Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta3409.03.20216

9374-2020 (00 00 00)

Ennakkoäänestykset ulkona ja niistä tiedottaminen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 34

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Henna Puska 5.3.2021:  

Vaalilain 46 §:n 1 momentin mukaisesti jokainen äänioikeutettu saa äänestää ennakolta kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa.

Kaupunginhallitus on 7.12.2020 ( § 558) päättänyt vahvistaa vuoden 2021 kuntavaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat. Sanotut tiedot on merkitty oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmään tammikuussa 2021 ja tiedot ovat julkaistu oikeusministeriön ylläpitämässä vaalien tieto- ja tulospalvelussa osoitteessa  https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2021/fi/kupaik_853.html .

Keskusvaalilautakunta on 15.2.2021 (§ 24) päättänyt ilmoittaa vuoden 2021 kuntavaalien yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista ym. kuulutuksessa ilmenevistä seikoista ilmoituksilla yleisessä tietoverkossa. Lisäksi keskusvaalilautakunta päätti oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja ilmoitustilauksista.

Oikeusministeriön antaman ohjeen (Ohje ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijalle, 10.2.2020, VN/20585/2020) mukaan ennakkoäänestys voidaan toteuttaa vaalitoimitsijoiden harkinnan mukaan vaalilain säännöksiä noudattaen (56– 61 §:t) joko kokonaan tai yksittäisten äänestysten osalta ennakkoäänestyspaikan välittömässä läheisyydessä. Vaalilain säännöksiä noudattaen myös sellainen järjestely voi olla mahdollinen, jossa äänestäjä ei poistu autostaan, jos pysäköintipaikka on luontevasti ennakkoäänestyspaikan välittömässä läheisyydessä. Näissä tapauksissa vaalitoimitsijan tulee erityisesti huolehtia siitä, että vaalisalaisuus säilyy. Jos ulkona otetaan vastaan yksittäisiä äänestyksiä, ne otetaan vastaan manuaalisesti (lähetekirje täytetään käsin ja äänestäjän nimi merkitään äänestäjistä pidettävään luetteloon).

Tehdyn selvityksen mukaan Yliopistonmäki ja K-Supermarket Hirvensalon piha soveltuisivat paikoiksi, joissa voisi perinteisen sisätiloissa äänestämisen lisäksi äänestä ns. drive in/walk in -pisteessä. Molempiin paikkoihin tuotaisiin siirrettävät ns. vaalimökit, joiden eteen voisi ajaa autolla. Tämä mahdollisuus olisi tarkoitettu erityisesti sellaisille riskiryhmiin kuuluville henkilöille, jotka eivät itse asioi kauppojen sisätiloissa tai muissa julkisissa sisätiloissa ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän aikoina. Selvyyden vuoksi todetaan, että lääkärin määräämässä eristyksessä oleva ei saa tulla äänestyspaikkaan.

EhdotusMerkitään tiedoksi. Lisäksi oikeutetaan keskusvaalilautakunnan sihteerit tarvittaessa muokkaamaan ennakkoäänestykseen liittyvää kuulutusta ja tiedotuksia.

PäätösEsittelijän muutetusta päätösehdotuksesta todettiin, että mikäli eduskunta päättää siirtää kuntavaaleja ja pidentää ennakkoäänestysaikaa viikosta kahteen viikkoon, yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden päivittäisistä aukioloajoista laaditaan kaupunginhallitukselle tehtävä uusi esitys. Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen on mahdollista laatia kuulutus. Keskusvaalilautakunta merkitsi tähänastisen valmistelun tiedokseen.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.