Vuoden 2023 talouden 2. osavuosikatsaus

 

Talousjohtaja Valtteri Mikkola ja konsernilaskennanpäällikkö Merja Vuorinen, strateginen talousohjaus 24.5.2023:

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2023 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.-30.6.2023. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilötyövoiman tavoitteiden toteutumisesta.

 

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan toimintasuunnitelmassa vahvistettujen kaupungin strategiaa ja pormestariohjelmaa toteuttavien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen sekä taloudellisten tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti.

 

Palvelukokonaisuudet raportoivat lautakunnille palvelusopimusten toteutumisesta toimintasuunnitelmien raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä. Palvelukokonaisuudet vastaavat itse raportoinnin prosessista. Tietoja ei kerätä konsernihallinnon toimesta.

 

Toiseen osavuosikatsaukseen sisältyy myös strategisille yhteisöille asetettujen tavoitteiden seurantatiedot. Strategisten yhteisöjen seurantatiedot ovat Kaupunginhallituksen konsernijaoston käsittelyssä 21.8.2023. Strategisille yhteisöille omistajaohjauksen vastuualue antaa erilliset ohjeet ja seurantapohjat, jotka löytyvät konserniyhteisöjen Extranet- järjestelmästä. Toisen osavuosikatsauksen tuloskorttien viimeinen palautuspäivä on 10.8.2023.

 

Kuntajaoston yleisohje ja kuntataloustilaston raportointi

 

Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on antanut 10.11.2020 yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän puolivuosi- ja neljännesvuosikatsausten laadinnasta. Yleisohjeella annetaan tarkemmat ohjeet laadinnassa noudatettavista yleisistä tilinpäätösperiaatteista, kuten jaksotus- ja arvostusperiaatteiden soveltamisesta. Sisäiset taloustapahtumat eliminoidaan tilinpäätöksessä ja ne myös täytyy ilmoittaa erikseen valtiokonttorin taloustietovarantoon raportoitaessa. Tämän takia sekä kirjanpidossa että ennusteen syötöissä on kiinnitettävä huomiota, että sisäiset erät täsmäytetään vastapuolittain tilikauden aikana ja erityisesti toisen osavuosikatsauksen ennusteita syötettäessä.

 

Vuonna 2021 astui voimaan kunnan tilinpäätöksestä esitettävistä tiedoista valtioneuvoston asetus 525/2020, jonka 12-13 § säätävät neljännes- ja puolivuosikatsausten laatimisesta. Valtioneuvoston asetus 524/2020 säätää puolestaan kunnan taloutta koskevien tietojen toimittamisen aikataulusta Valtiokonttorin ylläpitämään taloustietovarantoon. Puolivuosiraportointi ajalta tammikuun alusta kesäkuun loppuun annetaan Valtiokonttorille viimeistään saman vuoden elokuun 15. päivänä. Samassa yhteydessä on raportoitava tiedot vuoden lopun tilinpäätösennusteesta.

 

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seurantapohjat

Kaupunginvaltuuston hyväksymien palvelukokonaisuuksien toimintasuunnitelmien sisältämät toiminnallisten tavoitteiden toteutumis- ja ennustetiedot sekä palvelukokonaisuuksien palvelusuunnitelmien seurantatiedot kerätään samanaikaisesti.

Konsernihallinnon integraatiotoiminnon ja tietopalveluiden toimesta on valmisteltu seurantalomakkeet ja syöttöpohjat, joihin valtuuston hyväksymien tavoitteiden ja toimintasuunnitelmien toteutumis- ja ennustetiedot merkitään. Tavoitteet ovat seurantapohjissa sen mukaisina kuin ne ovat alkuperäisessä talousarviossa tai kesäkuuhun mennessä muutetussa talousarviossa 2023.

Toimielinkohtaisten tavoitteiden seurantatietojen täyttäminen tapahtuu kolmessa eri seurantapohjassa to 17.8.2023 mennessä.

1.Toimielinkohtaisiin seurantalomakkeisiin (Word-tiedosto) täytetään toiminnallisista tavoitteista tekstiosuudet sekä taloudelliset tavoitteet: Teams/ Toiminnan ja talouden vuosisuunnittelu/ Toimintasuunnitelmat/ Toimintasuunnitelmien seuranta/ Vuoden 2023 seuranta/ 2. osavuosikatsaus

 

Talousarviolausekkeiden ja pormestariohjelman toimenpiteiden seurantatiedot kopioidaan keskitetysti Talousohjauksen toimesta toimielinkohtaisiin seurantalomakkeisiin (Word).

 

2.Talousarviolausekkeiden ja pormestarinohjelman seurantatiedot täytetään toimielimien ja palvelukokonaisuuksien yhteiseen syöttöpohjaan (excel-tiedosto): Teams/ Toiminnan ja talouden vuosisuunnittelu/ Toimintasuunnitelmat/ Toimintasuunnitelmien seuranta/ Vuoden 2023 toimintasuunnitelman tavoitteiden seuranta

 

Seuranta-excelissä on OVK2 sarakkeessa pohjana punaisella OVK1 tiedot, jotka päivitetään ja muutetaan mustalle fontille. Seuranta-excel lukitaan dl-päivän jälkeen ja sen jälkeisitä muutostarpeista tulee ilmoittaa Heidi Pietikäiselle.

 

Seurantapohjien täyttöohjeet löytyvät Dotkun ohjeet dokumenttikirjaston toiminnan seurannan osavuosikatsauksen kansiosta.

 

Uusi sopeuttamisohjelmatyö käynnis

 

Kaupunginhallitus päätti 13.1.2023 § 13 käynnistää uuden sopeuttamisohjelmatyön, jonka tavoitteena on yksilöidä kaupungin toimintakatteen kehitystä 30 miljoonalla vuoden 2026 loppuun mennessä hillitsevät toiminnan tavoitteet. Täsmennetty tavoite käsitellään kaupunginhallituksessa suunnitteluraamin yhteydessä kesäkuussa. Sopeuttamisohjelmatyön tavoitteena on tunnistaa merkittäviä teemoja ja keinokokonaisuuksia, jotka voidaan kirjata seuraavan taloussuunnitelmakauden toiminnan tavoitteiksi. Kohteena on koko kaupunkikonserni. Sopeuttamisohjelmatyön tulokset huomioidaan vuoden 2024 ja vuosien 2024–2027 taloussuunnitelman valmistelussa ja tuodaan päätöksentekoon loka-marraskuussa. Sopeuttamisohjelmatyötä seurataan puheenjohtajatoimikunnassa.

 

1. Toimintatuottojen ja – kulujen toteutumisennuste

 

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat ja tuloarviot.

 

Toimintakulujen ja – tuottojen ennustetta laadittaessa otetaan huomioon

 

a. Palkat ja palkkiot

 

Kunta-alan voimassa oleva sopimuskausi on kolmivuotinen ajalle 1.5.2022-30.4.2025, jonka kustannusvaikutus vuodelle 2023 arvioitiin talousarviossa olevan noin 3,05 % vuoteen 2022 verrattuna ja joka on budjetoitu suoraan palvelukokonaisuuksille. Palkankorotusten todellinen kustannusvaikutus kevään 2023 sopimusneuvotteluissa vahvistetun “perälaudan” jälkeen on 4,85 %. Taulukko on ollut ensimmäisen osavuosikatsauksen liitteenä 1 dotkun vuosijohtamisen osavuosikatsauksen ohjeissa.

 

Henkilötyövoiman käytön muutokset on otettava huomioon palkkaennusteissa (lisäys/vähennys edelliseen vuoteen). Kansliapäällikkö on antanut päätöspöytäkirjallaan 16.1.2023 § 18 henkilöstön palkkaamiseen liittyviä määräyksiä vuodelle 2023.

 

Henkilötyövoiman käytön muutokset on otettava huomioon palkkaennusteissa (lisäys/vähennys edelliseen vuoteen).

 

Kansliapäällikkö on antanut päätöspöytäkirjallaan 11.1.2023 § 18 henkilöstön palkkaamiseen liittyviä määräyksiä vuodelle 2023.

 

b. Henkilösivukulut

 

Palkkaperusteinen eläkemaksu koostuu työansiopohjaisesta eläkemaksusta ja työkyvyttömyyseläkemaksusta. Ennusteessa käytettävä palkkaperusteinen JuEL eläkemaksuprosentti (16,86 %) on laskettu keskimääräisenä (huomioitu työntekijän iän mukaan porrastettu eläkeprosentti).

 

Eläkemenoperusteista eläkemaksua ei enää ole vuonna 2023. Sen sijaan Valtiovarainministeriö vahvistaa tasausmaksun kokonaismäärän Kevan valtuutettujen esityksestä vuosittain. Tasausmaksu merkitään kirjanpidossa henkilösivukulujen ryhmään tilille 4112 Eläkevakuutusmaksut. Toimielinten ennusteeseen otettaviin tasausmaksuihin ei ole tehty muutoksia ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen ja taulukko löytyy ensimmäisen osavuosikatsauksen dotkun ohjeista liite 2.

 

 

2022
käytetyt

Vuoden 2023
laadinnassa

käytetyt

Vuoden 2023
talousennusteessa

käytettävät

Pääkirja-
tilit

Sosiaalivakuutusmaksu, joka
koostuu

 

 

 

 

lakisääteisistä vakuutus-
maksuista:

2,64 %

2,79 %

2,80 %

 

- tapaturmavakuutusmaksu

0,70 %

0,70 %

0,70 %

417000

- taloudellinen tuki

0,04 %

0,04 %

0,04 %

418000

-työttömyysvakuutusmaksu

1,90 %

2,05 %

2,06 %

416000

 

 

 

 

 

ja sosiaalivakuutus/(sairaus-
vakuutus)maksuista

1,42 %

1,34 %

1,53 %

415000

 

 

 

 

 

Yhteensä

4,06 %

4,13 %

4,33 %

 

 

 

 

 

 

Työnantajan palkkaperusteinen
JuEL eläkemaksu:

16,85 %

16,93 %

16,86 %

410000

- työansiopohjainen eläkemaksu

 

 

 

410000

- työkyvyttömyyseläkemaksu

 

 

 

410000

Yhteensä

20,91 %

21,06 %

21,19 %

 

 

c. Sisäiset taloustapahtumat

 

Suunnittelusta seurantaan -prosessin talouspäälliköiden tulee huolehtia, että toisessa osavuosikatsauksessa oman vastuualueen palvelukokonaisuuden sisäiset meno- ja tuloennusteet täsmäävät vastapuolittain ohjeistuksen mukaisesti ennen syöttöajan päättymistä 7.8. klo 12. Tarvittaessa sisäisten erien täsmäytystilanteesta ennen syöttöajan loppua voi kysyä SAP:in pääkäyttäjiltä Ismo Falerilta (BPC) tai Kaisa Klingstedtiltä (AFO). Sisäisen tulon tai menon mahdollisissa käsittely-/kirjaustavoissa auttaa tarvittaessa laskentapäällikkö Minna Nuotio.

 

Toteutumisennusteeseen sisällytetään toimielinten väliset olennaiset sisäiset menot ja tulot. Epäolennaiset sisäiset erät voivat molemmat vastapuolet ennustaa ulkoisina erinä, vaikka ne toteutuessaan kirjattaisiin sisäisinä taloustapahtumina. Palvelukokonaisuuden sisäisen erän olennaisuudesta tai sen epäolennaisuudesta päättävät kunkin palvelukokonaisuuden talouspäälliköt. Toimielinten eri tulosyksiköiden väliset sisäiset menot ja tulot eivät ole toimielinten talousarvioissa, jolloin niitä ei myöskään sisällytetä toteutumisennusteisiin.

 

Sisäisten tulojen ja menojen tulee toteutuessaan olla yhtä suuret. Samaa periaatetta noudatetaan riittävällä tarkkuudella myös ennusteen laadinnassa. Keskeisiä sisäisiä eriä ovat ns. keskitetyt sisäiset erät, joita ovat

 

-IT- ja puhelinpalvelumenot (IT-palvelut)

-tilavuokrat, sisältävät myös siivouskulut ja kulunvalvonnan kuluja (Tilapalvelukeskus)

-Talouspalvelut

 

Talousarvioon 2023 keskitetysti syötetyt, yllä mainitut erät löytyvät toiminnan ja talouden vuosisuunnittelun Teams kanavasta laskelmat ja keskitetyt erät. Tilapalvelut on päivittänyt talousarvion laadinnan ja ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen tarkistetun laskelman palvelukokonaisuuksittain. Suurin muutos sisäisissä vuokrissa koskee kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuutta. Lisätietoja saa Mikko Korhoselta. Uusin päivitetty taulukko on liitteenä 3 dotkun osavuosikatsauksen ohjeissa. Palvelukokonaisuudet ennustavat omat vuokrakulunsa ko. taulukon mukaisesti.

 

Mikäli muihin keskitettyihin sisäisiin eriin kuin tilavuokriin ei ole kohdistunut muutostarvetta talousarvion laadinnan tai ensimmäisen osavuosikatsauksen jälkeen, syöttävät palvelukokonaisuudet ko. sisäiset erät ennusteeseen kuten ne ovat em. talousarvion yhteenvetotaulukossakin tai ensimmäisen osavuosikatsauksen liitteissä. Mahdollisista muutoksista on sovittava yhteisesti molempien vastapuolten välillä, jotta ennusteeseen syötetyt sisäiset tulot ja menot täsmäävät. Sisäiset erät muiden kuin keskitettyjen erien osalta ennustetaan talousarvion mukaisina. Mahdolliset poikkeamat talousarviosta ennustetaan ulkoisena eränä.

 

d. Suunnitelman mukaiset poistot

 

Palvelukokonaisuudet syöttävät suunnitelman mukaiset poistot toimielimen ennusteeseen (syöttöpohjan rivi Suunnitelman mukaiset poistot).

 

Toimielinten suunnitelman mukaisten poistojen määrä vaikuttaa kaupungin tulokseen. Se ei sisälly käyttötalousosan määrärahaan eikä suunnittelulukuun eikä niiden toteutuminen vaikuta määrärahan käyttöön. Suunnitelmapoistoilla jaksotetaan taseeseen aktivoidun käyttöomaisuuden hankintameno kuluksi tilikausille vahvistetun poistoajan mukaisesti.

 

Tiedossa olevat pysyvien vastaavien arvonalentumiset tulee arvioida ennusteisiin.

 

e. Omaisuuden luovutuksesta kertyvät myyntivoitot ja -tappiot

 

Arvioidut käyttöomaisuuden myyntivoitot sisällytetään toteutumisennusteen toimintatuottoihin ja myyntitappiot toimintakuluihin silloin, jos omistus- ja hallintaoikeus luovutettuun omaisuuteen siirtyvät vuoden 2023 aikana. Mikäli kauppakirjassa on maininta, että kauppa tulee voimaan ja omistus- ja hallintaoikeus siirtyvät päätöksen tultua lainvoimaiseksi, kirjataan luovutus lainvoimaisuuden jälkeen. Joulukuussa päätettyjen kauppojen tulee siis tulla lainvoimaiseksi 31.12.2023 mennessä, jotta luovutustulo voidaan huomioida vuoden 2023 tulona. Edellytyksenä on lisäksi hallintaoikeuden siirtyminen 31.12.2023 tai sitä ennen.

 

Tavanomaisesta poikkeavat myyntivoitot sisällytetään satunnaisiin tuottoihin ja myyntitappiot satunnaisiin kuluihin (toiminnan lopettamisen yhteydessä luovutetun omaisuuden suurehkot myyntivoitot ja –tappiot).

 

f. Projektit ja hankkeet

 

Projektien budjetointia ja seurantaa varten perustetaan jokaiselle toimielimelle Projektit ja hankkeet –kustannuspaikka. Kustannuspaikkaseurannalla pidetään projektien ja hankkeiden kustannukset erillään toimielimen perustoiminnan kustannuksista. Jokaiselle projektille/hankkeelle annetaan tilastollinen tilausnumero, jonka avulla seurataan kunkin projektin/hankkeen taloutta ja talousarvion toteutumista.

 

Projektien ja hankkeiden bruttotulojen ja bruttomenojen tulee sisältyä toimielimen talousarvion toteutumisennusteeseen. Toimielimet vastaavat hankkeiden omarahoitusosuudesta (nettomenoista).

 

Talousarvion noudattamista koskevat määräykset Kv 14.11.2023 § 232 liite 1):

 

”Palvelukokonaisuudesta vastaavan johtajan päätöksellä ulkopuolisella rahoituksella rahoitettavien hankkeiden tai uuden toiminnan aloittaminen ja käynnistäminen edellyttää suunnitelmaa, joka käsitellään kaupungin kehittämismallin sekä salkunhallinnan periaatteiden mukaisesti (kaupunginhallitus 29.9.2014 § 368). Suunnitelmasta on selvittävä:

 

-Ulkopuolisen rahoituksen määrä

-Hankkeen kaikki resurssit sekä niiden vaatimat määrärahat sekä näiden erotus eli kaupungin vastuulle jäävä omarahoitusosuus ja miten se on tarkoitus kattaa toimialan talousarviossa

-Välillinen ja välitön HTV–tarve ja vaikutukset henkilöstösuunnitelmaan.

 

Projektit ja hankkeet, jotka aiheuttavat toimintakatteeseen muutoksen, raportoidaan osavuosikatsausten yhteydessä. Samalla esitetään talousarviomuutokset toimielimen talousarvioon.”

 

Talousarviomuutoksina esitetään projektien/hankkeiden bruttomenot, bruttotulot ja toimintakate sekä henkilötyövuosien muutos, jos talousarvion HTV-tavoite ylittyy projektin johdosta. Talousarviomuutoksen aiheuttavista projekteista ja hankkeista raportoidaan

 

-Päätös, jolla hanke on käynnistetty

-Projektin ulkopuolisen rahoituksen määrä

-Projektin/hankkeen toimintamenot ja toimintatulot (sisältäen myös ulkopuolisen tuen/avustuksen)

-Välillinen ja välitön henkilötyövoimatarve ja vaikutukset henkilöstösuunnitelman toteutumiseen

Selvitykset annetaan erillisenä Excel-tiedostona ja tallennetaan Dotkun Osavuosikatsaukset – kansioon ao. toimialan kohdalle.

 

2. Henkilötyövoiman toteutumisennuste

 

SAP BPC- järjestelmän henkilöstömalli osoittautui hyötyyn nähden liian työlääksi ja sen kehittäminen on lopetettu. Palvelukokonaisuudet ilmoittavat henkilötyövoiman koko vuoden toteutumaennusteen henkilöstöasioiden ohjausyksikköön Emmi Valkoselle ti 8.8.2022 mennessä.

 

Henkilöstöresurssien suunnittelua koskevat ohjeet ja palvelukokonaisuuksien henkilöstösuunnitelmat löytyvät Dotkusta Vuosijohtaminen: Henkilöstöresurssien suunnittelu (S).

 

3. Käyttötalouden toteutumisennusteen syöttö

 

Talouden seuranta ja ennusteet toteutetaan SAP/BPC -taloussuunnittelu-järjestelmällä, josta tiedot siirretään myös tietovaraston puolelle raportoitavaksi. Ennuste laaditaan tilitasoisesti. SAP-ohjeet löytyvät:

 

Sap Enable ohjeesta metkusta/palvelut ja tuki/ IT-palvelut/ tietojärjestelmät kohdasta SAP Toiminnan ohjaus S/4 Hana Lisäohjeita ja koulutusvideoita

 

Käyttötalouden ennusteiden laadinnassa käytettävät syöttöpohjat ovat

 

-Peruskaupunki: Käyttötalousosa ennuste (T1-3S)

-Taseyksikkö: Käyttötalousosa ennuste (T1-3S)

 

Toteutumisennusteet vuoden 2023 menoista ja tuloista on tallennettava järjestelmään viimeistään ma 7.8.2023 klo 12 mennessä. Tähän mennessä kaikki ennustiedot on oltava järjestelmässä tarkistettuna ja sisäiset erät täsmättynä (kts. kohta c. sisäiset taloustapahtumat). Ennustetietoja ei tämän jälkeen enää saa muuttaa. Ennusteita tallennettaessa on oltava huolellinen kumppanitietojen syötössä. Palvelukokonaisuuden talouspäälliköiden tulee tarkistaa, että oman palvelukokonaisuuden ennusteen syötöt on tehty 7.8.2023 klo 13 mennessä ja korjaukset tehty ja valmiit klo 16 mennessä, jotta koko kaupungin ennuste on otettavissa järjestelmästä tiistaista 8.8. klo 8.15 lähtien.

 

-ulkoiset erät syötetään KUMPPANI: Ulkoinen ja

-kaikki sisäiset erät syötetään KUMPPANI: Sisäinen.

 

Henkilöstömallista ei tule palkkakuluja BPC:n käyttötalouden ennusteen syöttöpohjalle, vaan ne tulee palvelukokonaisuuksien syöttää itse manuaalisesti käyttötalouden ennustepohjaan. BPC-järjestelmään on toteutettu automaattinen henkilösivukulujen laskenta.

 

Suunnitelman mukaiset poistot syötetään toimielimen ennusteeseen syöttöpohjan riville Suunnitelman mukaiset poistot (syöttöpohjalla vuosikatteen jälkeen).

 

Käyttäjän ei tarvitse enää valita tallennusversiota uudessa BPC:ssä.

 

Ennustetietojen tallennus voidaan aloittaa välittömästi.

 

Käyttötalouden talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot, jotka on tehty kesäkuun loppuun mennessä, tallennetaan SAP BPC -järjestelmään viimeistään ke 2.8. klo 16.00 mennessä.

 

Käyttötalouden määrärahamuutos- ja siirtokirjauksia ei saa tehdä ajalla 3.8. - 5.9.2023.

 

Kesäkuun 2023 kirjanpito suljetaan 10.7.2023 klo 16.00 (toukokuu 8.6.). Tammi - kesäkuun toteutumatiedot ovat Afon tietovarastossa ja BPC:ssä 11.7.2023. Toteutumistiedot tietovarastosta siirretään SAP/BPC:hen kerran kuussa. SAP toteutumistietoihin sisältyy lomapalkkajaksotukset ao. raportointikaudelta sekä palvelukokonaisuuksien ja taseyksiköiden tekemät olennaisten tuottojen ja kulujen jaksotukset raportointikaudelle.

 

SAP S/4 Hanassa syntyvät tapahtumatiedot siirretään tietovarastoon tapahtumaa seuraavan päivän aamulla. Tietovaraston tiedot ovat laskuperusteisesti lähes ajan tasalla päivittäin ja suoriteperusteisesti olennaisuuden periaatteella, kun kauden vaihdeajot on tehty.

 

4. Verotulojen, valtionosuuksien sekä rahoitustuottojen ja -kulujen ennusteet

 

Verotulot ja valtionosuudet sekä rahoitustuotot ja -kulut syötetään ma 7.8. 2023 klo 12 mennessä. Kuntaliiton elokuunloppupuolella julkaisema kuntien veroennustekehikko aiheuttaa muutoksia lopulliseen syöttöaikatauluun.

 

-Käytettävä syöttöpohja: Käyttötalousosa ennuste (T1-3S)

 

5. Investointitulojen ja -menojen toteutumisennuste

 

Talouden seuranta ja ennusteet toteutetaan kaikkien investointikohteiden osalta uudella SAP/BPC –taloussuunnittelujärjestelmällä. Investoinnista käyttöomaisuuteen prosessin avainhenkilöille järjestetään investointiennusteiden, -raportoinnin ja poistosimulointien tukiklinikat osavuosikatsaus 2/2023 yhteydessä.

 

Investointien syötössä käytettävät syöttöpohjat ovat

 

-Investointien rullaava suunnittelu (T2-1S) hierarkialla

-Investointien rullaava suunnittelu (TS-1-2S) projektipäällikkö valinnalla

-Investointien suunnittelu TA-muutos ja –siirto (T2-S2)

-Investointien kustannusarvio (T2-0S)

-Pysyvien vastaavien luovutustuotot (T3-1S)

-Pysyvien vastaavien luovutustuotot TA-muutos ja –siirto (T3-2S)

 

Kaikkien investointikohteiden = investointiprojektien talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot, joista on päätös tehty toukokuun loppuun mennessä, palvelualue syöttää SAP ma 22.6.2023 klo 16 mennessä. Palvelualue toimittaa tiedot investointiprojektien määrärahasiirroista servicedesk.investointiprojektit@turku.fi ja lomakkeet tallennetaan https://dotku.turku.fi/vuosijohtaminen/suunnittelu/MaararahasiirrotInvest/Forms/AllItems.aspx.

 

Investointiprojektien määrärahamuutos- ja siirtokirjauksia ei saa tehdä ajalla 23.6.-5.9.2023.

 

Investointiprojektien ja pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulojen toteutumisennusteet tallennetaan SAP BPC -järjestelmään:

 

-aika EPM konteksti valinnalla ENN_202306

-Ma 22.6.2023 klo 16 mennessä, jonka jälkeen ennustetietoja ei enää saa muuttaa. Ennustetietojen tallennus voidaan aloittaa välittömästi.

 

Pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulojen ennuste laaditaan toimielintasolla. Luovutustulojen ennusteeseen otetaan mukaan arvioidut luovutustulot (myyntihintaisena), jos omaisuuden luovutuksesta tehty päätös on saanut tai saa lainvoiman ja omaisuuden hallintaoikeus siirtyy ostajalle vuoden 2023 loppuun mennessä. Myyntivoiton osuus arvioidaan ja merkitään erikseen ennusteeseen.

 

Investointikohteiden poistosimulointi on tehtävä 22.6.2023 mennessä SAP S4/HANA:ssa ja poistosimuloinnin tulokset tallennetaan SAP BPC-taloussuunnittelujärjestelmään 22.6.2023 klo 16 mennessä.

 

6. Antolainojen ja lainakannan muutokset

 

Antolainasaamisten lisäykset ja vähennykset, pitkäaikaisten lainojen lisäykset ja vähennykset sekä lyhytaikaisten lainojen muutos syötetty ma 7.8.2023 klo 12 mennessä.

 

Antolainojen ja korollisen velan muutoksissa käytettävä syöttöpohja: rahoituslaskelmaosa ennuste peruskaupunki T(4-3S).

 

7. Tilivelvollisen viranhaltijan arvio toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

 

Tilivelvollisen viranhaltijan arvio tavoitteiden toteutumisesta annetaan seurantalomakkeella (ns. liikennevaloraportti). Arviossa selvitetään keskeiset toimintaympäristön muutostekijät talousarvion laatimisen jälkeen sekä toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden olennaiset poikkeamat. Tilivelvollinen viranhaltija antaa lisäksi lyhyen selvityksen mm. jokaisesta lausekkeesta, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt toimielimen talousarvion päättämisen yhteydessä. Katso erilliset toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seurantapohjien täyttöohjeet.

 

Selvityksen tulee olla sisällöltään sellainen, että se voidaan liittää osavuosikatsausraporttiin ja kaupunginhallituksen esittelytekstiin palvelukokonaisuuden johtajan nimissä.

 

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seurantalomakkeiden lopulliset ja tarkistetut tiedot tulee olla tallennettuna dotkun palvelukokonaisuudet -dokumenttikirjastoon to 24.8.2023 klo 16 mennessä.

 

8. Palvelukokonaisuuksien nostot -esitysdiat

 

Toimielinten/palvelukokonaisuuksien yhteinen diapohja tallennetaan Teams-kanavaan. Diat tulee päivittää ti 22.8.2023 mennessä. Määräpäivän jälkeen diat siirretään Dotkuun Osavuosikatsaukset -sivuston Palvelukokonaisuudet: Palvelukokonaisuus: Yhteinen –kirjastoon. Dioja ei tämän jälkeen voi muokata enää Teams-kanavassa. Dioissa esitetään

 

-kuvaus keskeisistä tapahtumista sekä toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista sekä arvio niiden euromääräisistä vaikutuksista toimintakatteeseen verrattuna edellisen vuoden tilinpäätökseen. Mikäli tilikaudet eivät ole toisiinsa nähden vertailukelpoisia, tulee vertailukelvottomuuteen antaa riittävä selitys tai vertailukelpoinen muutos edelliseen vuoteen esittää diassa selityksineen, esim. * -merkittynä.

-selvitys olennaisista talousarviopoikkeamista ja niiden syistä

-selvitys mahdollisista toimenpiteistä, mihin on ryhdytty tai ryhdytään talousarviossa pysymiseksi

-toimintakate (ennuste, netto ja ta-poikkeama sekä muutos ed. vuoteen)

-työvoiman käytön ennuste 31.12.

 

Palvelukokonaisuuksien esitysdiat sisällytetään diaesitykseen, joka annetaan tiedoksi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle Osavuosikatsaus-raporttina. Tämän vuoksi selvitykset tulee olla kirjoitettuna dioihin siten, että ne ovat julkaisukelpoisessa muodossa. Lisäksi laki digitaalisten palvelujen saavutettavuudesta koskee muun muassa julkishallinnon verkkosivustoja. Osavuosikatsauksen raportit (diat ja tekstiosuudet) sekä esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan kaupungin verkkosivuilla, minkä takia valmistelijoiden tulee omalta osaltaan huolehtia siitä, että tuotettu materiaali on saavutettavassa muodossa.

 

9. Talousarviotavoitteiden ja määrärahojen ja tuloarvioiden muutokset

 

Toimielinten toimintasuunnitelmiin sisältyvien henkilötyövoiman mahdolliset muutosesitykset tuodaan kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle toisen osavuosikatsauksen yhteydessä. HTV-ennusteet ovat seurantapohjissa sen mukaisina kuin ne ovat joko talousarviossa tai muutetussa talousarviossa 2023. Vuodelle 2023 ei talousarviossa ole asetettu tavoitteita henkilötyövoimalle.

 

Toimielinten ehdotukset muista talousarvion muutoksista tulee lähettää kaupunginhallitukselle 29.8.2023 mennessä. Toimielinten tulee käsitellä esitykset talousarviomuutoksista siten, että ne ehtivät ajoissa kaupunginhallituksen osavuosikatsauksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuustolle. Mikäli talousarvion muutosesitykseen sisältyy liite, tulee se toimittaa word- tai excel-muotoisena konsernihallintoon kielenkääntäjiä varten osoitteella: kaantajat­@turku.fi.

 

10. Aikataulut

 

Ma 22.6.2023 klo 16.00 mennessä

tallennettu Investointiprojektien talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot, joista on tehty päätös kesäkuun loppuun mennessä

 

Ma 22.6.2023 klo 16.00 mennessä

Investointiprojektien ja pysyvien vastaavien luovutustulojen ennusteluvut syötetty

 

Ma 22.6.2023 klo 16.00 mennessä

Poistosimulointi on tehty SAP S4Hanassa ja poistot on tallennettu BPC-taloussuunnittelujärjestelmään.

 

Ti 4.7.2023

Työvoiman käytön (1.1.–30.6.) toteumatiedot katsottavissa DW raportointiportaalista (henkilöstöraportointi): Työvoima ja sairauspoissaolot

 

Ma 7.8.2023 klo 12 mennessä

Käyttötalouden, tuloslaskelman muiden erien viimeinen tallennuspäivä SAP/BPC taloussuunnittelujärjestelmään, josta tiedot siirtyvät syöttöä seuraavana päivänä Afoon. Palvelukokonaisuuden talouspäällikön tulee varmistaa/tarkistaa, että oman palvelukokonaisuuden ennusteen syötöt ovat valmiit ja koko kaupungin ennuste on otettavissa järjestelmästä tiistaina 8.8. klo 8.15 lähtien.

 

Ti 15.8.2023 klo 16 mennessä

KT-prosessi ilmoittaa tilinpäätösennusteen tiedot kuntataloustilastoon

 

To 17.8.2023 klo 16 mennessä

Toimielinkohtaiset toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seurantapohjat täytettynä

 

Ti 22.8.2023 klo 16.00 mennessä

Palvelukokonaisuuksien diaesitykset tallennettu Dotkuun.

Dia-esitykset tallennetaan Dotkuun Palvelukokonaisuudet –dokumenttikirjaston yhteiseen diapohjaan Palvelukokonaisuuksien nostot.

 

Excel-muotoinen selvitys toimintakatteen muutoksen aiheuttamista projekteista ja hankkeista tallennetaan Dotkuun Palvelukokonaisuudet –dokumenttikirjaston palvelukokonaisuuskohtaiseen tiedostoon. (ks. kohta f. Projektit ja hankkeet).

 

SAP BPC:ssä olevien (myös Afoon siirrettyjen) ja Dotkuun tallennettavan raportin ja dia-esityksen sekä lautakuntien esityslistojen/pöytäkirjojen numeeristen tietojen on vastattava toisiaan.

 

To 24.8.2023 klo 16.00

Diaesitykset ja selvitykset (viimeiset päivitykset) sekä toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seurantalomakkeet (lopulliset, tarkistetut) tallennettuina dotkuun.

 

Ma 28.8.2023

Osavuosikatsauksen diat kaupungin johtoryhmässä 29.8.

 

Ti 29.8.2023

Toimielinten ehdotukset talousarviomuutoksista lähetetty kh:lle

 

To 31.8.2023

Osavuosikatsaus 2/2023 esityslistateksti pe 1.9. listatiimin kokoukseen

 

Ti 5.9.2023

Osavuosikatsaus -raportti valmis

 

Ke 6.9.2023

Esityslista valmis

 

Ma 11.9.2023

Osavuosikatsaus kaupunginhallituksessa

 

Ma 18.9.2023

Osavuosikatsaus kaupunginvaltuustossa

 

 

Valtteri Mikkola

talousjohtaja

 

 

Lisätietoja ja yhteyshenkilöt:

Kaija Ahola

talousarvion keskitettyjen erien syöttö ja
seuranta, henkilösivukulut

puh. 040 180 1513

Ismo Faler

SAP BPC:n pääkäyttäjä, BI varahenkilö

puh. 040 350 6496

Heini Parkkunen/
Heidi Pietikäinen

toimintasuunnitelmien seurannan tuki, ohjaus,
koordinointi

puh. 050 559 0249
puh. 044
 907 5724

Kaisa Klingstedt

SAP BI:n pääkäyttäjä, BPC:n varahenkilö,
Sap-raportointi

puh. 040 843 9554

Johanna Korpikoski

investointiprosessi ja käyttö-
omaisuus (seurannan tuki, ohjaus,

koordinointi ja analysointi), sisällön tuotanto

puh. 040 588 6010

Sanna Lounaja/
Juhani Pärtty

omistajaohjaus, konserni, sisällön tuotanto
(OVK 2)

puh. 044 907 5727
puh. 040
 595 8010

Minna Nuotio

ulkoinen ja sisäinen laskenta, kirjanpito,
kuntataloustilastointi, tasausmaksut

Puh. 044 907 5400

Riikka Rannikko

Katsauksen koordinointi ja valmistelu
verorahoitus,
dotku, sisällön tuotanto

puh. 044 907 2452

Emmi Valkonen

Henkilöstöresurssien suunnittelu ja
työvoiman käytön ennusteet, sisällön tuotanto

puh. 044 907 5719

Kari Valtonen

Palkat, palkka- ja lomapalkkajaksotukset,
matkalaskut

puh. 044 907 5925

Merja Viitanen

Arvonlisävero, sisällön tuotanto

puh. 044 907 5927

Merja Vuorinen

Toiminnan ja talouden seuranta

puh. 044 907 2450

 

 

JAKELU

Lautakunnat

Palvelukokonaisuudet

   

 

 

 

 

 

      Valtteri Mikkola

      talousjohtaja