Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6102.02.2009 Pj

1552-2009 (101, 042)

Kaupunginhallituksen jäsenten Rauno Artesolan ja Pirjo Rinteen selvityspyyntö työmarkkinatukiuudistuksen vaikutuksista Turun kaupungin talouteen

Tiivistelmä: -

Kh § 61

Kaupunginhallituksen jäsenet Rauno Artesola ja Pirjo Rinne 2.2.2009:

Valtion peruspalveluohjelmaan sisältynyt työmarkkinatuen ja toimeentulotuen rahoitusta koskeva lakimuutos tuli voimaan vuoden 2006 alusta. Työmarkkinatuen rahoitusta muutettiin siten, että työmarkkinatukea yli 500 päivää passiivisesti saaneiden työmarkkinatukikustannukset jaettiin tasan kuntien ja valtion kesken. Tarkoitus oli, että kunta voi välttää oman maksuosuutensa sijoittamalla työttömän aktiivitoimenpiteisiin.

Pyrkimyksenä oli näin nostaa pitkään työttömänä olleiden henkilöiden aktivointiastetta. Kustannusten kompensaationa kunnille muutettiin sosiaali- ja terveydenhuollon laskennallista valtionosuusjärjestelmää. Kompensoinnin tarkoitus oli vähentyä asteittain kolmen vuoden siirtymäkauden aikana. Nyt tuo kolme vuotta on kulunut.

Edellä olevaan viitaten, pyydämme kohteliaammin kaupunginhallitukselle selvityksen kyseisen työmarkkinatukiuudistuksen vaikutuksista Turun kaupungin talouteen. Onko uudistus kyseisenä ajanjaksona toteutunut kustannusneutraalisti? Mitä tapahtuu tänä vuonna kun siirtymäaika on päättynyt? Kansaneläkelaitoksen tilaston mukaan Turun osuus työmarkkinatuen menoista vuoden 2008 tammi-elokuun väliseltä ajalta on peräti 4 921 705 €. Olisiko tämä meno ollut vältettävissä aktiivitoimenpiteillä? Entä miten tämä työmarkkinatukiuudistus on vaikuttanut toimeentulotuen menoihin?

Samalla pyydämme kohteliaammin selvittämään kyseiseltä 3 vuoden ajanjaksolta talousarvioihin varattujen työllistämiseen osoitettujen määrärahojen käyttöasteen (Tilit 1 04 18 12 ja 1 04 18 13). Onko varatut rahat tehokkaasti käytetty, vai onko peräti jäänyt käyttämättä? Olisiko tarpeen jopa lisätä työllistämiseen suunnattuja määrärahoja ja tällä tavalla vähentää kelan ns. sakkomaksuja?

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa asian selvittäminen on pikaisesti tarpeen, jotta mahdollisesti tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä talouden tarkastelun ensimmäisen neljänneksen aikana. Pyydämme siis asian selvittämistä viipymättä.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusSelvityspyyntö päätetään lähettää asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKyttä Maija