Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta2715.02.20218

9374-2020 (00 00 00)

Hyväksyttyjen kirjeäänestyksen asiakirjojen käsittely vuoden 2021 kuntavaaleissa

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 27

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 12.2.2021: 

Ulkomailla pysyvästi asuvat äänioikeutetut ja muut vaalien ajan ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta. Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille, ne saatuaan äänestää ja palauttaa äänensä lähetekuoressa Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle. Oikeusministeriön kirjeäänestysmateriaalien tilauspalvelu kuntavaalien 2021 osalta on auennut 18.1.2021.

Kirjeitse äänestäminen alkaa 18.3.2021. Kirjeäänestysasiakirjojen on oltava perillä asianomaisen kunnan keskusvaalilautakunnassa viimeistään 16.4.2021 ennen kello 19.

Kirjeäänestyksen vaalikuorten avaus, lippujen leimaaminen ja niiden sulkeminen ennakkoäänestyksen vaalikuoreen tulee tehdä joko keskusvaalilautakunnan itsensä toimesta tai sen valvonnassa. Jos tämä ei kuitenkaan, lähinnä vaalikuorten suuresta määrästä johtuen, ole käytännössä mahdollista, keskusvaalilautakunta voi päättää, että tehtävä suoritetaan sihteerin ja vähintään kolmen muun samanaikaisesti paikalla läsnä olevan henkilön toimesta. Nämä henkilöt voivat olla keskusvaalilautakunnan jäseniä tai sen henkilökuntaa (Kuntavaalien vaaliohje 1, s. 68). Suuriin kaupunkeihin kuuluvassa Turussa tällainen menettely on katsottu tarkoituksenmukaiseksi. Tällainen päätös on tehty viimeksi vuoden 2019 eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien osalta.

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2021 kuntavaaleissa kirjeäänestyksen vaalikuoren avaus, lippujen leimaaminen ja niiden sulkeminen ennakkoäänestyksen vaalikuoreen voidaan suorittaa keskusvaalilautakunnan sihteerin ja vähintään kolmen muun samanaikaisesti paikalla olevan keskusvaalilautakunnassa työskentelevän henkilön toimesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.