Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta1126.04.201611

4634-2016 (041)

Vuoden 2017 talousarvion valmistelu

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 11

Hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki ja kaupunginlakimies Jukka Vanto 21.4.2016:

Seuraavat kuntavaalit toimitetaan 9.4.2017.

Keskusvaalilautakunta huolehtii vaalien yleisjärjestelyistä kunnassa. Kuntavaaleissa se huolehtii lisäksi ehdokasasettelusta (ehdokashakemusten vastaanotto ja tarkastaminen sekä ehdokaslistojen yhdistelmien laatiminen) ja tuloslaskennasta (ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen, ennakkoäänten laskenta ja kaikkien äänten tarkastuslaskenta sekä tiedottaminen, vaalien tuloksen vahvistaminen ja julkaiseminen).

Kuntavaalit eivät ole valtiolliset vaalit, joten kaikki vaalikustannukset tulevat kunnalle eikä valtio korvaa osaa kuten valtiollisissa vaaleissa. Myöskään vaalipiirilautakunta ei osallistu valmisteluun, kuten tapahtuu valtiollisissa vaaleissa.

Edellä mainituista syistä kuntavaalien nettokustannukset ovat kunnalle merkittävästi suuremmat kuin edellisten eli eduskuntavaalien kuntaosuus. Kuntavaaleissa tarvitaan valtiollisia vaaleja enemmän henkilökuntaa, etenkin laskentavaiheessa, mutta myös keskusvaalilautakunnalle kuuluvien tehtävien hoitamiseen ehdokasasetteluvaiheeseen liittyen. Oman haasteensa rekrytointeihin tuovat vaalilakiin kaavaillut tiukennetut esteellisyyssäännökset.

Vuoden 2017 talousarviossa on lisäksi varauduttava vuoden 2018 tammikuussa toimitettavaan presidentinvaaliin, vaalilaissa tarkoitettu toinen kierros helmikuussa 2018 lisäisi kustannuksia huomattavasti.

Lisäksi vuoden 2018 presidentinvaalien yhteyteen on tulossa maakuntavaalit, joista ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole mitään tarkempaa tietoa, kun sitä koskeva lainsäädäntö on vasta valmistelussa.

Mahdollisiin neuvoa-antaviin kansanäänestyksiin ei talousarviossa ole Turussa varauduttu.

Ohessa on toteutumavertailu 2015-2016 ja neuvottelupohja vuoden 2017 talousarvion valmistelua varten.

Oheismateriaali 1Toteumavertailu 2015-2016

Oheismateriaali 2Kh talousarvio 2017 neuvottelupohja

EhdotusKeskusvaalilautakunta keskustelee vuoden 2017 talousarviovalmisteluun liittyvistä kysymyksistä ja antaa lautakunnan sihteereille tarkemmat valmisteluohjeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki.