Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta4517.03.20213

3329-2021 (00 00 00, 10 02 06)

Valmistelu koskien kaupungin äänestysalueiden numeroimista ja nimeämistä vuodesta 2022 alkaen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 45

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Henna Puska 15.3.2021:

Äänestysalueiden numeroimista ja nimeämistä koskevat ohjeet

Vaalilain 8 §:n 1 momentin mukaan äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueista päättää valtuusto. Valtuuston on myös määrättävä, mihin äänestysalueeseen kuuluvat ne henkilöt, joita ei ole väestötietojärjestelmässä merkitty minkään kiinteistön kohdalle. Pykälän 2 momentin (1132/2019) mukaan päätös äänestysalueista tulee voimaan kalenterivuoden alussa, jos se on tehty ja siitä on ilmoitettu Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) sen määräämällä tavalla viimeistään voimaantuloa edeltävän vuoden elokuussa.

DVV:n 12.6.2020 päivätyn kirjeen (DVV/3582/2020, https://ah.turku.fi/kevaalk/2020/0831004x/Images/1828686.pdf) mukaan selkeintä on, mikäli valtuuston päätöksen osana tai liitteenä on taulukko, jossa kuvataan rinnakkain vanha ja uusi äänestysaluejako. Äänestysalueen pakollisena tietona on numerotunnus väliltä 001–999. Äänestysalueet tulisi pyrkiä numeroimaan 001:stä alkaen peräkkäisin numeroin.

Äänestysalueen nimi tulostetaan ilmoituskortille ja sen tulisi olla äänestäjän kannalta mahdollisimman selkeä ja kuvaava. Äänestysalue ja sen nimi on käytössä myös muun muassa vaalien aluekohtaisten äänten laskennan tulosten julkistamisessa ja äänestysaktiivisuustilastoissa. Kaupunginosien, kylien ja vastaavien yhdyskuntarakenteeseen viittaavien selkeiden ja asukkaiden yleisesti tuntemien paikannimien käyttö on suositeltavaa. Äänestysalueen nimen tulisi mahdollisuuksien mukaan kuvata sen kattamaa aluetta. Äänestysalue on (erityisryhmien äänestysalueen poikkeusta lukuun ottamatta) maantieteellinen alue. Useammalle äänestysalueelle voidaan antaa sama nimi, jos se on perusteltua (esimerkiksi kaupunginosan suuren koon vuoksi), mutta tällöin nimen perään tulee liittää iso kirjain tai roomalainen numero erottamaan samannimiset äänestysalueet toisistaan.

DVV:n ohjeen mukaan äänestysalueen nimenä ei tule käyttää äänestyspaikan nimeä, koska DVV tulostaa sekä äänestysalueen että vaalipäivän äänestyspaikan nimen lähettämiinsä ilmoituskortteihin. Jos äänestyspaikka vaihtuu, on tällaisessa tilanteessa välttämätöntä muuttaa myös äänestysalueen nimeä äänestäjille aiheutuvan sekaannuksen välttämiseksi, vaikka kysymyksessä olisi vain tilapäiseksi tarkoitettu, esimerkiksi remontoinnin takia tehty äänestysalueen äänestyspaikan vaihto.

Äänestysalueiden numerot ja nimet Turun kaupungissa sekä asian valmistelu

Kuten oikeuskirjallisuudessa (Tarasti–Jääskeläinen, Vaali- ja puoluelainsäädäntö, 2014, s. 117–118) on todettu, äänestysalueen sopivasta koosta tai asukasmäärästä ei ole mitään säännöksiä. Kunta itse harkitsee äänestysalueidensa tarpeellisen määrän ja päättää siitä. Koska äänestysaluekoodit merkitään erikseen jokaiselle rakennukselle, tulisi valtuuston mahdollisuuksien mukaan välttää sellaisia päätöksiä, jolloin ainoastaan äänestysalueiden numeroita muutetaan äänestysaluejaotuksen muuttuessa.

Suomen suuriruhtinaanmaassa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus tuli voimaan vuonna 1906. Turun kaupungin äänestysaluejaolla on pitkä historia, jonka vaiheissa riittäisi tutkimista. Koska äänestysalueita on vuosikymmenten saatossa yhdistelty ja lakkautettu, Turun äänestysalueet eivät ole nykyisellään numeroitu peräkkäisin numeroin, väleistä siis puuttuu numeroita.

Turun äänestysalueet ovat nykyään varsin tarkoituksenmukaisen kokoisia sekä äänioikeutettujen määrällä arvioituna että maantieteellisesti. Turun äänestysalueita ei kuitenkaan ole koskaan varsinaisesti nimetty. Äänestysalueiden numerot ovatkin käytännössä muodostuneet äänestysalueiden erisnimiksi. Valtakunnallisessa vaalitietojärjestelmässä äänestysalueille on annettu nimiä äänestysalueiden vaalikohtaisten äänestyspaikkojen mukaan, joka ei ole tavoiteltavaa. Vaikeus Turun äänestysalueiden nimeämiselle DVV:n ohjeen mukaisesti liittyy siihen, että Turun äänestysalueiden väliset maantieteelliset rajat eivät useinkaan seuraa eri kaupunginosien välisiä rajoja. Yksi äänestysalue saattaa kattaa useita kaupunginosia ja toisaalta yhden kaupunginosan eri osat saattavat kuulua eri äänestysalueisiin. Kaupungin keskusta numerokaupunginosineen on oma lukunsa. Avuksi useampien äänestysalueiden nimeämisessä voisi olla epävirallisten kulmakuntanimien käyttö. Kuvatussa tilanteessa äänestysalueen nimi on aina jonkinlainen kompromissi. On syytä korostaa, että äänestysalueiden nimillä ei oteta kantaa esimerkiksi kysymykseen siitä, mihin kaupunginosaan jokin alue kuuluu tai ei kuulu.

Turussa on toiminut nimistötoimikunta vuodesta 1890. Nimistötoimikunnan lausunto tai ehdotus on pyydetty esimerkiksi tilanteissa, joissa on harkittu jonkin alueen tai vastaavan nimeämistä. Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat yhdessä nimistötoimikunnan esittelijän sekä paikkatietopäällikön ja paikkatietoinsinöörin kanssa luonnostelleet (oheismateriaalina) ehdotusta kaupungin äänestysalueiden numeroimiseksi ja nimeämiseksi vuodesta 2022 alkaen (muutoksilla ei olisi vaikutusta vuoden 2021 kuntavaalien äänestysalueiden numerointiin eikä nimiin).  Valtuuston päätöksellä muutettavat äänestysalueiden numerot ja nimet olisivat voimassa 1.1.2022 alkaen toimitettavissa vaaleissa, jos valtuuston päätös tehtäisiin ja siitä ilmoitettaisiin 31.8.2021 mennessä DVV:lle.

EhdotusKeskusvaalilautakunta merkitsee asian tähänastisen valmistelun tiedokseen ja pyytää asiasta lausuntoa Turun nimistötoimikunnalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

laupNimistötoimikunta
mtpvAhvas Kirsi
mtpvSoini Harri