Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta9813.11.201710

12080-2017 (061)

Esteettömien äänestyskoppien määrän lisääminen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 98

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 8.11.2017:

Vaalilain (714/1998) 48 a.1 §:n ja 69.1 §:n mukaisesti kunnan keskusvaalilautakunnan on huolehdittava siitä, että kaikissa kunnanhallituksen päätöksellä yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi määrätyissä paikoissa ennakkoäänestystä varten ja vaalipäivän äänestystä varten kullakin äänestysalueella on tarvittava kalusto.

Oikeusministeriön antamien aiempien vaaliohjeiden mukaan äänestyspaikalla tulisi olla muun ohella ”pyörillä varustettuja apuvälineitä, kuten rollaattoria tai pyörätuolia käyttäville soveltuva äänestyskoppi tai, jos esteetöntä äänestyskoppia ei ole saatavilla, pöytä, joka on varustettu sellaisin suojuksin, että äänestäjä voi tehdä äänestysmerkintänsä vaalisalaisuuden säilyttäen.”

Invalidiliitto ry on laatinut äänestyspaikan esteettömyyden tarkistuslistan, jota tulee vaaliohjeiden mukaan käyttää tarkoituksenmukaisella tavalla apuna arvioitaessa äänestystilan asianmukaisuutta. Tarkistuslistan kolmannen kohdan ensimmäisessä alakohdassa todetaan seuraavaa:

”Sijaitseeko äänestyspaikalla vähintään yksi muita matalampi äänestyskoppi, jossa voi istuen täyttää äänestyslipun? (Matalamman äänestyskopin pöydän polvitilan leveys vähintään 800 mm, polvitilan syvyys vähintään 600 mm ja polvitilan korkeus vähintään 670, pöydän yläpinnan korkeus enintään 800 mm)”.

Tulevassa presidentinvaalissa Turussa on 13 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa ja 50 äänestysaluetta. Esteettömyyden parantamista tulisi jatkaa tilaamalla lisää hyväksi havaittuja esteettömiä äänestyskoppeja siten, että niiden toimitus ajoittuisi tammikuun 2018 alkupuolelle.

EhdotusKeskusvaalilautakunta tilaa 11 kpl esteettömiä äänestyskoppeja siten, että niiden toimitus ajoittuu tammikuun 2018 alkupuolelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

ilmSalminen Eeva-Mari