Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta5822.03.20214

9374-2020 (00 00 00)

Ehdokaslistojen yhdistelmän painattaminen sekä 18.3.2021 hyväksytyn yhdistelmän jakelu ja tiedoksisaattaminen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 58

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Henna Puska 22.3.2021:

Keskusvaalilautakunta on päätöksellään 23.11.2020 (§ 66) todennut, että ehdokaslistojen yhdistelmän painatus joudutaan hankkimaan puitejärjestelyn ulkopuolelta. Keskusvaalilautakunta on päätöksellään 18.1.2021 (§ 14) päättänyt hankkia ehdokaslistojen yhdistelmän painatuksen Grano Oy:ltä 14.1.2021 päivätyn tarjouksen tuolloin tiedossa olleen vaaliaikataulun mukaisesti.

Hallituksen 12.3.2021 antamassa esityksessä eduskunnalle laiksi vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä (HE 33/2021 vp) esitetään kuntavaalien vaalipäiväksi kesäkuun 13. päivää. Muutoksesta päättää eduskunta.

Oikeusministeriö on 17.3.2021 päivätyssä kirjeessään suositellut, että jos keskusvaalilautakunta vahvistaa ehdokasasettelun ja laatii ehdokaslistojen yhdistelmän torstaina 18.3.2021, ehdokaslistojen yhdistelmän painattamista ei kuitenkaan tehtäisi, vaan odotettaisiin, kunnes eduskunta on ratkaissut vaalien siirtämistä koskevan asian ja uusi laki on tullut voimaan.

Oikeuskirjallisuudessa (Tarasti–Jääskeläinen, Vaali- ja puoluelainsäädäntö, 2014, s. 236) on todettu muun ohella seuraavaa: ”Missään ei säädetä ehdokaslistojen yhdistelmien ja presidentinvaalin ehdokasluettelon painattamisesta, vaan sitä pidetään itsestään selvänä.”

Ehdokaslistojen yhdistelmän painattamisen kannalta vuoden 2021 kuntavaaleihin ehdotettu aikataulumuutos tarkoittaisi käytännössä seuraavaa:

11.5.2021 klo 9 mennessä Tilaaja toimittaa senhetkisen datan Palveluntuottajalle

12.5.2021 klo 12 mennessä luettava paperinen vedos noudettavissa

17.5.2021 klo 9 mennessä Tilaaja toimittaa viimeiset korjaukset/lopullisen datan Palveluntuottajalle

17.5.2021 klo 12 mennessä Palveluntuottaja toimittaa tilaajalle tulostusvalmiin PDF-vedoksen/tiedoston, jonka Tilaaja hyväksyy klo 14 mennessä

20.5.2021 klo 12 valmiit offset-painatuksella toteutetut A0-kokoiset julisteet noudettavissa

Vaalilain (714/1998) 44 §:n 3 (563/2015) momentin mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan tulee saattaa kuntavaalien ehdokaslistojen yhdistelmä tai siinä olevat tiedot taikka tieto siitä, missä yhdistelmä on nähtävänä, äänioikeutettujen tiedoksi sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi ja lisäksi keskusvaalilautakunnan kokoushuoneistossa julkaistavalla ilmoituksella. Tarpeellinen määrä yhdistelmiä on hyvissä ajoin ennen vaaleja toimitettava kunnanhallitukselle, vaalilautakunnille, vaalitoimikunnille ja kunnan alueella olevien yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoille. Niitä on lisäksi toimitettava ehdokkaita asettaneiden puolueiden, yhteislistojen ja yhteislistaan kuulumattomien valitsijayhdistysten vaaliasiamiehille. Yhdistelmiä on myös pidettävä kunnan asukkaiden saatavana.

Kuntalain (410/2015) 108 §:n 1 momentin mukaan kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Pykälän 2 momentin mukaan ilmoitusten on oltava yleisessä tietoverkossa 14 vuorokautta, jollei asian luonteesta muuta johdu.

Oikeuskirjallisuudessa (Tarasti–Jääskeläinen 2014, s. 237) on vaalilain 44 §:ää kommentoitaessa todettu muun ohella seuraavaa: ”Kunnan keskusvaalilautakunnan päätettävissä on, mitä tiedotetaan eli julkaistaanko ehdokaslistojen yhdistelmä sellaisenaan vai siinä olevat tiedot vai vain tieto siitä, missä yhdistelmä on nähtävänä. Kun ehdokaslistojen yhdistelmässä saattaa olla kunnan koosta riippuen useita satoja ehdokkaita, olisi yhdistelmän julkaiseminen sellaisenaan useinkin kohtuuttoman kallista. Tämän vuoksi kunnan keskusvaalilautakunnalle on annettu tässä asiassa harkintavaltaa.”

Oikeusministeriö on 17.3.2021 päivätyssä kirjeessään ohjeistanut muun ohella seuraavaa: ”Jos ehdokasasettajille annetaan tietoa ehdokaslistojen yhdistelmistä, samassa yhteydessä on annettava tietoa siitä, että tällä viikolla tehdyt viranomaistoimet mitätöityvät ja ne tullaan tekemään uudestaan uudessa aikataulussa uuden lain voimaantultua. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mahdollinen ehdokasnumerointi mitätöityy ja tehdään uudelleen toukokuussa.”

Liite 1Ilmoitus ehdokaslistojen yhdistelmässä olevista tiedoista

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että ehdokaslistojen yhdistelmän painattaminen tehdään edellä esitetyssä aikataulussa.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että tieto siitä, missä 18.3.2021 hyväksytyssä ehdokaslistojen yhdistelmässä olevat tiedot ovat nähtävissä, saatetaan äänioikeutettujen tiedoksi julkaisemalla liitteenä oleva ilmoitus yleisessä tietoverkossa ja keskusvaalilautakunnan kokoushuoneistossa julkaistavalla ilmoituksella. Yhdistelmässä olevia tietoja saatetaan sähköisesti tiedoksi Turun kaupunginhallitukselle, vaalilautakunnille ja vaalitoimikunnille (käytännössä kaupunginhallituksen aiemmin valitsemille vaalilautakuntien puheenjohtajille) ja kaupungin alueella olevien yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoille (käytännössä yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vastaaville). Lisäksi yhdistelmässä olevia tietoja toimitetaan sähköisesti ehdokkaita asettaneiden puolueiden ja yhteislistojen vaaliasiamiehille. Yhdistelmässä olevia tietoja pidetään Turun kaupungin asukkaiden saatavana Turku-pisteessä ja kaupungin Yhteispalvelu Monitoreissa. Samassa yhteydessä annetaan tietoa siitä, että viikolla 11/2021 tehdyt viranomaistoimet koskien kuntavaalien ehdokasasettelua mitätöityvät ja ne tullaan tekemään uudestaan uudessa aikataulussa uuden lain voimaantultua. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mahdollinen ehdokasnumerointi mitätöityy ja tehdään uudelleen toukokuussa.

Keskusvaalilautakunta oikeuttaa sihteerit laatimaan ilmoituksesta käännöksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

tiedEhdokkaita asettaneiden puolueiden vaaliasiamiehet
tiedVaalilautakunnat
tiedVaalitoimikunnat
tiedYleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijat
ilmKonsernihallinto, kirjaamo
mtpvKorhonen Ari-Pekka
ilmOksa Raimo


Liitteet:

Kevaalk § 58
Liite 1:Ilmoitus ehdokaslistojen yhdistelmässä olevista tiedoista