Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 122 02.03.2009 2 Kj

522-2009 (000)

Kaupunginvaltuuston kokoukseen 9.3.2009 valmisteltavat asiat

Tiivistelmä: -

Kh § 122

Oheismateriaali 1 - 2         Kaupunginvaltuustolle valmisteltavat asiat

 

Liite 1                                Valmisteltavien asioiden luettelo 3/2009

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

Ehdotus       Kaupunginhallitus tarkastaa ao. kaupunginjohtajien valmistelemat ehdotukset ja päättää tehdä kaupunginvaltuustolle esityslistaan nro 3/2009 merkityt ehdotukset.

 

Päätös         Tarkastettiin ao. kaupunginjohtajien valmistelemat ehdotukset niihin liittyvine asiakirjoineen.

 

5                   13851-2003 (613)
VI kaupunginosan Kauppatori –nimisen yleisen alueen sekä Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun osien asemakaavanmuutosehdotus (”Kauppatori”) (51/2003) (Yj)

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että asemakaavatoimiston laatima 28.6.2007 päivätty, 24.10.2007 lausuntojen, 27.11.2007 ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen § 815, 25.4.2008 kaupunginhallituksen päätöksen ja 15.10.2008 muistutusten perusteella muutettu VI kaupunginosan Kauppatori –nimisen yleisen alueen sekä Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun osien asemakaavanmuutosehdotus hyväksytään.

Samalla kaupunginhallitus päätti,

että ympäristö- ja kaavoitusviraston ja Kiinteistöliikelaitoksen tulee yhteistyössä valmistella kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyen kansainvälinen ideakilpailu kaupunkikeskustan kehittämiseksi,

että Kiinteistöliikelaitoksen tulee sisällyttää investointiohjelmaansa ympäristö- ja kaavoituslautakunnan 24.2.2009 § 115 kohdalla hyväksymän Linnankadun katu- ja liikennesuunnitelman sekä Vähätorin torisuunnitelman toteuttaminen siten, että alue on valmiiksi rakennettu vuoden 2011 alkuun mennessä, ja että samassa yhteydessä selvitetään ns. Pennisillan toteuttamismahdollisuus,

että ympäristö- ja kaavoitusviraston ja Kiinteistöliikelaitoksen tulee yhteistyössä käynnistää katusuunnitelman laatiminen siten, että uuden pääkirjaston viereen Kauppiaskadun päähän voidaan toteuttaa puistomainen kirjastoaukio,

että ympäristö- ja kaavoitusviraston tehtäväksi annetaan Fortuna –korttelia koskevan asemakaavanmuutosehdotuksen laatiminen siten, että korttelista muodostuu matkailun, kulttuurin ja luovan talouden elinkeinotoiminnan kävelykortteli ja että asemakaavanmuutosehdotus on tuotava kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi vuoden 2010 aikana,

että ympäristö- ja kaavoitusviraston ja Kiinteistöliikelaitoksen tulee yhteistyössä vuoden 2009 aikana laatia kaupunginvaltuuston 5.5.1997 § 198 ja 8.12.1997 § 367 hyväksymään keskustan kehittämissuunnitelmaan liittyvien kevyenliikenteen suunnitelmien yksityiskohtainen investointisuunnitelma toteuttamisaikatauluineen ja

että ympäristö- ja kaavoitusviraston ja Kiinteistöliikelaitoksen tulee yhteistyössä päivittää Kauppatorin yleissuunnitelma Kauppatorin asemakaavanmuutoksen mukaiseksi siten, että suunnitelma tuodaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2009 aikana.

Kaupunginhallituksen päätös tehtiin kolmen äänestyksen jälkeen.

Keskustelun aikana Laaksonen teki Sarlundin kannattamana seuraavansisältöisen palautusehdotuksen:

”Kaupunginhallitus päättää, että asemakaavaehdotus palautetaan uudelleen valmisteluun siten, että asemakaavasta poistetaan maanalaisen pysäköintilaitoksen, sen sisäänajorampit sekä kadunalaiset liiketilat mahdollistavat merkinnät.”

Puheenjohtajan keskeytettyä keskustelun suoritettiin äänestys, jossa asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 8-4, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Raaska, Lundahn, Lindberg, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Arve ja Randell.

Laaksosen Sarlundin kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Rinne ja Artesola:

Elo äänesti tyhjää.

Keskustelun jatkuessa Lundahn teki Mannin kannattamana sittemmin kaupunginhallituksen päätökseksi tulleen muutosehdotuksen.

Artesola teki Rinteen kannattamana kaavaehdotuksen hylkäämistä koskevan näin kuuluvan ehdotuksen:

”Kaupunginhallitus päättää hylätä asemakaavatoimiston laatiman 28.6.2007 päivätyn, 24.10.2007 lausuntojen, 27.11.2007 ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen, 25.4.2008 kaupunginhallituksen päätöksen ja 15.10.2008 muistutusten perusteella muutetun VI kaupunginosan Kauppatori –nimisen yleisen alueen sekä Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun osien asemakaavanmuutosehdotuksen. Kauppatorin asemakaavan laatiminen keskeytetään. Käynnistetään pikaisesti keskustan osayleiskaavatyö (kaavatunnus 58/2002), jonka yhteydessä Kauppatorin asemakaava käsitellään osana laajempaa kokonaisuutta ja kaavasta poistetaan maanalaisen rakentamisen sallivat merkinnät.”

Puheenjohtaja esitti, että ensin äänestetään esittelijän päätösehdotuksesta ja Lundahnin Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta ja sen jälkeen äänestetään tässä äänestyksessä voittaneesta ehdotuksesta ja Artesolan Rinteen kannattamana tekemästä kaavaehdotuksen hylkäämistä tarkoittavasta ehdotuksesta. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

Äänestettäessä esittelijän päätösehdotuksesta ja Lundahnin Mannin kannattamana tekemästä ehdotuksesta viimeksi mainittu ehdotus voitti esittelijän ehdotuksen äänin 7-0, 6 tyhjää.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Lundahnin Mannin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Raaska, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Arve ja Randell.

Elo, Rinne, Artesola, Lindberg, Laaksonen ja Sarlund äänestivät tyhjää.

Tämän jälkeen suoritetussa äänestyksessä, jossa olivat vastakkain edellisessä äänestyksessä voittanut Lundahnin Mannin kannattamana tekemä ehdotus ja Artesolan Rinteen kannattamana tekemä kaavaehdotuksen hylkäämistä tarkoittanut ehdotus ensiksi mainittu ehdotus voitti Artesolan Rinteen kannattamana tekemän ehdotuksen äänin 7-6.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Lundahnin Mannin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Raaska, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Arve ja Randell.

Artesolan Rinteen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Elo, Lindberg, Laaksonen ja Sarlund:

Artesola, Laaksonen, Rinne ja Sarlund pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävät mielipiteensä asiassa.

Laaksonen perusteli eriävää mielipidettään seuraavasti:

”Esitän eriävän mielipiteen kaupunginhallituksen päätöksestä seuraavin
perustein.

Eriävä mielipide koskee asemakaavaehdotuksen sisältämää maanalaista
pysäköintilaitosta ja kadunalaisia liiketiloja.

Asemakaavaehdotuksen valmistelussa on seuraavat maanalaista
pysäköintilaitosta, sen sisäänajoramppeja ja kadunalaisia liiketiloja
koskevat kysymykset selvitetty puutteellisesti tai jätetty selvittämättä:

- Maanalaisten tilojen taloudellinen ja tekninen toteuttamiskelpoisuus
ja rakentamiskustannukset.
- Kaupungille maanalaisten tilojen rakentamisesta aiheutuvat suorat ja
välilliset kustannukset.
-Vaihtoehtoiset pysäköinnin kehittämisratkaisut on jätetty selvittämättä.
- Kadunalaisten liiketilojen ja Eerikinkadun suunnan ajorampin rakentamisaika on jätetty selvittämättä ja maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisaika on selvitysten mukaan vähintään 4,5 vuotta. Pitkänä rakentamisaikana keskustan kaupalle yleensä, torikaupalle erityisesti ja joukkoliikenteelle aiheutuvat taloudelliset haitat sekä joukkoliikenteelle, kävelylle ja pyöräilylle aiheutuvat häiriöt on selvitetty riittämättömästi, erityisesti jättäen selvittämättä kaupungille aiheutuvat kustannukset ja mahdolliset vahingonkorvausvelvoitteet.
- Pysäköintilaitoksen vaikutus ilmastonmuutokseen on jätetty selvittämättä.
- Maanalaisen rakentamisen muut ympäristövaikutukset, erityisesti vaikutus pohjavesiolosuhteisiin, on selvitetty puutteellisesti.
- Ihmisten elinolosuhteisiin aiheutuvat vaikutukset on selvitetty puutteellisesti.
- Pysäköintilaitoksen poistumisteitä ja paloturvallisuutta ei ole selvitetty riittävästi.

Asemakaavaehdotuksen selostuksesta käy ilmi, että osa näistä asemakaavan sisältövaatimuksiin kuuluvaksi katsottavista selvityksistä on tarkoitus tehdä vasta rakennuslupavaiheessa. Rakennuslupa ei kuitenkaan kuulu kaupungin ylimpien päättävien elinten, kaupunginhallituksen ja
-valtuuston päätösvaltaan.

Näiden seikkojen vuoksi pidän mahdollisena, että asemakaavamuutosehdotus on maanalaisen pysäköintilaitoksen, sisäänajoramppien ja maanalaisten liiketilojen osalta maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, enkä voi sitä hyväksyä.”

Lisäksi merkittiin, että esittelijä tarkisti kokouksessa kaupunginhallituksen kappaletta ja päätösehdotusta.

 

Jatkolista 1

 

1                   1697-2009 (000)
Valtuustokauden 2009 - 2012 aikana laadittavat ohjelmat (Kj)

Päätösehdotus muutettiin kuulumaan seuraavasti:

”Kaupunginvaltuusto päättää,

että edellä esitetyn mallin mukainen valtuustokauden 2009 - 2012 ohjelmarakenne hyväksytään,

että asia lähetetään ohjelmien valmistelun osalta kaupunginhallitukselle toimeenpantavaksi ja

että kaupunginhallitus oikeutetaan tekemään tarvittavia tarkennuksia ohjelmarakenteeseen sekä teemojen ja ohjelmien nimikkeisiin.”

Päätös tehtiin yksimielisesti esittelijän muutetusta ehdotuksesta.

Kaupunginvaltuustolle päätettiin tehdä esityslistaan nro 3/2009 merkityt ehdotukset edellä mainituin muutoksin.

Jakelu

ilmKeskushallinto, hallinto


Liitteet:

Kh § 122
Liite 1:Valmistelulista 3/2009