5. Harkinnanvaraisen virka- tai työvapaan myöntäminen eräissä tapauksissa

 

5.1. Ns. talkoovapaa

 

Talkoovapaan tarkoituksena on palkkauskustannuksissa saataviin säästöihin perustuen suositella työntekijöitä anomaan palkatonta työvapaata, mikäli se työtehtävät huomioon ottaen on mahdollista. Talkoovapaana palkatonta työvapaata voidaan myöntää kalenterivuoden aikana enintään kolme viikkoa, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

 

·         Välttämättömät työjärjestelyt voidaan hoitaa sijaista palkkaamatta, ja

 

·         Talkoovapaan myöntämisestä ei synny muitakaan ylimääräisiä palkkakustannuksia, esimerkiksi poissaolosta aiheutuvia ylityökustannuksia, ja

 

·         Työvapaan myöntäminen muutoinkin on viraston tai laitoksen toiminnan kannalta mahdollinen ja tarkoituksenmukainen.

 

Talkoovapaa haetaan siten, että mikäli työntekijä haluaa olla pois työstä koko kalenteriviikon, hän hakee palkattomaksi ajaksi ainoastaan kyseisen viikon kaikki työpäivät ja merkitsee työvapaahakemukseen rastin talkoovapaan kohdalle. Mikäli työntekijä haluaa hakea työvapaaksi yhtä kalenteriviikkoa lyhyemmän ajan, hän hakee palkattomaksi ajaksi ainoastaan ko. ajanjaksolle osuvat työpäivät.

 

Edellä kerrottu huomioon ottaen talkoovapaa myönnetään siten, että palkkaus pidätetään ainoastaan talkoovapaahakemukseen merkittyyn ajanjaksoon sisältyviltä työvuorotaulukon mukaisilta työpäiviltä.

 

Mikäli palkatonta työvapaata ei voida myöntää talkoovapaana tämän kohdan mukaisten edellytysten jäädessä täyttymättä, työvapaa tulee hakea ja myöntää noudattaen tämän ohjeen kohdassa 4. esitettyjä periaatteita.