Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 109 23.02.2009 2 Pj

13078-2008 (059)

Määräraha-anomus Turun lapsi- ja nuorisotutkimuksen toimintaan vuonna 2009

Tiivistelmä: -

Kh § 109

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus 8.10.2008:

 

Anomme kohteliaimmin Turun kaupungilta 50.000 euroa tutkimuskeskuksen alueelliseen toimintaan ja toiminnan edelleen kehittämiseen vuonna 2009.

 

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus aloitti toimintansa 1.1.2007 ja siihen kuuluvat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian Turun toimipisteet. Tutkimuskeskusta rahoittivat vuosina 2007 ja 2008 Turun kaupungin lisäksi jäsenkorkeakoulut ja Varsinais-Suomen liitto. Päärahoittaja on Turun yliopisto, johon tutkimuskeskus hallinnollisesti sijoittuu.

 

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus on Turun kaupungin ja alueen korkeakoulujen alueellisen kehittämisen strategian 2006–2012 kärkihanke. Tutkimuskeskuksen tavoitteena on lapsiin ja nuoriin kohdistuvan tutkimuksen edistäminen jäsenkorkeakouluissa ja tiederajat ylittävän tutkimus- ja korkeakouluyhteistyön kehittäminen. Lisäksi alueellinen yhteistyö on tutkimuskeskuksen keskeisiä painopistealueita. Keskuksen toiminta kiinnittyy vahvasti myös Turku-strategian hyvinvointia ja elämänlaatua korostavaan alueeseen. Keskus on keskeinen osa korkeakoulujen yhteistyötä lounaisen Suomen ja sen asukkaiden terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisen pääoman edistämiseksi. Tavoitteena on kehittää alueellista sidosryhmätyötä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ammattilaisten kanssa sekä tutkimustiedon tehokkaampi siirtäminen työelämän hyödynnettäväksi sekä kentältä kumpuavien kehittämistarpeiden kanavoiminen alan tutkimukseen.

 

Kuntayhteistyön ja tutkimustoiminnan kärkihankkeena käynnistyi 1.9.2007 laaja seurantatutkimus Hyvän kasvun avaimet, jossa ovat yhteistyökumppaneina Turun lisäksi muutkin Varsinais–Suomen sairaanhoitopiirin kunnat. Osallistumismahdollisuutta tutkimukseen tarjotaan kaikille alueella 2008–2009 syntyvien lasten perheille; lokakuuhun 2008 mennessä tutkimukseen on lähtenyt mukaan noin 1000 perhettä. Rekrytointi jatkuu helmikuun loppuun 2009, jolloin arviolta noin 1800 perhettä on mukana tutkimushankkeessa. Lapsia ja heidän perheitänsä seurataan äitiysneuvolasta nuoriksi aikuisiksi. Seuranta tuottaa jo alkuvaiheessa tarkkaa tietoa lasten ja perheiden hyvinvoinnin kehityksestä Turussa ja ympäristökunnissa. Tutkimushanketta on valmisteltu yhteistyössä mm. Turun kaupungin terveystoimen ja neuvoloiden kanssa.

 

Tutkimushankkeeseen liittyy vahvasti moniammatillisen tutkimusyhteistyön käytäntöjen kehittäminen neuvolayhteistyössä. Hankeyhteistyö toteutuu Hyvän kasvun avaimet -seurantaan osallistuvissa neuvoloissa. Pilottivaiheessa alueyhteistyötä tehtiin äitiysneuvoloiden kanssa ja selvitettiin yhteistyötahojen tiedon tarpeita ja toiveita sekä käytännön tutkimusyhteistyön solmukohtia kolmella tasolla: 1) Äitiysneuvoloiden koulutustarpeiden kartoitus, 2) kartoitus käyttäjien odotuksista Varsinais–Suomen alueen neuvolapalveluista ja 3) Rekrytointi-mallien kehittäminen. Vuoden 2009 aikana tullaan vielä selvittämään käyttäjien kokemuksia äitiysneuvolapalveluista ja laajentamaan kartoitukset lastenneuvoloihin. Näin hankkeessa kehitetään tapaa, jolla akateemisen tutkimuksen ja alueellisten kumppanien toivomukset käytännön tutkimusyhteistyön organisoimisesta (informointi, ajoitus, tehtävänjako, tutkittavien informointi, palaute) sovitetaan paremmin yhteen.

 

Syyskuussa 2007 saatiin alkuun yhteistyö Turun kaupungin nuorisotoimen ja Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksen kanssa. Yhteistyö lähti liikkeelle toisaalta nuorisotoimen tarpeista, toisaalta tutkimuskeskuksen pyrkimyksestä edistää myös kouluikäisiä lapsia ja nuoria koskevaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Hankkeessa selvitetään Turun nuorisotyöntekijöiden näkemyksiä alan koulutuksen ja käytännön nuorisotyön kehittämisestä eri toimijoiden ja toimintojen näkökulmasta. Hankkeeseen sisältyvä kyselytutkimus toteutuu vuonna 2008, ja tavoitteena on luoda pohjaa avoimen nuorisotyön tulevaisuuden painopisteille Turussa. Lisäksi syksyllä 2008 käynnistyy Nuoret luupin alla -hanke, jonka tavoitteena on saada tietoa lasten ja nuorten elinoloista, ajatuksista ja toiveista. Peruskoulun 6. ja 9. luokkalaisille suunnatun kyselyn avulla kartoitetaan erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointia ja vaikuttamismahdollisuuksia. Yhtenä tavoitteena on tuottaa sellaista tietoa, jota kunnat pystyvät hyödyntämään kehittäessään uusia toimintamalleja ja tapoja lasten ja nuorten oman, aktiivisen osallistumisen lisäämiseksi.

 

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus on mukana myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti -hankkeessa, jota Turun kaupunki koordinoi. Remontti -hanke liittää lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen rakenteellisen kehittämisen osaksi meneillään olevaa Paras -hanketta. Remontti- hankkeen tavoitteena on kehittää koko palveluverkkoa siten, että lapsen hyvinvointi ymmärretään monista hänen kehitysympäristöönsä liittyvistä tekijöistä rakentuvaksi. Jo suunnitteluvaiheessa on sovittu, että Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus osallistuu hankkeen alkukartoitukseen ja arviointiin.

 

Turun kaupungilta anotun 50.000 €:n määrärahan käyttösuunnitelma:

 

 

Palkkakuluja yht. 29.000 €

tutkimushoitaja 20.000 € (60% ko. henkilön palkkakuluista)

tutkimusavustaja 9.000 € (6 kk, 50% ko.henkilön palkkakuluista)

29.000

Aineiston keruu

3.000

Matkakuluja

3.000

Koulutustilaisuuksien järjestäminen

7.000

Raportointi (mm. tutkimushanke), painatuskulut

3.000

Yleiskustannus 10 % (yl.15%, mutta keskus maksaa vuokrakulut itse, ja tämä alentaa yleiskustannusta 5%)

5.000

YHTEENSÄ

50.000

 

 

Tutkimuskeskus toimii siis vahvana lapsi- ja nuorisotutkimuksen yhteistyöfoorumina ja tietopankkina Turussa ja palvelee näin myös alueellisia toimijoita ja tiedotusvälineitä. Näin keskus toteuttaa erityisesti Turun alueen hyvinvointia edistävien kehittämisfoorumien rakentamisesta yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa. Korkeakoulujen tuottama tutkimustieto siirtyy tehokkaammin erityisesti palvelusektorin ja sitä kautta turkulaisten lapsiperheiden hyödyksi. Samalla kanavoidaan kentältä kumpuavia kehittämistarpeita alan tutkimukseen.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 18.2.2009:

Turun yliopiston lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus on hakenut kaupungilta vuoden 2009 rahoituksen maksatusta. Kaupunki on rahoittanut hanketta vuosina 2007 - 2008 50.000 €/vuosi. Myös vuodelle 2009 on tarkoitukseen varattu 50.000 euroa kaupunginhallituksen määrärahoihin.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että vuoden 2009 talousarvioon kaupunginhallituksen toimielimeen tilille 1 04 14 93 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö (Kh) varattu rahoitusosuus, 50.000 euroa, maksetaan lapsi- ja nuorisotutkimuskeskukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmTurun yliopisto
ilmKeskushallinto, talousasiat
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus, kirjanpito
ilmSosiaali- ja terveystoimi
ilmHallamurto Lasse
ilmSaaranen Helvi