Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta2231.03.20148

3529-2014 (013)

Äänestyspaikkojen läheisyydessä tapahtuva toiminta vaalien aikana

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 22

Hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki 25.3.2014:

Koulujen vanhempainyhdistykset ovat tiedustelleet mahdollisuutta järjestää vaalikahvituksia siten, että ne varainkeruumielessä myisivät esim. jossain luokkahuoneessa vaalien aikaan kahvia ym.

Järjestyksestä äänestyspaikalla on säädetty vaalilain 72 §:ssä. Äänestyspaikalla taikka sen välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehotuksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen. Äänestys on järjestettävä siten, että vaalisalaisuus säilyy. Saapuvilla olevien on noudatettava vaalilautakunnan järjestyksen ylläpitämiseksi ja äänestyksen häiriöttömän kulun turvaamiseksi antamia määräyksiä.

Keskusvaalilautakunnan tulisi ottaa kantaa siihen, onko mahdollista antaa yhtenäisiä ohjeita siitä, onko kahvituksen tai muun oheistoiminnan järjestäminen mahdollista. Lähtökohtana on, ettei äänestyksen sujuva toimittaminen vaarannu. Viimekädessä järjestyksestä äänestyspaikalla vastaa joka tapauksessa ao. vaalilautakunta.

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää vaalilautakunnille annettavista mahdollisista ohjeista vaalikahvitusten ja vastaavien toimintojen suhteen.

PäätösKeskusvaalilautakunta päätti, että koska äänestyspaikat poikkeavat olosuhteiltaan hyvin merkittävästi toisistaan, tulee vaalilautakunnan ja sen puheenjohtajan tapauskohtaisesti ratkaista, onko äänestyspaikalla mahdollista järjestää esim. tiedusteluissa tarkoitettua buffet- ja kahvitustoimintaa. Huomioon tulee ottaa vaalilain 72 pykälän määräykset siitä, ettei äänestyksen sujuva toimittaminen saa vaarantua. Viimekädessä järjestyksestä äänestyspaikalla vastaa ao. vaalilautakunta.

Vaalilain 72 §:ssä määrätään järjestyksestä äänestyspaikalla. Äänestyspaikalla taikka sen välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehotuksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen. Äänestys on järjestettävä siten, että vaalisalaisuus säilyy. Saapuvilla olevien on noudatettava vaalilautakunnan järjestyksen ylläpitämiseksi ja äänestyksen häiriöttömän kulun turvaamiseksi antamia määräyksiä.

Vaalilautakunnan ja sen puheenjohtajan tulee käydä keskustelut niiden tahojen kanssa, jotka haluavat järjestää äänestyspaikan läheisyydessä jotakin toimintaa ja mikäli katsovat sen mahdolliseksi, antaa vaalilain 72 §:ssä tarkoitetut määräykset järjestystä koskien. 

Asian esitteli hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki.