Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta4318.06.20187

4657-2018 (00 00 00)

Ennakkoäänestyspaikat ja -ajat mahdollisissa maakuntavaaleissa

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 43

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Annika Nieminen 8.6.2018:

Oikeusministeriö on lähettänyt kunnille 16.4.2018 päivätyn kirjeen koskien 28.10.2018 mahdollisesti toimitettavia maakuntavaaleja. Kirjeen mukaan ennakkoäänestyksen ajanjakso olisi kotimaassa 17.–23.10.2018 (keskiviikosta tiistaihin) ja kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään perjantaihin 17. elokuuta 2018 klo 12 mennessä.

Tätä esitystä annettaessa hallituksen esitykset (HE 15/2017 vp ja HE 16/2018 vp) eduskunnalle koskien maakunta- ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ovat edelleen eduskunnan käsiteltävänä. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on antanut edellä mainituista hallituksen esityksistä lausuntonsa 1.6.2018 (PeVL 15/2018 vp). Asiaa käsitellään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Ei ole todennäköistä, että mahdollisia maakuntavaaleja toimitettaisiin 28. lokakuuta 2018. Vaalipäivän muuttuessa kaikki muutkin vaaleihin liittyvät määräpäivät, kuten ennakkoäänestyksen ajanjakso, tulevat luonnollisesti muuttumaan. Mahdollista uutta vaalipäivää ei ole ilmoitettu. Vaalilain mukaisesti oikeusministeriö toimii ylimpänä vaaliviranomaisena. Oikeusministeriö on 6.6.2018 ilmoittanut, että kuntien tulee kuitenkin tilata maakuntavaaleissa tarvittava vaalimateriaali 21.6.2018 mennessä. Oikeusministeriön 16.4.2018 antamaa ohjetta, jonka mukaan kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään 17.8.2018 mennessä, ei myöskään ole tätä esitystä annettaessa muutettu.

Kaupunginhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kaupungissa sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain mukaisesti. Kaupunginhallituksen ensimmäiset kokoukset syyskaudella 2018 ovat 6.8. klo 16 ja 13.8. klo 14, jotta paikat voitaisiin merkitä vaalitietojärjestelmään viimeistään 17.8.2018 klo 12 mennessä. Oikeusministeriön asettaman aikataulun mukaisesti yleisistä ennakkoäänestyspaikoista tulisi päättää viimeistään jälkimmäisessä kokouksessa. Kesälomakaudesta ja kokousaikatauluista johtuen esitys yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi on siten laadittava edellä kuvatussa tilanteessa.

Oikeusministeriön ohjeen mukaan ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestyspaikkojen olisi ohjeen mukaan hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen.

Mahdollisissa maakuntavaaleissa olisi tarkoituksenmukaista käyttää pääosin samoja yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja kuin tammikuun 2018 presidentinvaalissa. Liitteellä 1 on 14 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa: kirjastoja, yliopisto, kauppoja, kauppa- tai liikekeskuksia sekä kauppakeskuksessa sijaitseva yhteispalvelupiste. Yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja olisi yksi (keväällä 2018 avattu K-supermarket Föri) enemmän kuin viime presidentinvaalissa. 

Edellä mainittujen lisäksi liikkuva ennakkoäänestyspaikka voitaisiin toteuttaa kirjastoautolla 20.–21.10.2018 (lauantaista sunnuntaihin), jolle on suunniteltu päivittäiset pysähdyspaikat osoitetietoineen ja kellonaikoineen. Koska kirjastoautot eivät Turussa muutoin liikennöi viikonloppuisin, auto voisi lauantaista sunnuntaihin olla kokonaan vaalikäytössä.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, mahdolliset maakuntavaalit 2018

Liite 2Liikkuvan ennakkoäänestyspaikan pysähdyspaikat osoitetietoineen ja kellonaikoineen

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle mahdollisten maakuntavaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat liitteen 1 mukaisesti ja liikkuvan ennakkoäänestyspaikan pysähdyspaikat osoitetietoineen ja kellonaikoineen liitteen 2 mukaisesti. Lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteisiin mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että mikäli oikeusministeriö tiedottaa muutoksista mahdollisten maakuntavaalien aikatauluun ennen sitä kaupunginhallituksen kokousta, jossa asiaa on määrä käsitellä, em. esitystä ei tehdä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.


Liitteet:

Kevaalk § 43
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, mahdolliset maakuntavaalit 2018
Liite 2:Liikkuvan ennakkoäänestyspaikan pysähdyspaikat osoitetietoineen ja kellonaikoineen