Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta5922.03.20215

9374-2020 (00 00 00)

Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja -ajat kuntavaaleissa 2021

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 59

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Henna Puska 22.3.2021:

Hallituksen esityksessä eduskunnalle laiksi vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä (HE 33/2021 vp) kesäkuun 13. päivänä toimitettavien kuntavaalien kotimaan ennakkoäänestysaika alkaisi ehdotettuun vaalipäivään nähden viikkoa aikaisemmin kuin normaalisti ja kestäisi siis yhteensä 14 päivää (26.5.–8.6.). Muutoksella pyritään yhtäältä siihen, että äänestyspaikat eivät ruuhkautuisi ja toisaalta myös siihen, että eristykseen ja karanteeniin määrättyjen äänioikeutettujen äänestäminen normaaliin tapaan voisi mahdollistua nykyistä paremmin, kun heidän käytettävissään olisi 14 ennakkoäänestyspäivää ja yksi vaalipäivä yhteensä 18 päivän ajanjaksolla. Muutoksesta päättää eduskunta.

Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Ennakkoon äänioikeutettu voi äänestää missä tahansa vaalilaissa tarkoitetussa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, tai vaalilaissa tarkoitetussa laitoksessa, jos hän on siellä hoidettavana tai sinne otettuna, tai vaalilaissa tarkoitetussa ulkomailla olevassa suomalaisessa laivassa, jos hän kuuluu laivan henkilökuntaan, tai eräin edellytyksin kotonaan vaalilaissa tarkoitetussa kotiäänestyksessä, taikka vaalilain mukaisesti kirjeitse, mikäli hän asuu ulkomailla tai oleskelee ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän. Vaalipäivänä äänestys toimitetaan kello 9–20 jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa (äänestyspaikassa), joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.  

Kaupunginhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kaupungissa sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain mukaisesti. Oikeusministeriö on 17.3.2021 päivätyssä kirjeessään antanut kunnille yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämistä koskevia ohjeita. Kunnan tulee ohjeen mukaan 22.3.–8.4. välisenä aikana tehdä tarvittaessa uudet päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista vuoden 2021 kuntavaaleissa. Paikat voivat olla samoja kuin ne, jotka kunta merkitsi pohjatietojärjestelmään aiemmin, mutta kunta voi myös halutessaan muuttaa niitä tai perustaa niitä lisää. Äänestyspaikkatietojen ilmoittamisen, eli vaalitietojärjestelmään tallentamisen ja tietojen kuittaamisen ajanjakso päättyy 8.4.2021 (kello 12). Mainittuun määräaikaan mennessä vaalitietojärjestelmän pohjatietoihin tulee tarkistaa, tallettaa ja kuitata muun muassa tiedot kunnan yleisistä äänestyspaikoista päivittäisine aukioloaikoineen. Kaupunginhallituksen kokousaikataulu huomioon ottaen, kun määräaika päättyy jo pääsiäistä seuraavana torstaina, on asiasta päätettävä kaupunginhallituksessa jo 29.3.2021.

Selvyyden vuoksi uuden ajankohdan mukaisissa kuntavaaleissa olisi tarkoituksenmukaista käyttää pääosin samoja yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin aiemmin suunniteltiin. Turun Ammattikorkeakoulun edustaja on ilmoittanut, että ennakkoäänestyspaikaksi suunniteltu ICT-City ei pääsykokeiden ajankohdan ja pandemiaan liittyvien järjestelyjen vuoksi ole enää käytettävissä ennakkoäänestyspaikaksi. Liitteellä 1 on 14 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ulkona äänestämisen mahdollisuutta lisättäisiin osassa ennakkoäänestyspaikkoja drive-in tms. järjestelyillä.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, kuntavaalit 2021

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että

- kuntavaalien 2021 yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat hyväksytään liitteen 1 mukaisesti (edellyttäen, että eduskunta on ennen kaupunginhallituksen päätöksen tekemistä hyväksynyt hallituksessa esityksessä tarkoitetun vuoden 2021 kuntavaalien uuden aikataulun) ja

- selvyyden vuoksi samalla todetaan kaupunginhallituksen 7.12.2020 tekemän päätöksen (§ 558) koskien yleisiä äänestyspaikkoja ja niiden aukioloaikoja mitätöityneen (samalla perusteella kuin edellä on mainittu).

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

tpvKorhonen Ari-Pekka


Liitteet:

Kevaalk § 59
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, kuntavaalit 2021