Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3419.01.20091 Kj

1790-2008 (041, 021, 011)

Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtajan Pauliina de Annan ja kaupunginhallituksen jäsenen Mika Helvan selvityspyyntö Reilun kaupan kaupungin aseman tavoittelemista koskevassa asiassa

Tiivistelmä: -

Kh § 34

                                          Hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen 16.1.2009:

 

Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja Pauliina de Anna ja kaupunginhallituksen jäsen Mika Helva ovat kaupunginhallituksen kokouksessa 24.11.2008 pyytäneet selvitystä kaupunginhallituksen 2.6.2008 tekemän Reilun kaupan kaupungin aseman tavoittelemista koskevan päätöksen täytäntöönpanosta.

 

Kaupunginhallituksen em. päätöksessä on päätetty, että Turun kaupunki pyrkii siihen, että se käyttää sellaisia tuotteita, jotka täyttävät Euroopan parlamentin Kehitysyhteistyövaliokunnan mietinnössä reilusta kaupasta ja kehityksestä 6.6.2006 esitetyt kriteerit ja hakee Reilun kaupan kaupungin arvonimeä Reilun kaupan edistämisyhdistykseltä.

 

Lisäksi on päätetty mm., että kaupungin keskushallinnon tiloissa järjestettävissä virallisissa kokouksissa sekä valtuustosalissa järjestettävissä tilaisuuksissa siirrytään käyttämään Reilun kaupan kahvia ja teetä tai vastaavia reilun kaupan kriteerit täyttäviä tuotteita ja että kaupunki siirtyy kokonaan em. kriteerien täyttävän kahvin ja teen käyttöön vuoden 2012 loppuun mennessä.

 

Turun kaupungin hallintokunnat voivat tehtyjen päätösten mukaan hankkia hyväksytyiltä sopimustoimittajilta tällä hetkellä reilun kaupan tai vastaavat kriteerit täyttäviä tuotteita, esim. kahvia ja teetä.

 

Keskushallinnon tiloissa järjestettävien virallisten kokousten ym. tilaisuuksien osalta voidaan todeta, että kaupungintalossa on kokouksissa ym. tilaisuuksissa ryhdytty käyttämään yksinomaan reilun kaupan kahvia ja teetä. Kaupunginhallituksen kesäkuisen päätöksen jälkeen keskushallinnon kahvin ja teen hankinnat keskitettiin pelkästään reilun kaupan tai vastaaviin tuotteisiin ja syyskuun jälkeen on vanhojen varastojen loputtua em. tilaisuuksissa tarjottu vain reilun kaupan kahvia ja teetä. Myös kaupungin edustustiloissa Villa Solinissa on kahvin osalta siirrytty pelkästään reilun kaupan tuotteisiin. Teetä on varastossa vielä muitakin tuotteita, mutta uudet hankinnat on keskitetty reilun kaupan tuotemerkkeihin.

 

Myös joissakin muissa kaupungin hallintokunnissa on jo nyt siirrytty käyttämään reilun kaupan tuotteita, ennen muuta juuri kahvia ja teetä.

 

Reilun kaupan kaupungin arvonimen osalta on todettava, että po. arvonimen myöntää Reilun kaupan edistämisyhdistys. Arvonimen myöntämisen yhtenä edellytyksenä on, että kaupunginvaltuusto tekee päätöksen siirtyä käyttämään reilun kaupan periaatteiden mukaan tuotettua kahvia ja teetä kaupungintalolla ja kaikissa kaupungin omissa tilaisuuksissa. Kaupunginhallituksen em. päätös ja sen tähänastinen täytäntöönpano täyttänevät tältä osin Reilun kaupan edistämisyhdistyksen em. kriteerit, mutta koska yhdistyksen säännöt edellyttävät asian hyväksymistä valtuustossa, tulisi asia saattaa vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

 

Toisaalta on todettava, että Reilun kaupan kaupungin arvonimen myöntämiseen on liitetty myös sellaisia edellytyksiä, joihin kaupunki ei ainakaan suoranaisesti voi vaikuttaa. Tällaisia edellytyksiä ovat esim. määrälliset vaatimukset sellaisista ruokakaupoista, kahviloista, ravintoloista ja hotelleista, joissa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita.

Oheismateriaali 1Kriteerit Reilun kaupan kunnille ja kaupungeille

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä saadun selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmDe Anna Pauliina
ilmHelva Mika
ilmLautiainen Pauliina