Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3919.01.20091 Oj

2761-2008 (033)

Maahanmuuttajaoppilas perusopetuksessa -hankkeen jatkorahoitus

Tiivistelmä: -

Kh § 39

Opetuspalvelukeskus, suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:

Maahanmuuttajaoppilas perusopetuksessa on Turun kaupungin opetustoimen ja Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Koulutuksen arviointi- ja kehittämisyksikön yhteinen maahanmuuttajaoppilaita koskeva tutkimus- ja kehittämishanke.

Hankkeen tavoitteena on tukea perusopetusikäisten maahanmuuttajaoppilaiden monikulttuurista kasvatusta ja edistää oppilaiden kotoutumista. Hankkeen avulla kartoitetaan Turussa toteutettavia maahanmuuttajaopetuksen hyviä käytäntöjä sekä kehitetään pilottikoulujen (Turun Lyseon koulu, Nummenpakan koulu, Lausteen koulu, Samppalinnan koulun ja Runosmäen koulu) kanssa uusia innovatiivisia toimintatapoja ja -malleja.

Hankkeen keskeiset toiminnot suhteutettuna strategisten painopistealueiden ”Hyvinvointia ja elämänlaatua” sekä ”elinvoimaa koulutuksesta, osaamisesta ja yrittäjyydestä” arviointikriteereihin, ovat:

- Lasten ja nuorten elämänhallinta

- Maahanmuuttajien kotoutuminen

- Asiakaslähtöisten palveluiden järjestämisen kehittäminen ja kumppanuusmallien kehittäminen

- Kansainvälisyys koulutuksessa

Hankkeen tutkimusosuuden tieteellisinä vastuuhenkilöinä toimivat professori Arja Virta, joka on myös hankkeen johtaja, sekä professorit Risto Rinne ja Joel Kivirauma. Kehittämisosion vastuuhenkilönä toimii professori Marjaana Soininen. Hankkeen käytännön järjestelyistä vastaa Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Koulutuksen arviointi- ja kehittämisyksikkö. Turun opetuspalvelukeskuksessa hankkeen hallinnollisena vastuuhenkilönä toimii suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski. Opetuspalvelukeskus seuraa pilottikoulujen toimintaa hankkeessa ja osallistuu tutkimustulosten levittämiseen sekä hankkeessa kehitettyjen toimintatapojen ja mallien käyttöönoton varmistamiseen.

Hankkeessa toimii ohjausryhmä, johon kuuluvat tutkimuksessa mukana olevien pilottikoulujen ja muutamien muiden koulujen rehtorit sekä edustajia Turun yliopistosta ja Turun kaupungin opetustoimesta. Myös hankkeen rahoittajan on ollut mahdollista nimetä edustaja ohjausryhmään. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski.

Opetusministeriö on myöntänyt hankkeelle 65 000 euron rahoituksen. Turun kaupunginhallitus myönsi hankkeelle 35 000 euron avustuksen (Kh176, 17.3.2008) vuodelle 2008.

Hanke toteutetaan vuosina 2008–2011. Tutkimusraportti julkaistaan ja hankkeen tuloksista tiedotetaan kevätlukukaudella 2011.

Turun opetuspalvelukeskus anoo kaupunginhallitukselta rahoitusta hankkeen jatkamiseen vuosille 2009–2011 yhteensä 90 000 euroa.

Oheismateriaali 1Väliraportti

Oheismateriaali 2Hankesuunnitelma

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 15.1.2009:

Edellä mainittu hanke on opetustoimen, Turun yliopiston ja OPM:n tutkimus- ja kehittämishanke ja hankkeen vuoden 2008 kaupungin rahoitusosuus on maksettu kaupunginhallituksen korkeakouluyhteistyötililtä, jolle tilille on varattu myös 2009 rahoitusosuus. Kaupunginhallituksen tulee päättää vuoden 2009 rahoituksen, 30.000 euroa, myöntämisestä ja samalla tulisi tehdä päätös siitä, että varaudutaan hankkeen rahoitukseen 30.000 euron osuudella vuosien 2010 ja 2011 talousarvioissa. Kustannukset maksetaan 1 04 14 93 Kaupungin ja korkeakoulujen välinen yhteistyö -tililtä.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että opetustoimelle myönnetään Maahanmuuttajaoppilas perusopetuksessa –hankkeelle 30.000 euron rahoitus vuodelle 2009. Kustannukset maksetaan 1 04 14 93 Kaupungin ja korkeakoulujen välinen yhteistyö -tililtä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että vuosien 2010 ja 2011 talousarvioissa varaudutaan 30.000 euron rahoitukseen hankkeelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKeskushallinto, talousasiat
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus, kirjanpito
tpvOpetuspalvelukeskus
ilmHallamurto Lasse
ilmRuohonen Regina
ilmSaaranen Helvi