Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus63324.11.20081 Oj
Kaupunginhallitus4119.01.20091 Yj

15395-2007 (642, 035, 041)

Ammatti-instituutin Pitkämäenkadun korvaavien tilojen hankesuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on käsitellyt ammatti-instituutin Pitkämäenkadun korvaavien tilojen hankesuunnitelmaa 16.6.2008 ja 24.11.2008. Kaupunginhallitus palautti asian uudelleen valmisteltavaksi sen selvittämiseksi, onko ammatti-instituutin mahdollista sijoittua Kupittaan alueella konsernin omistamiin tiloihin. Tilalaitos on laatinut tarkennetut askelmat, joiden perusteella esitetään, että ammatti-instituutin tilat sijoitetaan Kiinteistö Oy ElectroCityyn ja kaupunki hankkii tilat omistukseensa Turku Science Park Oy:ltä.

Kh § 633

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 20.11.2008:

Kaupunginhallitus palautti 16.6.2008 ammatti-instituutin Pitkämäenkadun korvaavien tilojen hankesuunnitelman hyväksymistä koskevan asian uudelleen valmisteltavaksi vuokran ja vuokra-ajan tarkistamiseksi. Kiinteistölautakunta esitti 12.11.2008 § 743, että ammatti-instituutin Pitkämäenkadun korvaavien tilojen liitteen 1 mukainen hankesuunnitelma hyväksytään siten, että se toteutetaan vaihtoehto 1 pohjalta, sekä siihen liittyvän vuokrasopimusluonnoksen Rausanne Oy:n kanssa. Sopimuksissa vuokrattavien tilojen huoneistoala on yhteensä 2 190 m2 ja vuokrahinta kuukaudessa yhteensä 26.718,00 €, alv 0 %. Vuokrasopimuksen pituutta on lyhennetty 13 vuodesta 8 vuoteen ja vuokra on pienentynyt n. 29.600 €:sta n. 26.700 €:oon kuukaudessa. Hankesuunnitelmaa on päivitetty vastaavasti.

Tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeen mukaan vuokrahankkeiden toimivaltarajat määräytyvät vuokramenosta määritellyn pääomitetun hankinta-arvon mukaan.  Data-Cityn tilojen hankinta-arvo on tilalaitokselta saadun tiedon mukaan 2.250.561 €. Näin ollen toimivalta hankesuunnitelman hyväksymiseen on kaupunginvaltuustolla.

Esitän, että kaupunginhallitus esittää hankesuunnitelman hyväksymistä valtuustolle.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 20.11.2008:

Kaupunginvaltuusto on asettanut kaupungin käytössä olevien tilojen vähentämisen. Tämän vuoksi kaupunginhallituksen tulee lähettää hallintokunnille kiinteistölautakunnan esittämän mukainen ilmoitus:

”Kaupunginhallitus muistuttaa hallintokuntia siitä, että Tilalaitoksen kanssa tehtyjen sisäisten vuokrasopimusten mukaisesti hallintokunnat vastaavat käyttöönsä hankittujen tilojen vuokran maksamisesta Tilalaitokselle sopimuskauden loppuun asti. Mikäli hallintokunta luopuu tiloista kesken sopimuskauden, hallintokunnan vuokranmaksuvelvollisuus Tilalaitokselle voi päättyä ainoastaan siinä tapauksessa, että tiloille löytyy uusi käyttäjä ja sopimus velvoitteineen, mukaan lukien vuokranmaksuvelvollisuus, saadaan siirrettyä uudelle käyttäjälle.”

Liite 1Hankesuunnitelma

Liite 2Vuokrasopimusluonnos

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että ammatti-instituutin Pitkämäenkadun korvaavien tilojen liitteen 1 mukainen hankesuunnitelma hyväksytään siten, että se toteutetaan vaihtoehto 1 pohjalta, sekä siihen liittyvän vuokrasopimusluonnoksen Rausanne Oy:n kanssa. Sopimuksissa vuokrattavien tilojen huoneistoala on yhteensä 2 190 m2 ja vuokrahinta kuukaudessa yhteensä 26.718,00 €, alv 0 %.

Tilalaitoksen johtaja oikeutetaan allekirjoittamaan liitteen 2 mukainen vuokrasopimus ja tekemään siihen vähäisiä teknisiä muutoksia.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää lähettää hallintokunnille seuraavan ilmoituksen:

"Kaupunginhallitus muistuttaa hallintokuntia siitä, että Tilalaitoksen kanssa tehtyjen sisäisten vuokrasopimusten mukaisesti hallintokunnat vastaavat käyttöönsä hankittujen tilojen vuokran maksamisesta Tilalaitokselle sopimuskauden loppuun asti. Mikäli hallintokunta luopuu tiloista kesken sopimuskauden, hallintokunnan vuokranmaksuvelvollisuus Tilalaitokselle voi päättyä ainoastaan siinä tapauksessa, että tiloille löytyy uusi käyttäjä ja sopimus velvoitteineen, mukaan lukien vuokranmaksuvelvollisuus, saadaan siirrettyä uudelle käyttäjälle."

PäätösAsia palautettiin esittelijälle käsiteltäväksi tammikuun ensimmäisessä kokouksessa.

Kh § 41

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 19.1.2009:

Tilalaitos on valmistellut ammatti-instituutin Pitkämäen tilojen korvaavien tilojen sijoittamista Kupittaan City-kortteliin. Päävaihtoehtona on ElectroCityssä olevat konsernin omistamat tilat. Kyseiset tilat ovat Turku Science Park Oy:n hallinnassa. Kyseiset ElektroCityn osakkeet tulee kuitenkin konsernin sisäisenä siirtona siirtää tilaliikelaitoksen hallintaan ennen kuin ammatti-instituutin Pitkämäen toiminnot voidaan siirtää kyseisiin tiloihin ja valmistellun vuokrasopimuksen määrittelemin kustannuksin.

Tilaliikelaitos on tehnyt laskelmat toimintojen sijoittamisesta ElectroCityyn. Arkkitehdin tekemien suunnitelmien mukaan ammatti-instituutin toiminnot ovat sijoitettavissa ElectroCityn tiloihin ja korjauskustannukset ovat noin 1,3 m€, eli edullisemmat kuin mitä ne olisivat esimerkiksi ulkoa vuokrattaviin DataCityn tiloihin.

Ammatti-instituutilta perittävä kokonaisvuokra olisi ElectroCityssä edullisempi kuin se olisi ulkoa vuokrattavissa DataCityn tiloissa. Vuokra olisi korjatuissa ElectroCityn tiloissa 11,80 €/m2/kk, eli 26.647 €/kk. Ammatti-instituutin toimiminen kaupungin omistamissa tiloissa olisi myös kaupunkikonsernin kannalta pidemmän aikavälin tarkastelussa vuokrausta edullisempi vaihtoehto.

Konsernin kannalta olisi järkevämpää sijoittaa ammatti-instituutin Pitkämäen toiminnot ElectroCityyn. Ulkoisesta vuokrauksesta luovutaan, omat tilat saadaan tehokkaampaan käyttöön ja toimipisteiden tiiviimmän sijainnin tuomia synergiaetuja päästään hyödyntämään.

Liite 1Hankesuunnitelma

Liite 2Vuokrasopimusluonnos

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että ammatti-instituutin Pitkämäenkadun korvaavien tilojen liitteen 2 mukainen hankesuunnitelma hyväksytään siten, että se toteutetaan vaihtoehto 3 pohjalta siten, että ammatti-instituutti siirtyy Kiinteistö Oy ElectroCityn tiloihin.

Tilalaitos velvoitetaan käynnistämään Turku Science Park Oy:n kanssa neuvottelut Kiinteistö Oy ElectroCityn osakkeiden hankkimiseksi kaupungin omistukseen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää lähettää hallintokunnille seuraavan ilmoituksen:

"Kaupunginhallitus muistuttaa hallintokuntia siitä, että Tilalaitoksen kanssa tehtyjen sisäisten vuokrasopimusten mukaisesti hallintokunnat vastaavat käyttöönsä hankittujen tilojen vuokran maksamisesta Tilalaitokselle sopimuskauden loppuun asti. Mikäli hallintokunta luopuu tiloista kesken sopimuskauden, hallintokunnan vuokranmaksuvelvollisuus Tilalaitokselle voi päättyä ainoastaan siinä tapauksessa, että tiloille löytyy uusi käyttäjä ja sopimus velvoitteineen, mukaan lukien vuokranmaksuvelvollisuus, saadaan siirrettyä uudelle käyttäjälle."

PäätösAsia pantiin pöydälle Lehtisen ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 41
Liite 1:Hankesuunnitelma
Liite 2:Vuokrasopimusluonnos