Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta13420.11.20086
Kiinteistölautakunta82703.12.20084 Tl
Kaupunginhallitus1912.01.20092 Yj

14631-2008 (655)

Pansion nuorisotalon korjaus

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunta on 20.11.2008 § 134 päättänyt lähettää kaupunginhallitukselle tiedoksi laatimansa yhteenvedon Pansion nuorisotalon peruskorjauksesta ja siihen liittyvästä jatkokorjauksesta. Nuorisolautakunta on lisäksi pyytänyt kaupunginhallitusta selvittämään Tilalaitoksen korjaus- ja valvontavastuun laiminlyönnin ja siitä johtuneet vahingot. Kaupunginhallituskäsittelyä varten asiasta on pyydetty lausunto kiinteistölautakunnalta. Kaupunginhallitus on 8.12.2008 § 660 käsitellyt asiaa päättäen palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Nlk § 134

Puheenjohtaja Maria Puhakka:

 

Turun kaupungin kiinteistölautakunta on kokouksessaan 30.11.2005 § 940 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi tilalaitoksen ”Muut korjaukset (kh)”- nimikkeen hankejako. Hankejaossa on nuorisotoimessa esitetty Pansion nuorisotalon peruskorjaus 600.000 euroa. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 9.1.2006 § 15 käsitellyt ”Tilalaitoksen vuoden 2006 investointiohjelman Muut peruskorjaukset (Kh) – nimikkeen hankejako. Hankejaossa on edelleen Pansion nuorisotalon peruskorjaus 600.000 euroa. Opetusministeriö myönsi Pansion nuorisotalon peruskorjaukseen 120.000 euroa. Syksyllä 2005 on tehty kuntotutkimus, joka valmistui loppuvuodesta ja esiteltiin 21.12.2005 nuorisotoimelle.

 

Nuorisotoimella on tilalaitoksen kanssa noin neljä kertaa vuodessa palaveri, jossa käsitellään niitä kiinteistöjä, joissa toimimme. 25.1.2006 pidetyssä palaverissa todettiin, että 600.000 € ei riitä sekä B- että C-rakennusten korjaamiseen. Nuorisoasiainkeskuksen edustajat ilmoittivat yksikantaisesti että nuorisotoimen ensisijainen korjauskohde on B-rakennus (kahvila). Turun kaupungin työterveyshuollon terveydenhoitaja ja lääkäri kävivät 27.1.2006 Pansion nuorisotilassa tekemässä kartoituksen. Pansion nuorisotalon korjauksen ensimmäinen suunnittelukokous pidettiin 1.3.2006.

 

Pansion Lions Club järjesti yhteistyössä Pansio-Pernon aluekumppanuuden kanssa 19.5.2006 tilaisuuden, johon oli paikanpäällä muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell, nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio, osastopäällikkö Kerstin Paananen, tilalaitoksen edustaja Atte Kajanen. Tilaisuudessa tilalaitoksen edustaja kertoi että Pansion nuorisotalon ongelmat ovat hyvin tiedossa. Talossa tasakatto ja räystäät puuttuvat, mitkä aiheuttivat ongelmia. Pansion nuorisotalo peruskorjattiin syksyllä 2006 – kevät 2007. Luvattiin, että peruskorjaus kestää puoli vuotta. Todellisuudessa se kesti vuoden. Peruskorjauksessa ei korjattu kattoa.

 

Nuorisotila avattiin syyskuussa 2007. Tilan kalusteet ja välineet uudistettiin kaupungin määrärahoin ja Pansion Lions Clubin avustuksella. Helmikuun 5. päivä 2008 todettiin, että katto vuotaa B-rakennuksessa. Osastopäällikkö otti välittömästi yhteyttä tilalaitokseen. Helmikuussa pidettiin tilalaitoksen kanssa kokous, missä tilalaitoksen edustajat kertoivat, että tilataan hätäpaikkaus ja että katteen korjaus sekä eristeiden uusinta tehdään kesällä 2008. Helmikuun aikana ilmoitettiin kahteen otteeseen, että katto vuotaa ja vastaus oli, että hätäkorjaajat eivät löytäneet oikeaa vuotokohtaa. Huhtikuussa tilalaitos ilmoitti, että katteen uusimisen suunnittelu on käynnissä. Samalla lisätään alapuolisen tilan tuuletusta. Tarjoukset korjausurakasta pyydetään suunnitelmien valmistuttua. Urakka tehdään kesän 2008 (heinä-elokuu) aikana.

 

Kattokorjaus tehtiin vasta lokakuun viimeisillä viikoilla. Lokakuun aikana satoi paljon ja kun tehtiin kattoremontti, vettä tuli sisään. Kunnallisvaali -päivänä osastopäällikkö kävi nuorisotalossa ja totesi, että vettä valui useammassa kohdassa. Kalusteita ja välineitä oli kastunut. Katto korjattiin lokakuun aikana, mutta kastuneita eristeitä ei ole vaihdettu eikä nuorisotoimelle ole ilmoitettu milloin ne vaihdetaan. Maanantaina 10.11. oli illalla myrskytuuli. Talon työntekijät ilmoittivat, että katolta putoaa isoja peltejä. Työntekijät ja nuoret olivat vaarassa. Osastopäällikkö otti yhteyttä kiinteistöjen hoidon johtajaan, joka hoiti paikalle työntekijän katsomaan tilannetta. Seuraavana päivänä pidetyssä palaverissa nuorisotoimen kunnossapitovastaava sai kuulla, että irralliset pellit oli kattoremontin yhteydessä jätetty katolle.

 

Pansion nuorisotalon peruskorjauksen ja sitä seuranneen korjausremontin yhteydessä nuorisotoimi on todennut, että töiden valvontaa ei ole hoidettu asianmukaisesti. Tästä syystä nuorisotoimen Pansion nuorisotalon toiminnalle, kalusteille ja välineille on aiheutunut monenlaista haittaa ja ihmisille jopa vaaratilanteita. Lisäksi usea nuorisotoimen henkilökuntaan kuuluva on joutunut hoitamaan ylimääräisiä, normaaliin työhönsä kuulumattomia, tehtäviä saadakseen laiminlyönneistä aiheutuneisiin tilanteisiin apua ja korjauksia.

 

Ehdotus       Nuorisolautakunta päättää lähettää kaupunginhallitukselle ja kiinteistölautakunnalle tiedoksi yhteenvedon Pansion nuorisotalon peruskorjauksesta ja siihen liittyvästä jälkikorjauksesta. Lisäksi nuorisolautakunta pyytää kaupunginhallitusta selvittämään tilalaitoksen korjaus- ja valvontavastuun laiminlyönnin ja siitä johtuneet vahingot.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli puheenjohtajana toiminut Mikko Soukkanen.

Klk § 827

Tilalaitos, Atte Kajanen 3.12.2008:

 

Taustaa kuntotutkimuksesta

 

Pansion kisapuiston nuorisotalo -kokonaisuus koostuu kolmesta rakennuksesta, joista nuorisotoimen käytössä ovat B-rakennus (kerhokahvila) kokonaisuudessaan, sekä suuri osa C-rakennuksesta (moottorihalli ja iltapäiväkerhotiloja). Rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1975. B- ja C-rakennuksissa teetettiin rakennusten ikään sekä suureen energiankulutukseen perustuen sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus vuonna 2005 (päivätty 16.12.2005). Kuntotutkimuksessa esille tulevat seikat toimivat tulevien korjausten pohjana. Kuntotutkimuksesta vastasi Insinööritoimisto RakSystems Oy. Siinä todetaan, että rakennuksessa on tasakatto ja vesikatteena on bitumihuopakate, joka on uusittu joitakin vuosia sitten. Katolla on sisäpuoliset vedenpoistot. Katteen uusimisen jälkeen ei kuitenkaan ole havaittu kattovuotoja. Kuntotutkimuksesta kävi myös ilmi, että C-rakennuksessa toiminta oli muuttunut alkuperäisestä muodostaan. Alun perin iltapäiväkerhon tilat oli rakennettu moottorihallin toimintaa palveleviksi opetustiloiksi. Tutkimushetkellä niissä oli lasten iltapäiväkerhotoimintaa. Lisäksi moottorihallin toiminta oli muuttunut pienimuotoisesta moottoripyörien ja mopojen kunnostamisesta ammattimaisemman autokorjaamo- ja maalaamotoiminnan suuntaan. Raportin mukaan hallissa oli työn alla useita autoja, joita hitsattiin, maalattiin ja samalla tehtiin myös lasikuitutöitä. Em. työt vaativat palo-osastoinnin. Osa tehtävistä edellyttää työsuojelullisten näkökohtien selvittämistä, varsinkin kun tiloissa on alaikäisiä lapsia. Iltapäiväkerho- ja moottorihallitilojen välistä seinää ei ollut, toiminnan muutos huomioon ottaen, asianmukaisesti palo-osastoitu. Tilanteen saattamiseksi lain edellyttämään kuntoon jouduttiin suunnittelussa ja siten myös urakkakilpailutuksessa menemään C-rakennuksen puolelle, mikä osaltaan viivästytti suunnittelua.

 

Korjaus

Suunnittelun jälkeen B-rakennukselle suoritettiin lukuisia korjaavia toimenpiteitä vuosien 2006 ja 2007 aikana. Tällöin uusittiin rakennuksen ulkoseinät ja salaojat, räystäät rakennettiin, sisätiloissa tehtiin huonetilamuutoksia sekä pinnat uusittiin (pääurakoitsijana Metsämäen Rakennus). Rakennuksen LVISA-tekniikka uusittiin kauttaaltaan. C-rakennuksessa rakennettiin uudestaan osastoitu väliseinä palonkestäväksi. Ilmanvaihto eriytettiin B-rakennuksesta A-, B- ja C-rakennuksiin. Korjausurakka otettiin vastaan 15.6.2007.

 

Kattovuodot ja suunnittelu

 

Seuraavan kevättalven 2008 aikana havaittiin vesivuotoja B-rakennuksen yläpohjasta ikkunoiden läheltä. Vuotoja pyrittiin paikkaamaan, mutta tarkan vuotokohdan löytyminen oli vaikeaa katolla olleen paksun vesi-jää –patjan vuoksi. Arvioiden mukaan vesi valui tuolloin sisään jostakin bitumikermin saumasta, kun katolla ollut jää muodosti allaan olleelle vedelle paineen. Vesikatteen uusimiseksi ja kattomuodon muuttamiseksi käynnistettiin korjaussuunnittelu maaliskuussa 2008 ja urakkalaskenta-asiakirjat valmistuivat kesäkuussa 2008. Tämän jälkeen kattourakka kilpailutettiin ja katteen uusiminen sekä kattomuodon muuttaminen aloitettiin urakalla syyskuussa 2008. Suunnitelmien ollessa valmiina kesäkuussa, ei tämän nopeampaa hankinta-aikataulua pystytä julkisen hankintalain mukaisesti toimien toteuttamaan. Ottaen huomioon ajankohtaan osuvan kesälomakauden, pitäisi urakoitsijoille antaa mahdollisuus laskea kohteelle realistinen toteutushinta. Tällä toiminnalla varmistetaan hintatason pysyminen kohtuullisena.

 

Vesivuodot urakka-aikana 15.9.2008 – 31.10.2008

 

Nuorisolautakunnan pöytäkirjassa 20.11.2008 mainitaan vaalipäivänä sunnuntaina 26.10.2008 ollut pressujen puuttuminen ja tästä johtuva vesivuoto. Kyseisenä päivänä oli poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky, jolloin tuuli yltyi monin paikoin myrskylukemiin ja vesisateen määrä oli suuri. Talotoimen vastaava työnjohtaja oli 26.10.2008 saanut soiton Kiinteistöjen hoidon johtajalta (johon talosta oli oltu yhteydessä) ja käynyt välittömästi 26.10.2008 toteamassa tilanteen. Kyseisenä ajankohtana koko katon on kauttaaltaan peittänyt uusi pohjahuopa. Tällöin ei siis kattorakenne ole ollut enää auki, kuten pöytäkirjassa esitetään, eikä myöskään pressujen käytölle ole perusteita.

 

Kohteessa on rakennuksen sisäpuolinen vedenpoisto. Vettä oli 26.10.2008 valunut sisään ikkunoiden yläosista sekä kahdesta sadevesikaivosta. Tuuli ja vaakasade kyseisenä päivänä olivat poikkeuksellisen voimakkaita. Kovalla tuulella sadevesi voi rakennusten ympärillä liikkua vaakasuuntaan ja myös ylöspäin. Sadevesi oli voimakkaan tuulen vaikutuksesta päässyt todennäköisesti kiertymään räystään alta katon tuuletustilaan ja sitä kautta reuna-alueilla ikkunaseinien yläosista sisätiloihin. Tämä on ollut todennäköisesti syynä myös kevättalvella 2008 havaittuihin vuotoihin. Toisena seikkana havaittiin lämmöneristeen alapuolella olevan kattokaivon viemäriliittymän irtoaminen kiinnityksestään, sekä toisen kattokaivon putken tukkeentuminen neulasista ym. roskista. Irronnut liittymä korjattiin ja tukossa ollut putki imettiin imuautolla auki. Toinen kaivoista oli vuotanut naisten wc:n kohdalla. Tältä osin rakenne otettiin alakautta auki, kuivatettiin sekä kostuneet lämmöneristeet uusittiin. Räystäspeltiä jatkettiin n. 15 cm alemmas, jotta voimakkaalla tuulella tulevan viistosateen pääseminen rakenteisiin vaikeutuu. Kokonaan katon tuuletusta ei voida sulkea rakenteen kosteusfysikaalisen toimivuuden varmistamiseksi. Kohteessa mitattiin pintakosteusmittarilla rakenteiden kosteuksia useana ajankohtana, viimeksi 19.11.2008, eikä ole havaittu kohonneita kosteuspitoisuuksia.

 

Peltityöt

Pöytäkirjassa mainitaan myös maanantaina 10.11.2008 ollut voimakas myrskytuuli, jolloin katolta oli pudonnut isoja peltejä. Alkuperäinen urakka-aika oli pidentynyt sovitusta (lopputarkastus sovittu 31.10.2008) erittäin sateisen lokakuun, sekä työn aikana tarpeelliseksi havaitun räystäspellin jatkamisen johdosta. Uudeksi lopputarkastuspäiväksi oli sovittu 10.11.2008. Urakoitsijan sairastumisen johdosta lopputarkastusta jouduttiin siirtämään päivällä, ja uudeksi ajankohdaksi tuli siis 11.11.2008. Täten 10.11.2008 työ on ollut yhä kesken. Peltiurakoitsijan selvityksen mukaan pellinpalat oli jätetty katolle painavien huoparullien alle odottamaan seuraavaksi päiväksi siirtynyttä lopputarkastusta, jolloin ne oli tarkoitus viedä työmaan lopettamisen myötä pois. Urakoitsijan mukaan katon ollessa ns. lautaskatto, eli räystäät ovat korkeammalla kuin varsinainen kattopinta, peltien olisi pitänyt pysyä paikoillaan painavien rullien alla. Tämä ei kuitenkaan ole hyväksyttävissä, joten peltien katolta putoamisesta reklamoitiin urakoitsijaa lopputarkastustilanteessa.

 

Irtaimisto

Pöytäkirjassa mainitaan, että talon kalusteille ja välineille on aiheutunut monenlaista haittaa. Tilalaitos pyysi nuorisoasiainkeskukselta lausuntoa kohteen vaurioituneesta irtaimistosta arvoineen. Saadun vastineen mukaan kaksi sohvaa oli vaarassa vaurioitua 26.10.2008 olleen vesivuodon yhteydessä, mutta talon henkilökunnan ripeän toiminnan johdosta ne oli saatu ajoissa siirrettyä pois ikkunoiden läheisyydestä. Tietoa muusta vaurioituneesta irtaimistosta ei ole.

 

Jälkiseuranta

26.10.2008 olleen vesivuodon jälkeen vastaava työnjohtaja pyysi kohteeseen 28.10.2008 kaupungin työhyvinvointipäällikön, joka kuuluu myös kaupungin sisäilmatyöryhmään. Hän oli todennut, että kuivatus oli aloitettu ja kattoviemärikorjaus oli suoritettu asianmukaisesti. Lisäksi sohvakalusteet havaittiin kuiviksi, mikä varmistettiin vielä kosteusmittauksella. Talotoimen vastaavan työnjohtajan yhteystiedot ovat olleet talon henkilökunnan tiedossa koko urakka-ajan, yhteydenottoja sieltä ei ole tullut.

 

Vesivuotojen jälkeen on rakennuksen materiaalien kosteuksia seurattu pintamittarilla useita kertoja. Uusia vesivuotoja tai kohonneita kosteuspitoisuuksia ei ole havaittu.

 

Va. tilalaitoksen johtaja Merja Lumme.

 

Ehdotus       Kiinteistölautakunta päättää esittää edellä olevan kaupunginhallitukselle lausuntonaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 19

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 7.1.2009:

Nuorisolautakunta on 20.11.2008 § 134 päättänyt lähettää kaupunginhallitukselle tiedoksi laatimansa yhteenvedon Pansion nuorisotalon peruskorjauksesta ja siihen liittyvästä jatkokorjauksesta. Nuorisolautakunta on lisäksi pyytänyt kaupunginhallitusta selvittämään Tilalaitoksen korjaus- ja valvontavastuun laiminlyönnin ja siitä johtuneet vahingot. Kaupunginhallituskäsittelyä varten asiasta on pyydetty lausunto kiinteistölautakunnalta. Kaupunginhallitus on 8.12.2008 § 660 käsitellyt asiaa päättäen palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Kuten edellä olevasta kiinteistölautakunnan selvityksestä ilmenee, kevättalven 2008 aikana havaittiin vesivuotoja B-rakennuksen yläpohjasta ikkunoiden läheltä. Vesikatteen uusimiseksi ja kattomuodon muuttamiseksi käynnistettiin korjaussuunnittelu maaliskuussa 2008. Suunnittelun valmistuttua kesäkuussa 2008 järjestettiin hankintalainsäädännön mukaisesti urakkakilpailu. Em. vaiheiden jälkeen korjaukset voitiin aloittaa syksyllä 2008. Vuosien 2006-2007 taitteessa suoritetussa Pansion nuorisotalon peruskorjauksessa ei suoritettu em. korjaustoimenpiteitä, sillä ulkopuolisen tahon laatiman kuntoarvion mukaan kattomuodon muuttamiseen ja katon uusimiseen ei ollut tarvetta.

Korjausurakan valvonnan osalta voidaan todeta, että urakka-aikana vastaava työnjohtaja on käynyt kohteessa vähintään kerran päivässä, toisinaan kaksikin kertaa. Kohteessa on käyty myös kovien sateiden aikaan iltaisin ja viikonloppuisin sekä loma-aikoina. Tämä ei kuitenkaan ole osoittautunut riittäväksi, joten valvontaa tulee entisestään tehostaa. Jälkiseurantaa kosteuspitoisuuksien ym. osalta tehdään viikoittain, viimeksi viikolla 51.

Tilalaitos on suullisesti reklamoinut urakoitsijaa työaikaisessa varastoinnissa ym. havaitsemistaan puutteista. Tämäntyyppisten asioiden jatkuva tilaajan toimesta tapahtuva seuraaminen on tietenkin tilaajan käytettävissä olevat henkilöstöresurssit huomioiden haasteellista. Lisäksi voidaan todeta, että asianmukaisesta varastoinnista ym. huolehtiminen kuuluu urakoitsijan luonnollisiin sivusuoritusvelvollisuuksiin.

Jotta Tilalaitos vastaisuudessa pystyisi paremmin valvomaan kohteiden korjaustöitä, ollaan Tilalaitoksen kunnossapitotöiden valvontaorganisaatiota vahvistamassa kolmella tilaajalla/valvojalla. Ao. vakanssit on jo perustettu ja niiden täyttö tullaan toteuttamaan mahdollisimman pikaisesti.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että edellä olevat selvitykset merkitään tiedoksi ja

että kaupunginhallituksen päätös lähetetään tiedoksi nuorisolautakunnalle ja tilaliikelaitoksen johtokunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNuorisolautakunta
tiedTilaliikelaitoksen johtokunta