Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15216.03.20091 Pj
Kaupunginhallitus18023.03.20091 Pj

6753-2007 (043)

Turun kaupungin ja sairaanhoitopiirin välinen yhteistyö

Tiivistelmä: -

Kh § 152

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 13.3.2009:

Taustaa

Kaupungin ja sairaanhoitopiirin välisissä suhteissa keskustelu on viime vuosina painottunut siirtoviivemaksun käyttöönottoon sekä turkulaisten asiakkaiden kotiutuksen hitauteen ja ns. käytäväpaikkojen käyttöön. Ongelmana on ollut jatkohoitopaikkojen saaminen niille turkulaisille potilaille, joiden erikoissairaanhoidon tarve on päättynyt. Ongelma on koskenut erityisesti vanhuspotilaita.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto otti päätöksellään 21.11.2006 § 10 siirtoviivemaksun käyttöön. Kuntayhtymän hallitus on 19.12.2006 § 212 päättänyt maksun käyttöönotosta.

Kaupunginhallitus päätti 3.3.2008 § 151, että vuoden 2007 siirtoviivemaksu maksetaan, mutta laskuun otetaan varaus siitä, että siirtoviivemaksu on ilmeisesti perussopimuksen vastainen. Edelleen kaupunginhallitus päätti, että siirtoviivemaksun perussopimuksen mukaisuudesta ja laillisuudesta pyydetään asiantuntijalausunto, jonka perusteella jatkotoimista voidaan päättää. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti pikaista selvitystä jatkohoitopaikkojen määrästä, ja että selvitys tuodaan kaupunginhallitukselle tiedoksi huhtikuun loppuun mennessä.

Kaupunginhallitus hyväksyi 14.4.2008 vanhusten hoitotilanteen parantamiseksi ja siirtoviivemaksun välttämiseksi tehtävät toimenpiteet. Syksyllä 2008 oli havaittavissa, että toimenpiteet ovat toimineet ja sakkomaksujen määrää oli kyetty pienentämään. Kaupunginhallituksen 22.9.2008 § 501 käsittelyssä päätettiin, että vuoden 2008 siirtoviivemaksut maksetaan sairaanhoitopiirille, vaikka samalla todettiin, että maksujen peruste ei ole perussopimuksen mukainen hankitun asiantuntijalausunnon mukaan. Samalla edellytettiin, että apulaiskaupunginjohtaja neuvottelee sairaanhoitopiirin kanssa siirtoviivemaksujen poistamisesta. Sairaanhoitopiirin hallitus on sittemmin päättänyt 4.11.2008, että siirtoviivemaksujärjestelmää ei sovelleta alkuvuonna 2009. Korotettua siirtoviivemaksua ei peritä 1.1. – 30.7.2009. Elokuussa 2009 arvioidaan tilanne, ja hallitus päättää asiasta erikseen ajanjakson 1.8. – 31.12.2009 osalta.

Tilanne toteutettujen toimenpiteiden jälkeen

Kaupungin toteuttamien toimenpiteiden ja sairaanhoitopiirin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena siirtoviivepäivien lukumäärä on vähentynyt ja sakkomaksujen määrä on pienentynyt merkittävästi. Sakon osuus vuonna 2008 oli yhteensä n. 2 M€. Mikäli kaupunki ei olisi ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin, niin tammi-maaliskuun siirtoviivemaksujen perusteella sakkoa olisi kertynyt n. 3,9 M€.

Oheismateriaali 1Siirtoviivemaksujen kehitys

Myös sairaanhoitopiirin palveluiden käytön kasvu saatiin taittumaan kaupungin toteuttamilla toimenpiteillä. Kesäkuun 2008 ennusteen mukaan sairaanhoitopiirin laskutus näytti nousevan yli 148 M€:oon. Tilinpäätöksen mukaan Turun makuosuus sairaanhoitopiirin kustannuksista on 139,9 €.

Oheismateriaali 2Kuntalaskutuksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käytön kehitys

Sairaanhoitopiirin johdon kanssa käydyissä neuvotteluissa sairaanhoitopiirin johto totesi, että tavoitteena on sairaanhoitopiirin jäsenkuntien vuoden 2009 laskutuksen säilyttäminen 2008 tilinpäätöksen tasolla.

Yhteistyö sairaanhoitopiirin kanssa

Kaupunginvaltuusto päätti talousarviokäsittelyn yhteydessä, että sairaanhoitopiirin ja kaupungin välistä yhteistyötä tiivistetään ja perustetaan erillinen työryhmä, jonka tavoitteena on koordinoida ja tiivistää yhteistyötä. Tavoitteena on lisäksi lisätä yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa mm. yhteisten toimintaprosessien hahmottamiseksi ja koordinaation lisäämiseksi.

Turun kaupungin ja sairaanhoitopiirin johto ovat sopineet yhteistyömallista, jossa viranmiesjohto käy neuvottelut vähintään kolme kertaa vuodessa. Pääasiallisina aiheina ovat talousarvion valmistelu, seuranta ja tilinpäätöksen läpikäyminen. Lisäksi on sovittu yhteisten mittareiden ja seurantatietojen käyttöönotosta. Ylimmän johdon yhteistyötä tukee talouden ja operatiivisen tason yhteistyöryhmä, jonka toiminnan koordinoinnista vastaavat talousjohtajat. Talouden ja operatiivisen tason yhteistyöryhmä valmistelee johdon kokouksissa käytävät asiat ja analysoi johtopäätöksiä varten talouden ja toiminnan raportit.

Virkamiesjohto tapaa seuraavan kerran jo toukokuussa arvioimaan vuoden 2009 talousarvion toteutumaa ja taloudellisen tilanteen edellyttämiä toimenpiteitä, vuoden 2010 talousarvionlaatimisen perusteita sekä sairaanhoitopiirin investointiohjelmaa. Lisäksi osapuolet ovat sopineet molemminpuolisesta oikeudesta osallistua johtoryhmän ja peruspalvelulautakunnan työskentelyyn.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedokseen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Randellin ehdotuksesta yksimielisesti.

Hihnala ja Mikkola ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Kh § 180

Pöydältä 16.3.2009 § 152

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Hihnala ja Mikkola ilmoittivat olevansa esteellisiä eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.