Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta2110.08.201610

8223-2016 (041)

Keskusvaalilautakunnan vuoden 2017 talousarvioehdotus

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 21

Hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki ja kaupunginlakimies Jukka Vanto 4.8.2016:

Keväällä 2017 järjestetään kuntavaalit. Ne ovat kunnan kannalta suurimmat vaalit, koska valtiollisista vaaleista poiketen vastuu vaalien järjestämisestä on kunnalla.

Oheinen talousarvioehdotus perustuu aikaisempien vaalien pohjaan ja huomiota kiinnitetään lähinnä kuntavaalien erityispiirteenä siihen, että kunnan tulee varautua kaikkiin vaalien järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin. Tämä edellyttää tiettyjä korotuksia määrärahoihin.

Suurin lisämenoerä talousarviossa vuoden 2015 valtiollisiin vaaleihin verrattuna aiheutuu henkilöstökuluista eli tilapäisten työntekijöiden palkoista ja toimielinten kokouspalkkioista. Työntekijöitä osallistuu tarkastuslaskentaan yli 100 henkilöä kahtena päivänä eli 9. ja 10.4.2017. Vaalipäivänä laskentaan osallistuville tarjotaan ajankäytön tehostamiseksi ateria laskentapaikalla. Valtiollisissa vaaleissa laskennan kaikki kustannukset hoitaa valtio ja kuntavaaleissa kunta.

Tilapäisten vaalityöntekijöiden palkat ja avustajien kertapalkkio ovat jääneet joiltain osin jälkeen muissa suurissa kaupungeissa maksettavista. Ajoittain on ilmennyt vaikeuksia rekrytoida lyhyeksi ajaksi riittävästi sopivaa työvoimaa hoitamaan mm. ennakkoäänestyksiä ja kotiäänestyksiä sekä avustajiksi. Palkkoja ja palkkioita on nyt tarkoitus korottaa lautakunnan päätöksellä jonkin verran, koska edellisestä tarkistuksesta on kulunut jo useita vuosia.

Myös kokouspalkkioita tulee kuntavaaleissa maksuun enemmän johtuen keskusvaalilautakunnan kuntavaaleissa tarvitsemien lakimääräisten kokousten suuremmasta lukumäärästä.

Vuoden 2018 presidentinvaalia ja mahdollisesti sen yhteydessä järjestettäviä maakuntavaaleja aletaan valmistella vuoden 2017 syyskaudella, joten kustannuksia kohdistuu jossain määrin jo vuoteen 2017. Tarkemmin asia selviää maakuntavaalien osalta vasta tulevasta lainsäädännöstä.

Liite 1Talousarvioehdotus 2017

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää hyväksyä vuoden 2017 talousarvioehdotuksen liitteen 1 mukaisesti ja oikeuttaa lautakunnan sihteerit tarvittaessa tekemään ehdotukseen muutokset saatujen konsernihallinnon tasoisten lukujen mukaisiksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin ja lisäksi lautakunta totesi, että keskusvaalilautakunnan määrärahojen käyttö on edelleen delegoitu lautakunnan sihteereille.

Asian esitteli hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kevaalk § 21
Liite 1:Talousarvioehdotus 2017