Vuoden 2020 talouden 1. osavuosikatsaus

 

 

 

Talousjohtaja Valltteri Mikkola ja konsernilaskentapäällikkö Merja Vuorinen, talous ja rahoitus 8.4.2020:

 

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2020 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan normaalisti raportointijaksolta 1.1.–31.3.2020. Koronavirustilanteen takia ensimmäinen raportti laaditaan poikkeuksellisesti 1.1. – 30.4.2020 tilan­teesta. Häiriötilan johtoryhmän sähköpostiviesti 30.3.2020 klo 11:00.

 

Koronavirusepidemia tulee vaikuttamaan kuntatalouteen monilla tavoin tänä vuonna. Kuntien tuloja vähentäviä vaikutuksia tulee kohdistumaan ainakin kunnallisveroon, yhteisöveroon sekä maksutuottoihin (sosiaali- ja terveyspalvelut, varhaiskasvatus, kulttuuri, liikunta ja joukkoliikenne). Menoja lisääviä vaikutuksia tulee kohdistumaan mm. henkilöstökuluihin, hoitotarvikkeisiin, laboratoriotutkimuksiin, lisätilatarpeisiin, työllisyysmenoihin, täydentäviin toimeentulotukimenoihin, ICT-lisämenoihin, erityissairaanhoidon lisäkustannuksiin ja luottotappioihin. Vaikutusten huomioon ottaminen ennusteisiin tulee olemaan hieman helpompaa huhtikuun lopun tilanteesta kuin mitä se olisi ollut maaliskuun lopun tilanteessa.

 

Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten tavoitteiden ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

 

Strategisten sopimusten (toiminnallisten tavoitteiden) noudattamista ja täytäntöönpanoa koskevien määräysten (kh 19.12.2019 § 504) mukaan kaupunginhallitukselle annettava ensimmäinen ja kolmas osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä henkilöstötavoitteiden toteutumisen.

 

1. Toimintatuottojen ja – kulujen toteutumisennuste

 

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat ja tuloarviot poikkeuksena aluepelastuslautakunta. Taseyksikkönä toimivan aluepelastuslaitoksen sitova tavoite on liikeylijäämä + poistot sekä investointien bruttomenot vähennettynä rahoitusosuuksilla ja pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustuloilla (investointien rahavirta).

 

Toimintakulujen ja – tuottojen ennustetta laadittaessa otetaan huomioon

 

a. Palkat ja palkkiot

 

Kunta-alan nykyinen sopimuskausi päättyi 31.3.2020. 1.4.2019 alkaen

1 %:n korotuksista vuodelle 2020 siirtyvä kustannusvaikutus on 0,25 %. Neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista ovat kesken eikä näin ollen kustannusvaikutusta vuodelle 2020 ole vielä tiedossa. Talousarviota laadittaessa toimialoilla ei varauduttu sopimuskorotuksiin. Sopimuskorotusten kustannusvaikutus noin 5 milj. euroa on huomioitu keskitetysti konsernihallinnon toimesta. Mikäli henkilötyövoiman käyttöön ennustetaan muutosta (lisäys/vähennys) edelliseen vuoteen, on se huomioitava palkkaennusteissa. Koronaepidemian aiheuttamien vaikutusten suuruuden ennakointi, erityisesti hyvinvointitoimialan, sivistystoimialan ja vapaa-aikatoimialan, henkilötyövuosien ja palkkojen menokehitykseen on haastavaa tässä vaiheessa.

 

Kaupunginjohtaja on antanut päätöspöytäkirjallaan 25.2.2020 § 47 henkilöstön palkkaamiseen liittyviä määräyksiä vuodelle 2020.

 

b. Henkilösivukulut

 

Kevan eläkemaksujen rakenne uudistui vuodesta 2019 alkaen. Palkkaperusteinen eläkemaksu koostuu työansiopohjaisesta eläkemaksusta ja työkyvyttömyyseläkemaksusta. Ennusteessa käytettävä palkkaperusteinen JuEL eläkemaksuprosentti (17,04%) on laskettu keskimääräisenä (huomioitu työntekijän iän mukaan porrastettu eläkeprosentti).

 

 

Vuonna 2019
käytetyt

Vuoden 2020
laadinnassa
käytetyt

Vuoden 2020
talous-
ennusteessa
käytettävät

Pääkirja-
tilit

Sosiaalivakuutusmaksu, joka koostuu

 

 

 

 

lakisääteisistä vakuutusmaksuista:

2,79 %

2,54 %

2,44 %

tapaturmavakuutusmaksu

0,70 %

0,70 %

0,70 %

417000

taloudellinen tuki

0,04 %

0,04 %

0,04 %

418000

työttömyysvakuutusmaksu

2,05 %

1,80 %

1,70 %

416000

 

 

 

 

 

ja sosiaalivakuutus / (sairausvakuutus)maksu

0,77 %

1,35 %

1,34 %

415000

 

 

 

 

 

Yhteensä

3,56 %

3,89 %

3,78 %

 

 

 

 

 

 

Työnantajan palkkaperusteinen JuEL eläkemaksu:

17,30 %

17,10 %

17,04 %

410000

-          työansiopohjainen eläkemaksu

 

 

 

410000

-          työkyvyttömyyseläkemaksu

 

 

 

410000

Yhteensä

20,86 %

20,99 %

20,82 %

 

 

Vuoden 2020 eläkemenoperusteisten eläkemaksujen ennakoista on laadittu yhteenveto toimielimittäin. Yhteenveto löytyy Dotkusta:

 

Eläkemenoperusteiset eläkemaksut 2019 ja 2020 (ennakkomaksut)

c. Sisäiset taloustapahtumat

 

Toteutumisennusteeseen sisällytetään toimielinten väliset sisäiset kulut ja tuotot. Toimielinten eri tulosyksiköiden väliset sisäiset kulut ja tuotot eivät ole toimielinten talousarvioissa, jolloin niitä ei myöskään sisällytetä toteutumisennusteisiin.

 

Sisäisten tuottojen ja kulujen tulee toteutuessaan olla yhtä suuret. Samaa periaatetta noudatetaan riittävällä tarkkuudella myös ennusteen laadinnassa.

 

Keskeisimmät sisäiset erät ovat

 

-IT- ja puhelinpalvelumenot (IT-palvelut)

-tilavuokrat, sisältävät myös siivouskulut ja kulunvalvonnan kuluja (Tilapalvelukeskus)

-HR-palvelujen kustannukset (Henkilöstöasiain palvelukeskus)

-Talouspalvelut

 

Yllä mainittujen erien kohdalla on syytä varmistaa tarkistamalla, että menoennuste vastaa tulonsaajan ennustetta etenkin silloin, jos menoennuste arvioidaan isommaksi kuin vuoden alussa on sisäisissä sopimuksissa tai muutoin sovittu.

 

d. Suunnitelman mukaiset poistot

 

Toimialat syöttävät suunnitelman mukaiset poistot toimielimen ennusteeseen (syöttöpohjan rivi Suunnitelman mukaiset poistot).

 

Toimielinten suunnitelman mukaisten poistojen määrä vaikuttaa kaupungin tulokseen. Se ei sisälly käyttötalousosan määrärahaan eikä suunnittelulukuun eikä niiden toteutuminen vaikuta määrärahan käyttöön. Suunnitelmapoistoilla jaksotetaan taseeseen aktivoidun käyttöomaisuuden hankintameno kuluksi tilikausille vahvistetun poistoajan mukaisesti.

 

e. Omaisuuden luovutuksesta kertyvät myyntivoitot ja -tappiot

 

Arvioidut käyttöomaisuuden myyntivoitot sisällytetään toteutumisennusteen toimintatuottoihin ja myyntitappiot toimintakuluihin silloin, jos omistus- ja hallintaoikeus luovutettuun omaisuuteen siirtyvät vuoden 2020 aikana. Mikäli kauppakirjassa on maininta, että kauppa tulee voimaan ja omistus- ja hallintaoikeus siirtyvät päätöksen tultua lainvoimaiseksi, kirjataan luovutus lainvoimaisuuden jälkeen. Joulukuussa päätettyjen kauppojen tulee siis tulla lainvoimaiseksi 31.12.2020 mennessä, jotta luovutustulo voidaan huomioida vuoden 2020 tulona. Edellytyksenä on lisäksi hallintaoikeuden siirtyminen 31.12.2020 tai sitä ennen.

 

Tavanomaisesta poikkeavat myyntivoitot sisällytetään satunnaisiin tuloihin ja myyntitappiot satunnaisiin kuluihin (toiminnan lopettamisen yhteydessä luovutetun omaisuuden suurehkot myyntivoitot ja –tappiot).

 

f. Projektit ja hankkeet

 

Projektien budjetointia ja seurantaa varten perustetaan jokaiselle toimielimelle Projektit ja hankkeet –kustannuspaikka. Kustannuspaikkaseurannalla pidetään projektien ja hankkeiden kustannukset erillään toimielimen perustoiminnan kustannuksista. Jokaiselle projektille/hankkeelle annetaan tilastollinen tilausnumero, jonka avulla seurataan kunkin projektin/hankkeen taloutta ja talousarvion toteutumista.

 

Projektien ja hankkeiden bruttotulojen ja bruttomenojen tulee sisältyä toimielimen talousarvion toteutumisennusteeseen. Toimielimet vastaavat hankkeiden omarahoitusosuudesta (nettomenoista).

 

Talousarvion noudattamista koskevat määräykset (KV 11.12.2019 § 161, liite 1):

 

”Toimialajohtajan päätöksellä ulkopuolisella rahoituksella rahoitettavien hankkeiden tai uuden toiminnan aloittaminen ja käynnistäminen edellyttää suunnitelmaa, joka käsitellään kaupungin kehittämismallin sekä salkunhallinnan periaatteiden mukaisesti (kaupunginhallitus 29.9.2014 § 368). Suunnitelmasta on selvittävä:

 

-Ulkopuolisen rahoituksen määrä

-Hankkeen kaikki resurssit sekä niiden vaatimat määrärahat sekä näiden erotus eli kaupungin vastuulle jäävä omarahoitusosuus ja miten se on tarkoitus kattaa toimialan talousarviossa

-Välillinen ja välitön HTV–tarve ja vaikutukset henkilöstösuunnitelmaan.

 

Projektit ja hankkeet, jotka aiheuttavat toimintakatteeseen muutoksen, raportoidaan osavuosikatsausten yhteydessä. Samalla esitetään talousarviomuutokset toimielimen talousarvioon.”

 

Talousarviomuutoksina esitetään projektien/hankkeiden bruttomenot, bruttotulot ja toimintakate sekä henkilötyövuosien muutos, jos talousarvion HTV-tavoite ylittyy projektin johdosta. Talousarviomuutoksen aiheuttavista projekteista ja hankkeista raportoidaan

 

-Päätös, jolla hanke on käynnistetty

-Projektin ulkopuolisen rahoituksen määrä

-Projektin/hankkeen toimintamenot ja toimintatulot (sisältäen myös ulkopuolisen tuen/avustuksen)

-Välillinen ja välitön henkilötyövoimatarve ja vaikutukset henkilöstösuunnitelman toteutumiseen

Selvitykset annetaan erillisenä Excel-tiedostona ja tallennetaan Dotkun Osavuosikatsaukset – kansioon ao. toimialan kohdalle.

 

2. Käyttötalouden toteutumisennusteen syöttö

 

Talouden seuranta ja ennusteet toteutetaan SAP/BPC –taloussuunnittelujärjestelmällä. SAP-ohjeet löytyvät

 

-Dotkusta: Prosessikohtainen ohje

-BPC:n kirjautumissivun kohdasta Asiakirjat

 

Käyttötalouden ennusteiden laadinnassa käytettävät syöttöpohjat ovat

 

-Peruskaupunki: Käyttötalousosa ennuste (1-4S)

-Taseyksikkö: Käyttötalousosa ennuste (1-4S)

 

Toteutumisennusteet vuoden 2020 menojen ja tulojen toteutumisesta on tallennettava järjestelmään pe 15.5.2020 klo 12 mennessä, jonka jälkeen ennustetietoja ei enää saa muuttaa. Ennusteita tallennettaessa on oltava huolellinen kumppanitietojen syötössä.

 

ulkoiset erät syötetään KUMPPANI: ULKOINEN ja

kaikki sisäiset erät syötetään KUMPPANI: KAUPYHT2.

 

Suunnitelman mukaiset poistot syötetään toimielimen ennusteeseen syöttöpohjan riville Suunnitelman mukaiset poistot (syöttöpohjalla vuosikatteen jälkeen).

 

Ennustetietojen tallennuksessa käytetään BPC:n versiota ENN_V4. Ennustetietojen tallennus voidaan aloittaa välittömästi.

 

Talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot, jotka on tehty huhtikuun loppuun mennessä, tallennetaan SAP BPC -järjestelmään viimeistään to 7.5. mennessä.

 

Määrärahamuutos- ja siirtokirjauksia ei saa tehdä ajalla 8.5.-8.6.2020.

 

Huhtikuun 2020 kirjanpito suljetaan 11.5.2020 klo 16.00. Tammi - huhtikuun tiedot ovat tietovarastossa 12.5.2020. Toteutumistiedot tietovarastosta siirretään SAP/BPC:hen kerran kuussa. Tammi-huhtikuun toteutumistiedot ovat SAP/BPC:ssä 12.5.2020. SAP Toteutumistietoihin sisältyy lomapalkkajaksotukset ao. raportointikaudelta sekä toimialojen ja laitosten tekemät olennaisten tuottojen ja kulujen jaksotukset raportointikaudelle.

 

SAP/ERP:ssä syntyvät tapahtumatiedot siirretään tietovarastoon tapahtumaa seuraavan päivän aamulla. Tietovaraston tiedot ovat laskuperusteisesti lähes ajan tasalla päivittäin ja suoriteperusteisesti olennaisuuden periaatteella, kun kauden vaihdeajot on tehty.

 

3. Verotulojen, valtionosuuksien sekä rahoitustuottojen ja -kulujen ennusteet

 

Verotulot ja valtionosuudet sekä rahoitustuotot ja -kulut syötetään pe 15.5.2020 klo 12 mennessä.

 

Käytettävä syöttöpohja:

 

Käyttötalousosa ennuste (1-4S)

 

4. Investointitulojen ja -menojen toteutumisennuste

 

Talouden seuranta ja ennusteet toteutetaan SAP/BPC (investointitilaukset) ja SAP ERP PS/IM (investointiprojektit) –taloussuunnittelujärjestemällä.

 

SAP-ohjeet löytyvät

 

Dotkusta: Prosessikohtainen ohje (Prosessin ohjeistus ja Käyttöohje mm. syöttöpohjat)

BPC:n kirjautumissivun kohdasta Asiakirjat

Investointiprojektit (PSIM)

 

Investointien syötössä käytettävät syöttöpohjat ovat

 

Investointitilaukset (BPC): Investointiosa ennuste (3-3S)

Investointiosan pysyvät vastaavat ennuste (3-4S)

Investointiprojektit (SAP ERP PSIM)

 

Investointiprojektien talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot, joista on päätös tehty huhtikuun 8. päivään mennessä, toimiala syöttää SAP ERP PS/IM -järjestelmään versioihin (B66 tai B67) to 9.4.2020 klo 16 mennessä. Toimiala toimittaa tiedot investointiprojektien määrärahasiirroista servicedesk.investointiprojektit@turku.fi ja lomakkeet tallennetaan Investointien määrärahasiirrot - Kaikki asiakirjat.

 

Investointitilausten talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot, joista on tehty päätös huhtikuun loppuun mennessä, ilmoitetaan talous- ja rahoitus vastuualueelle viimeistään ti 5.5.2020 klo 16. Talousarviomuutokset ja määrärahan keskeiset siirrot on tallennettava to 7.5.2020 mennessä BPC:hen. Toimiala tallentaa investointitilausten määrärahasiirroista lomakkeet Investointien määrärahasiirrot - Kaikki asiakirjat.

 

Investointitilausten määrärahamuutos ja –siirtokirjauksia ei saa tehdä ajalla 8.5. - 8.6.2020.

 

Investointiprojektien toteutumisennusteet vuoden 2020 investointimenoista ja rahoitusosuuksista tallennetaan SAP ERP PS/IM-järjestelmään ennusteversioon E00. Toimialan ammattikäyttäjä kopioi luvut E00 versiosta E12 versioon. Toimiala tarkistaa ja kuittaa ennusteversion E12 luvut pe 8.5.2020 klo 12.00 mennes, jonka jälkeen ennustetietoja ei enää saa muuttaa. Ennustetietojen tallennus voidaan aloittaa välittömästi E00 versioon.

 

Investointitilauksien toteutumisennusteet tallennetaan SAP BPC -järjestelmään ennusteversioon ENN_V4 pe 15.5.2020 klo 12 mennessä, jonka jälkeen ennustetietoja ei enää saa muuttaa. Ennustetietojen tallennus voidaan aloittaa välittömästi.

 

Pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulojen ennuste laaditaan toimielintasolla. Luovutustulojen ennusteeseen otetaan mukaan arvioidut luovutustulot (myyntihintaisena), jos omaisuuden luovutuksesta tehty päätös on saanut tai saa lainvoiman ja omaisuuden hallintaoikeus siirtyy ostajalle vuoden 2020 loppuun mennessä. Myyntivoiton osuus arvioidaan ja merkitään erikseen ennusteeseen.

 

5. Antolainojen ja lainakannan muutokset

 

Antolainasaamisten lisäykset ja vähennykset, pitkäaikaisten lainojen lisäykset ja vähennykset sekä lyhytaikaisten lainojen muutos syötetty pe 15.5.2020 klo 12 mennessä.

 

Antolainojen ja korollisen velan muutoksissa käytettävä syöttöpohja:

 

rahoituslaskelmaosa ennuste peruskaupunki (4-3S)

 

6. Toimialojen diat

 

Toimialojen esitysdiat tallennetaan Dotkuun Osavuosikatsaukset -sivuston Toimialat, Toimiala: Yhteinen –kirjastossa olevaan yhteiseen diapohjaan ti 19.5.2020 mennessä. Edellä mainittuun kirjastoon on tallennettu osavuosikatsaus 1/2020 esitysdioihin sisällytetyt toimialojen nostot. Diat päivitetään ensimmäisen ennusteen tietojen perusteella. Dioissa esitetään

 

kuvaus keskeisestä tapahtumista sekä toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista sekä arvio niiden euromääräisistä vaikutuksista toimintakatteeseen verrattuna edellisen vuoden tilinpäätökseen

selvitys olennaisista talousarviopoikkeamista ja niiden syistä

selvitys mahdollisista toimenpiteistä, mihin on ryhdytty tai ryhdytään talousarviossa pysymiseksi

toimintakate (ennuste, netto ja talousarviopoikkeama)

henkilötyövoiman käytön ennuste 31.12.2020

 

5. Aikataulut

 

pe 8.5.2020 klo 16.00

Investointiprojektien ennusteluvut (PS/IM), toimiala tarkistanut ja kuitannut E12 version luvut, että E12 versiosta TA 2019 tiedot voidaan ajastaa.

 

ke 13.5.2020

 

Työvoimaraportti tallennettu Dotkuun.

 

Työvoimaraportit löytyvät Dotkusta Vuosijohtaminen/Tietopankki/Henkilöstö/ Henkilöstön määrä ja rakenne

https://dotku.turku.fi/vuosijohtaminen/tietopankki/Henkilst/Forms/AllItems.aspxh

 

pe 15.5.2020 klo 12

Käyttötalouden, tuloslaskelman muiden erien sekä investointitilausten ennustetiedot tallennettu SAP/BPC taloussuunnittelujärjestelmään.

 

ti 19.5.2020 klo 16.00

 

Toimialojen diaesitykset tallennettu Dotkuun

 

Dia-esitykset tallennetaan Dotkuun Toimialat –dokumenttikirjaston yhteiseen diapohjaan Toimialojen nostot.

 

Excel-muotoinen selvitys toimintakatteen muutoksen aiheuttamista projekteista ja hankkeista tallennetaan Dotkuun Toimialat –dokumenttikirjaston toimialakohtaiseen tiedostoon. (ks. kohta f. Projektit ja hankkeet).

 

SAP BPC:ssä olevien ja Dotkuun tallennettavan raportin ja dia-esityksen numeeristen tietojen on vastattava toisiaan.

 

ke 20.5.2020

 

Toimielinten ehdotukset talousarviomuutoksista lähetetty kh:lle

 

to 28.5.2020

 

Osavuosikatsaus 1/2020 talousdiat ja toimialaselvitykset valmiit johtoryhmän käsittelyyn

 

ma 1.6.2020

 

Osavuosikatsauksen esityslista listatiimille

 

ti 2.6.2020

 

Osavuosikatsaus kaupunginjohtoryhmässä

 

ke 3.6.2020

 

Osavuosikatsaus 1/2019 dia-sarja ja esityslistateksti valmis

 

ma 8.6.2020

 

Osavuosikatsaus kaupunginhallituksessa

 

ma 15.6.2020

 

Osavuosikatsaus kaupunginvaltuustossa

 

Lisätietoja ja konsernihallinnon yhteyshenkilöt:

 

 

Kaija Ahola

Kaupungin keskitettyjen erien syöttö, henkilösivukulut

puh. 040 180 1513

Timo Collanus

Controller, vuosijohtaminen, strategiset
sopimukset (seurannan ohjaus, tuki ja analysointi)

puh. 050 559 0193

Ismo Faler

SAP BPC, pääkäyttäjä

puh. 040 350 6496

Kaisa Klingstedt

SAB BI, pääkäyttäjä

puh. 040 843 9554

Johanna Korpikoski

controller,investointiprosessi, investointiprojektien seurannan tuki, ohjaus ja analysointi

puh. 040 588 6010

Virve Kulmala

SAP PS IM, pääkäyttäjä

puh. 040 358 1059

Kaisa Nummiora

Työvoimatavoitteet, palkat

puh. 040 736 8719

Riikka Rannikko

Dotku, verotulot, valtionosuudet

puh. 044 907 2452

Suvi Tähkäpää

Eläkkeet, eläkemenoperusteiset maksut

puh. 040163 2064

Kari Valtonen

Palkat, palkka- ja lomapalkkajaksotukset

puh. 044 907 5925

Merja Vuorinen

Toiminnan ja talouden seuranta

puh. 044 907 2450

 

 

 

 

 

 

      Valtteri Mikkola

      talousjohtaja