Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta1113.02.201711

13229-2016 (011, 015)

Keskusvaalilautakunnan lausunto esteettömyyssuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 11

Hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki 9.2.2017:

Oheismateriaali 1Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma

EhdotusPyydettynä lausuntona esteettömyyssuunnitelmasta keskusvaalilautakunta esittää seuraavaa:

Kansalaisten ja kuntalaisten eräs tärkeimmistä oikeuksista ja vaikuttamismahdollisuuksista on perustuslaissa suojattu äänioikeus kunta- ja valtiollisissa vaaleissa.

Vaalien käytännön järjestelyistä kunnissa vastaa keskusvaalilautakunta, joka vaalilainsäädännön lisäksi saa menettelytapaohjeita ylimpänä vaaliviranomaisena toimivalta oikeusministeriöltä.

Vaaleja koskevissa käytännön ohjeistuksissa esteettömyysasiat ovat hyvin tärkeässä asemassa. Äänestyspaikkojen tulee täyttää monenlaisia kriteereitä: ennakkoäänestyspaikkojen sijainti reiteillä, joissa ihmiset muutoinkin kulkevat ja asioivat, vaalipäivän äänestyspaikojen sijainti mieluimmin tutuissa paikoissa, jotta äänestäjät ne helposti löytävät, hyvät kulkuyhteydet, pysäköintipaikat jne.

Äänestyspaikoista päättää kaupunginhallitus. Esityksen valmistelusta huolehtii keskusvaalilautakunta, joka pyrkii ottamaan huomioon kaikki em. näkökohdat.

Esteettömyysasioiden kannalta vastuu rakennuksista on kiinteistöjen omistajilla ja sen vuoksi keskusvaalilautakunta neuvottelee äänestyspaikkaesitysten valmisteluvaiheessa esim. koulujen ja kirjastojen osalta kiinteistöliikelaitoksen kanssa ja liikekeskuksissa niiden omistajien ja toimijoiden kanssa. Yhdessä on saatu aikaan monia parannuksia. Myös esteettömyysasiamiehen asiantuntemusta on käytetty monissa kohdin hyväksi. Joissakin paikoissa joudutaan turvautumaan tilapäisratkaisuihin, kuten siirrettäviin ramppeihin, lisävalaistukseen jne.

Turun vammaisneuvostolta on saatu kiitosta esteettömyystyöstä. Suosituin ennakkoäänestyskohde eli pääkirjasto on todettu esteettömyyden kannalta erityisen hyvin toimivaksi ja saavutettavaksi.

Vanhasta rakennuskannasta johtuen on Turussa edelleen parannettavaa, vaikka minimivaatimukset saavutettaisiinkin. Vanhan rakennuskannan perusparannuksissa on esim. koulurakennuksissa saatu hyviä esteettömyysratkaisuja ja uusien rakennusten kohdalla asiat hoituvat usein rakentamismääräyksillä.

Keskusvaalilautakunta pitää esteettömyysasioiden esille nostamista hyvin tärkeänä ja suunnitelmassa esitettyjä toimenpiteitä merkityksellisinä myös vaalien kannalta, koska vaalihuoneistot ja ennakkoäänestyspaikat sijoitetaan valmiisiin tiloihin, jolloin olemassa oleva esteettömyys on ratkaiseva tekijä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki.