Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta5320.08.20188

4657-2018 (00 00 00)

Vuoden 2019 vaalikevääseen valmistautuminen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 53

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 15.8.2018:

Vaalien ajankohdat

Vuoden 2019 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta 2019.  Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen ajankohta kotimaassa on 3.–9. huhtikuuta 2019 (keskiviikosta tiistaihin).

Seuraavien europarlamenttivaalien vaalipäivä on Suomessa sunnuntai 26. toukokuuta 2019.  Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen ajankohta kotimaassa on 15.–21. toukokuuta 2019 (keskiviikosta tiistaihin. Oikeusministeriön mukaan kuntien tulee lisäksi edelleen valmistautua mahdollisiin maakuntavaaleihin.

Kanslia ja henkilöstö

Turun keskusvaalilautakunnan kanslia avataan tammikuussa 2019 loppiaisen jälkeisenä maanantaina 7.1.2019 kello 9. Keskusvaalilautakunnan sihteerit rekrytoivat tarvittavan henkilökunnan vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamentti- sekä mahdollisia maakuntavaaleja varten.

Äänestyspaikat

Kaupunginhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja päätettävä muun ohella yleisistä ennakkoäänestyspaikoista sekä määrättävä kunkin äänestysalueen vaalipäivän äänestyspaikat. Vaalien monista käytännön järjestelyistä vastaa keskusvaalilautakunta.

Valmistelut aloitetaan vaalipäivän ja ennakkoäänestyksen äänestyspaikkojen valmistelusta. Kaupunginvaltuuston keväällä 2018 tekemän päätöksen mukaisesti Turussa on jatkossa 46 äänestysaluetta. Keskusvaalilautakunnassa valmistelussa on käytettävissä edellisten vaalien tarkka dokumentointi. Keskusvaalilautakunnan esitys vaalipäivän äänestyspaikoista on annettu kaupunginhallitukselle siten, kaupunginhallitus voisi päättää kevään 2019 vaalien vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin ennen vaaleja. Esitys yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi on myös määrä antaa hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Talous- ja henkilöstöasioita

Syksyn ja alkuvuoden kuluessa

- tarkistetaan ja päivitetään käytössä olleet henkilöstöhallinnon ja muut lomakkeet

- varmistetaan käytössä olevat tietojärjestelmät

- tehdään tai valmistellaan kevään 2019 vaaleja varten tarvittavat hankinnat kansliaan ja tulevia äänestyspaikkoja varten.

EhdotusKeskusvaalilautakunta keskustelee tulevista vaalijärjestelyistä ja oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit suorittamaan tarvittavat hankinnat ja rekrytoimaan tarvittavan henkilökunnan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.