Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3319.01.20092 Kj

608-2009 (004)

Turun kaupungin liittyminen Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikka on Varsinais-Suomen liiton alainen toimintayksikkö. Turun kaupungin liittymistä Lounaispaikan jäseneksi on käsitelty kaupunginjohtajan nimeämän paikkatietoryhmän kokouksissa 20.5.2008, 17.9.2008 ja 13.11.2008. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki liittyy Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi toimintakaudeksi 2009-2011.

Kh § 33

Paikkatietoryhmä/Paikkatietokoordinaattori Katariina Hilke 14.1.2009:

 

Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikka on paikkatietoyhteistyöverkosto, joka kokoaa yhteen lounaisen Suomen paikkatietoalan toimijat.  Sen tarkoitus on parantaa ja luoda uusia yhteistyömuotoja eri toimijoiden välille. Lounaispaikka etsii uusia keinoja hyödyntää paikkatietoa, jotta paikkatiedon hyödyt saataisiin paremmin esiin ja päällekkäisen työn määrä vähenisi. Paremman yhteistyön ja keskinäisen tiedotuksen kautta saavutetaan myös kustannussäästöjä monella tasolla. Lisäksi tarkoituksena on edistää paikkatietoasioiden tunnettuutta, ja tämä tapahtuu parhaiten toimivien palveluiden kautta. Lounaispaikka on myös erikoistunut koordinoimaan paikkatietoa koskevia alueellisia yhteistyöhankkeita sekä koulutusta.

 

Esimerkkejä Lounaispaikan palveluista:

 

-Lounaispaikan karttapalvelu kokoaa yhteen lounaista Suomea koskevaa kartta-aineistoa kaikkien saataville.

-Paikkatietoarkisto kerää, arkistoi ja välittää digitaalisia paikkatietoaineistoja.

-Paikkatietohakemisto sisältää kuvauksia Lounaista Suomea koskevista paikkatietoaineistoista.

 

Lounaispaikan toiminta käynnistyi vuonna 2002.

Turun kaupungin hallintokunnat ovat aktiivisesti olleet mukana Lounaispaikan toiminnassa usean vuoden ajan. Toiminta kaupungin kannalta on ollut hyvin hallintokunta- ja hankelähtöistä. Paikkatietoalan monipuolistuessa, paikkatietotarpeiden yhä lisääntyessä ja yhteistyön kehittyessä on eri toimijatahoilla syntynyt yhdenmukainen näkemys siitä, että Lounaispaikan kanssa tehtävää yhteistyötä tulee kehittää entistä pitkäjänteisemmin ja yhteistyössä hallintokuntien kesken. Yhteinen jäsenyys Lounaispaikassa vähentää päällekkäistä työtä ja selkiyttää tehtävää paikkatietoyhteistyötä.

 

Esimerkkejä Lounaispaikan hankkeista, joissa hallintokunnat ovat olleet mukana:

 

-Maakuntamuseo: VARAKUM (Varsinais-Suomen rakennettu kulttuuriympäristö- ja maisema -projekti)

-Opetuspalvelukeskus: Paikkaoppi (Lukion paikkatiedon opetuksen parantaminen)

-Ympäristö- ja kaavoitusvirasto: Kaavajohtopaikka (Varsinais-Suomen kaavakartaston jatkokehittäminen ja maakunnallisen johtokartaston kehittäminen), Ruissalo-yhteistyöhanke

 

Kaupunginjohtajan nimeämä kaupungin paikkatietoryhmä (kj:n päätös 2.4.2007 § 121) on käsitellyt vuoden 2008 kokouksissaan Turun kaupungin Lounaispaikka-yhteistyöhön liittymistä ja listannut ryhmän kannan sekä yhteistyön tuomat hyödyt kaupungin kannalta.

 

Oheismateriaali 1              Lounaispaikkayhteistyöstä saavutettavat hyödyt Turun kaupungille

 

Myös kaupunginhallituksen hyväksymässä Turun kaupungin paikkatiedon kehittämissuunnitelman liitteessä ”Keskeiset paikkatiedon kehittämishankkeet 2008-2010” (kh:n päätös 4.6.2007 § 404) on yhdeksi kehittämisen osa-alueeksi listattu ”Yhteistyön kehittäminen eri toimijatasojen kanssa”. Lounaispaikkayhteistyöhön liittyminen toteuttaa suoraan tässä mainittua seutuyhteistyön mukaista paikkatietoyhteistyötä.

 

Seudullisen paikkatietoyhteistyön edistämiseksi Turun kaupungin tulee liittyä Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi kolmivuotiskaudelle 2009-2011 5000 euron vuosimaksulla. Jäsenmaksu maksetaan vuosittain. Vuoden 2009 jäsenmaksu maksetaan Paikkatiedon tililtä 1 04 14 72 32.

 

Esitämme, että kaupunginhallitus hyväksyy Turun kaupungin liittymisen Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi.

 

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 15.1.2009:

 

Puollan Turun kaupungin liittymistä Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi.

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki liittyy Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi,

että vuoden 2009 jäsenmaksu maksetaan Paikkatiedon tililtä 1 04 14 72 32 ja

että vuosien 2010 ja 2011 talousarvioissa varaudutaan Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan vuosittaiseen jäsenmaksuun.

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että Turun kaupunki liittyy Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan jäseneksi,

että vuoden 2009 jäsenmaksu maksetaan Paikkatiedon tililtä 1 04 14 72 32 ,

että vuosien 2010 ja 2011 talousarvioissa varaudutaan Varsinais-Suomen paikkatietokeskus Lounaispaikan vuosittaiseen jäsenmaksuun ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan hyväksymään ja allekirjoittamaan asiasta mahdollisesti tehtävä sopimus.

Päätös tehtiin yksimielisesti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat
tpvHilke Katariina
tiedKirkkola Antti
ilmMakkonen Eva-Lisa
tpvPukkinen Mikko