Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 374 | 05.09.2022 | 3 | |
Keskusvaalilautakunta | 79 | 26.09.2022 | 5 |
5669-2020 (00 01 02)
Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman väliraportti
Tiivistelmä: -
Kh § 374
Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa 29.8.2022:
Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2020–2023 avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointityötä Turussa. Kyseessä on sekä strateginen asiakirja että konkreettisia toimenpiteitä ja tavoitteita sisältävä suunnitelma. Suunnitelma täyttää lastensuojelulain, oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja nuorisolain vaatimukset. Lastensuojelulain 12 § mukaisesti suunnitelma hyväksytään kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran valtuustokauden aikana. Suunnitelma tulee ottaa huomioon kunnan talousarviota ja -suunnitelmaa laadittaessa.
Suunnitelman toteutumisen väliraportista on vastannut monialainen ja monitoimijainen lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä keväällä 2022 yhdessä konsernihallinnon hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kanssa. Suunnitelman toimeenpanoa tukee ja varmistaa syksystä 2022 alkaen päivitetty lasten ja nuorten hyvinvointiverkosto, joka vastaa lainsäädännön velvoitteisiin monitoimijaisesta yhteistyöstä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä viranomaisten ja muiden toimijoiden kesken. Verkosto kokoaa eri työryhmissä tehtävää työtä yhteen ja toimii ohjausryhmänä lasten ja nuorten hyvinvointikokonaisuuden johtamiselle.
Vuoden 2023 alusta käynnistyvät hyvinvointialueet ja uudistukseen liittyvät lainsäädäntömuutokset tulevat muokkaamaan toimintakenttää merkittävästi. Muutokseen valmistaudutaan ja se huomioidaan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toimeenpanossa. Suunnitelma päivitetään vuoden 2023 aikana kun sote-uudistuksen vaikutuksista ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen toiminnasta on riittävästi tietoa.
Vuodesta 2020 alkaneen koronapandemian aiheuttamat poikkeusolot ovat vaikuttaneet merkittävästi lasten ja nuorten tarpeisiin. Suurin osa turkulaisista lapsista ja nuorista voi edelleen hyvin, mutta monet jo ennen koronaa havaitut kehityskulut ja hyvinvointihaasteet ovat vahvistuneet samoin kuin hyvinvoinnin polarisaatio. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatimisen perusajatuksena on ollut, että tehostamalla varhaista puuttumista huolenaiheisiin ja ongelmiin sekä selkeyttämällä palvelupolut edistetään hyvinvointia ja säästetään kustannuksia. Suunnitelmaan kirjatuilla toimenpiteillä pyritään tukemaan vanhemmuutta ja kaikkien lapsiperheiden hyvinvointia. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan kirjatut tavoitteet ovat edelleen relevantteja, ja niiden toimeenpanoon tulee panostaa vahvasti. Toimien prioriteetti ja mahdollisuudet niiden toteuttamiseen ovat kuitenkin vaihdelleet tilanteen edetessä. Suunnitelman toimenpiteet on vastuutettu erityisesti kaupunkiorganisaatiolle, mutta niiden toteuttaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman tavoite- ja toimenpidekohtainen väliraportti on listatekstin liitteenä. Kaikki suunnitelmaan kirjatut tavoitekokonaisuudet ovat käynnissä ja niihin sisältyvät toimenpiteet ovat edenneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Suunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden etenemisestä voidaan todeta seuraavaa:
Oheismateriaali 1Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman väliraportti 2022
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus merkitsee väliraportin tiedoksi.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää lähettää väliraportin lautakunnille tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kevaalk § 79
Lakimies Henna Saanakorpi 19.9.2022:
Oheismateriaali 1Lapsiystävällistä kaupunkia rakentamassa - Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman väliraportti 2022
EhdotusKeskusvaalilautakunta merkitsee asian tiedoksi
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Asian esitteli lakimies Henna Saanakorpi.