LUONNOS 08.12.2008

 

AIESOPIMUS

 

 

 

 

1. SOPIJAPUOLET

Turun kaupunki

Yliopistonkatu 27a

20100 TURKU

FWBC Finland Oy (FWBC)

PL 35,

01530 Vantaa

 

2. SOPIMUKSEN TAUSTA JA TARKOITUS

Turun kaupungin tavoitteena on vanhuspalveluissa pyrkiä määrittelemään ja toteuttamaan sellainen palvelujen järjestämismalli, joka sopii ikäihmisten tarpeisiin sekä vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin. Toimintaa ohjaavat tavoitteet ovat ikäihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen ja toimintakyvyn parantaminen, määrältään ja laadultaan riittävien palvelujen tarjoaminen sekä kestävien rakenteiden ja rahoituksen riittävyyden varmistaminen kustannustehokkaalla tavalla.

 

FWBC Finland Oy omistaa Finnish Wellbeing Center – konseptin eli ikääntyvien hyvinvointikeskuksen konseptin (FWBC-konsepti). Yhtiön tavoitteena on toteuttaa FWBC -konseptin mukainen hyvinvointikeskus pilottihankkeena Turun kaupunkiin. FWBC -konsepti edustaa suomalaista innovaatiota, jossa yhdistyvät aikuisten ja ikääntyvien tarvitsemien kuntouttavien palveluiden, hyvinvointiteknologian ja arkkitehtuurin osaaminen ja kehittäminen. Samalla konsepti verkottaa useita suomalaisia yrityksiä ja edistää niiden tuotekehitystä, kaupallistumista ja kansainvälistymistä.

 

FWBC –konseptin mukaisen hyvinvointikeskuksen avulla voidaan edistää ikäihmisten henkistä, fyysistä ja sosiaalista toimintakykyä ja elämänlaatua sekä samalla vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksiin. Konseptiin liittyvässä hoito- ja palvelumallissa korostuvat tutkittuun tietoon perustuvat ennaltaehkäisevät ja kuntouttavat palvelut, oman elämänhallinnan tukeminen, mahdollisuudet itsenäiseen asumiseen ja osallistumiseen. Hyvinvointikeskus on lähiseudun asukkaiden kohtaamispaikka. Sen toimiva kokonaisuus kootaan moduleista asiantuntijoiden suunnittelutyönä asiakkaan tarpeisiin ja alan parhaisiin käytöntöihin perustuen.

 

Sopijapuolten tarkoituksena on sopia järjestelystä, jossa edellä mainitut sopijapuolten tavoitteet voidaan toteuttaa erillisen tutkimus- ja kehittämishankkeen muodossa. Sopimukseen on kirjattu osapuolten yhteinen tavoite hyvinvointikeskuksen perustamisesta Turun kaupunkiin. Tämä aiesopimus ei velvoita sopijapuolia muihin oikeustoimiin tai toimenpiteisiin kuin sopimuksen 3 kohdassa mainittuihin I ja 2 vaiheen selvitystehtäviin.

 

3. TUTKIMUS JA KEHITTÄMISHANKKEEN VAIHEET

Sopijapuolten tarkoitus on, että tutkimus- ja kehittämishankkeessa FWBC -konseptia kehitetään edelleen viimeisimmän tutkimustiedon, hyvinvointiteknologian ja rakennussuunnittelun avulla vastaamaan Turun kaupungin asettamia tavoitteita ja palvelutarpeita. Hankkeessa tehtävien tutkimusten ja kehitystyön tavoitteena on löytää uudenlaisia ratkaisuja ikääntyvien hyvinvointipalvelujen laatu-, määrä- ja kustannusvaatimuksiin.

 

Tutkimus- ja kehittämishanke sisältää tausta-aineiston, pilotointivaiheen ja tulokset. Molemmat osapuolet saavat kaikki oikeudet selvittämis- ja kehittämisvaiheen yhteydessä syntyvään taustamateriaaliin. Sopijapuolet sopivat hankkeen sisällöstä yksityiskohtaisesti yhteistyösopimuksessa ja mahdollisissa muissa sopimuksissa.

 

Sopijapuolet sopivat, että alustavasti hanke voidaan vaiheistaa neljään osaan seuraavasti:

 

Vaihe I: Turun kaupungin vanhuspalvelujen nykytila-analyysi, lähitulevaisuuden tarvekartoitus sekä nykyisen toimintamallin kapasiteetti ja kustannukset suhteessa tavoitteisiin

 

Selvitettäviä asioita ovat mm.

§Turun kaupungin väestö- ja ikärakenne ja niiden kehitys lähitulevaisuudessa,

§Ikääntyvien ongelmat ja sairastavuus,

§Palvelustrategia tai vanhuspoliittinen ohjelma ja siinä esitetyt tavoitteet,

§Nykyiset palvelut, niiden tuottajat (ml. oma tuotanto) ja kustannukset,

§Nykyiset asumismuodot ja niiden kustannukset, vertailu,

§Asiakastyytyväisyysselvitykset ja –odotukset, jos ei ole tehty,

§Lähiajan palvelutarpeen arviointi, uudet palvelut ja yhteishankkeella mahdollisesti korvattavat palvelut, palvelukuvaukset ja kustannusvertailu

§ulkoisten rahoittajien, tutkimuslaitosten ja oppilaitosten osallistuminen hankkeeseen

Vaihe II: FWBC -konseptin mukaisten uusien palvelu- ja toimintamallien suunnittelu vastaamaan Turun kaupungin ikääntyvien asukkaiden palvelutarpeita ja asetettuja tavoitteita

 

Selvitettäviä asioita ovat mm.

§Pilotointivaiheen palvelutarjonta sisältäen palvelumääritykset: palvelukuvaukset, sisältö, laatu ja kustannukset,

§Turun kaupungin osuus pilotointivaiheen palvelujen käytössä,

§Palveluntuottajan organisaatio, johtaminen ja henkilöstö

 

Vaiheita I ja II nimitetään yhteisesti selvitys- ja kehittämisvaiheeksi. Siinä tutkitaan muun muassa sitä, millä tavalla kaupungin ikääntyvien palvelut on nykyisin toteutettu ja miten ne voidaan uudella palvelukonseptilla ja kehitetyillä palveluilla sekä teknologialla toteuttaa laadukkaammin ja kustannustehokkaammin. Tavoitteena on luoda edellytykset taloudelliset tosiasiat huomioon ottaville muutoksille ja uudelleenjärjestämistyölle siten, että kustannukset voidaan hallita, mutta siitä huolimatta kehittää palvelut entistä enemmän asiakkaiden tarpeisiin perustuviksi. Hankkeesta laaditaan tutkimus ja kehittämissuunnitelma I ja II vaiheiden selvitysten perusteella.

 

Vaihe III: Hyvinvointikeskuksen suunnittelu- ja rakennusvaihe

Selvitettäviä asioita ovat mm.

§Käytettävä hyvinvointiteknologia, teknologian integrointi

§Hyvinvointikeskuksen rakentaminen, esteettömyys, esteettisyys, arkkitehtuuri

§Tilaohjelma, varustus ja laatuvaatimukset

§Hyvinvointikeskuksen omistus- ja rahoitusrakenne

 

Vaihe III sisältää hyvinvointikeskuksen sijaintiin, rakentamiseen ja arkkitehtuuriin, rakennuksen toiminnalliseen tilasuunnitteluun ja teknologiaan sekä hyvinvointikeskuksen omistus- ja rahoitusrakenteeseen liittyvät asiat. Tarkoituksena on etsiä hyvinvointikeskuksen omistus- ja rahoitusrakenteeseen ratkaisuja, joissa sopijapuolet voivat ensisijaisesti toimia omien ydintoimintojensa mukaisissa tehtävissä.

 

Vaihe IV: Pilotointivaihe. Finnish Wellbeing Centerin tuottamien palvelujen laadun, kustannustehokkuuden ja vaikuttavuuden seuranta ja arviointi.

 

Hyvinvointikeskuksen valmistumisen jälkeen seuraa tutkimus- ja kehittämishankkeen pilotointivaihe (vaihe IV). Tässä osiossa uuden Finnish Wellbeing Centerin tuottamien palvelujen avulla tutkitaan uuteen palvelukonseptiin ja teknologiaan perustuvan toiminnan laatua, kustannuksia ja vaikuttavuutta.

 

Hankkeen kaikissa vaiheissa sopijapuolet edistävät yhteistyö muun muassa turkulaisten opetus- ja tutkimusyhteisöjen kanssa. Myös Sosiaalialan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes tulee olemaan mukana hankkeen eri vaiheissa.

 

Vaiheet I-III ovat päällekkäisiä ja etenevät samanaikaisesti. Vaiheen IV eli pilotointivaiheen pituus arvioidaan ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta niin, että tutkimushankkeen asettamat vaatimukset pilottivaiheelle voidaan täyttää siten, ettei palvelutuotantoon sitouduta tarvittavaa pidemmäksi aikaa. Pilotointivaiheen palveluiden tulee olla laadultaan ja hinnaltaan kustannustehokkaita muihin markkinoilla toimiviin tuottajiin nähden ja kaupungin sekä muiden rahoittajien panostus kehitystyöhön tulee heijastua hinnoittelussa.

 

4. TUTKIMUS JA KEHITTÄMISHANKKEESEEN HANKITTAVA ULKOPUOLINEN RAHOITUS JA TUTKIMUSPANOSTUS

Sopijapuolet pyrkivät siihen, että tutkimus- ja kehittämishankkeeseen haetaan julkista ulkopuolista rahoitusta. Mahdollisia rahoittajia ovat esimerkiksi Sitra, Tekes ja Finpro. Julkisen rahoituksen hakemisesta hankkeen eri vaiheisiin sovitaan erikseen. Ulkoisen rahoituksen ja tutkimuspanostuksen osuus hankkeeseen tulee huomattava suhteessa pilotointivaiheessa tuotettavan palvelun kustannuksiin Turun kaupungille.

 

5. VALMISTELU JA AIKATAULU

Sopijapuolet nimeävät kutakin valmistelutehtävää varten yhdyshenkilön ja muodostavat ohjausryhmän vastaamaan tämän sopimuksen toteuttamisesta ja seurannasta. Ohjausryhmä voi ottaa selvitettäväkseen myös muita kuin tässä sopimuksessa mainittuja asioita, jos niissä voidaan saavuttaa yhteistyöetuja. Lisäksi ohjausryhmän on selvitettävä tutkimus- ja kehittämishankkeeseen liittyvät juridiset ja kaupalliset kysymykset.

 

Sopijapuolet pyrkivät siihen, että edellä esitettyä tutkimus- ja kehittämishanketta koskeva yhteistyösopimus ja siihen liittyvät mahdolliset muut sopimukset voidaan tuoda Turun kaupungin päättävien elinten käsittelyyn helmi-maaliskuussa 2009.

 

6. SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

Tämä sopimus tulee voimaan kun se on allekirjoitettu.

 

 

Turussa joulukuun päivänä, 2008

 

 

FWBC FINLAND OY                                                                  TURUN KAUPUNKI