Liite 1.
Turun kaupungin vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2017-2020 taloussuunnitelma Kaupunginhallituksen ehdotukseen hyväksytyt muutokset
Määrärahamuutokset
Kasvatus- ja opetuslautakunta:
Sivistystoimiala +1,5 milj. euroa, josta 1 milj. euroa käytetään perusopetuksen ryhmäkokojen ennallaan säilyttämiseen sekä 0,5 milj. euroa ammatillisen koulutukseen kohdistuvien säästöjen lieventämiseen.
Kirjaukset
Kasvatus- ja opetuslautakunta:
1.Tuodaan vuoden 2017 aikana päätettäväksi ammatillisen koulutuksen yhdistäminen.
2.Tällä hetkellä kaikkia halukkaita ei voida ottaa kansainväliseen kouluun. Ottaen huomioon kaupungin kasvu ja lisääntyvä kansainvälinen työperäinen maahanmuutto, niin selvitetään kevään 2017 aikana mitä voidaan tehdä kansainvälisen koulun tilanteen parantamiseksi.
3.Selvitetään mahdollisuudet toisen ruotsin ”kielikylpyluokan” perustamiseen.
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta, kiinteistöliikelaitoksen johtokunta ja kaupunginhallitus:
4.Kiinteistöliikelaitokselta, kaavoitustoimelta ja rakennusvalvonnalta tulisi edellyttää läpinäkyvää kustannusten arviointia päätösten pohjaksi. Tarvittaessa on käytettävä ulkopuolista auditointia.
5.Rakennuslupiin tulisi saada palvelulupaus hakemusten enimmäiskäsittelyajasta ainakin tavanomaisten omakotitalojen ja muiden pienempien kohteiden osalta.
6.Paremman joukkoliikenteen myötä kiinteistökohtaisten parkkipaikkojen vähimmäismäärää tulee laskea. Parkkipaikkojen tarvetta tulee tarkastella laajempana kokonaisuutena.
7.Toimialauudistuksessa on keskityttävä tiedolla johtamiseen ja selkeään vastuun jakoon.
8.Hyväksytään konserttitalon peruskorjauksen tarveselvitys ja määritellään hankkeen aikataulu vuoden 2017 aikana.
9.Ottaen huomioon kaavoitukseen liittyvät paineet ja henkilökunnan suuri vaihtuvuus, on tarvittaessa lisättävä kaavoituksen resursseja antamalla lupa enintään kahden arkkitehdin palkkaamiseen ja lisäksi on tehostettava jo nykyisin käytössä olevia yhteistyömuotoja muiden toimijoiden kanssa.
10.Väliaikaisten rakennusten ja rakenteiden rakentamisesta ja sijoittamisesta pitää tehdä yhdenmukaiset määrittelyt.
11.Tehdään vuoden 2017 aikana tarveselvitys Skanssin monitoimitalosta.
Kaupunginhallitus:
12.Määritellään kaupungin energiatehokkuustavoitteet ja kootaan ne Hiilineutraali Turku – kärkihankkeen alle.
13.Avustusjärjestelmä uudistetaan vuoden 2017 aikana.
14.Selvitetään Halliyhtiön tulevat toimintaperiaatteet ja tehdään sen pohjalta tarvittavat toimenpiteet.
15.Tarkistetaan vuokra-asuntojen tuotantotilanne ottaen huomioon kaupungin voimakas kasvu ja yritysten työvoimatarve.
16.Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyden kasvun pysäyttämiseksi on ryhdyttävä seuraaviin toimiin:
•Vaikutetaan voimakkaasti siihen, että terveystarkastuksessa työkyvyttömiksi todetut henkilöt pääsevät siirtymään eläkkeelle tai asianmukaiseen hoitoon.
•Lisätään yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa matalan kynnyksen työpaikkoja osa- työkykyisille ja muuten vaikeasti työllistettäville.
•Selvitetään mahdollisuus ”vuokratyövoimapankin” perustamiselle.
•Lisätään yhteistyötä työvoimapulasta kärsivien yritysten kanssa ja suunnataan ammatillista koulutusta sinne, missä työvoimaa eniten tarvitaan.
•Pyritään löytämään valtion kanssa oikeudenmukainen ratkaisu kustannuksiin, joita Turun maahanmuuttajatyöttömien suuri osuus aiheuttaa kaupungille.
17.Sopimusryhmät ovat yhtä mieltä siitä, että tavoitteena tulee olla kaupungin talouden tasapainottaminen lyhyellä aikavälillä lähtökohtana se, että palvelut säilyisivät niin laadullisesti kuin määrällisesti nykytasolla.
Sosiaali- ja terveyslautakunta:
18.Kotihoitoa tulee kehittää. Toiminnalle tulee asettaa asiakastyytyväisyyteen perustuva mittaristo. Lisäksi varaudutaan painopisteen siirtämiseen ennaltaehkäiseviin palveluihin sote-uudistuksen myötä.
19.Selvitetään sosiaalisen luototuksen käyttöönoton mahdollisuus vuoden 2018 budjetin valmistelun yhteydessä.
20.Selvitetään mahdollisuus erityisesti ikäihmisten keskitetyn palvelupisteen järjestämisestä juhlavuoden kunniaksi. Samalla selvitetään myöskin yhteistyömahdollisuus Kansaneläkelaitoksen kanssa palvelupisteen käytöstä. Samalla selvitetään myös työllisyyspalvelupisteen sijoittaminen asiakaslähtöisesti.