Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3118.05.20213

6010-2021 (05 10 00)

Varhaiskasvatussuunnitelman päivittäminen Turussa

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 31

Aluepäällikkö Klaus Rytöhonka ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 3.5.2021:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti 28.5.2019 §:ssä 23 hyväksyä voimassa olevan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisen Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2019 alkaen.

Varhaiskasvatussuunnitelmaa on päivitetty toimintavuoden 2020-2021 aikana. Päivittäminen on tapahtunut organisaatiota osallistaen työryhmässä, jonka toiminnasta on vastannut vs. aluepäällikkö Klaus Rytöhonka.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ovat luettavissa: Varhaiskasvatussuunnitelmien perusteet | Opetushallitus (oph.fi)

Valtakunnalliseen suunnitelmaan ei ole tehty muutoksia vuoden 2018 jälkeen, jolloin Opetushallitus määräsi 19.12.2018 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista. Perusteet uudistettiin vastaamaan uutta varhaiskasvatuslakia.

Varhaiskasvatuksen järjestäjien tulee laatia ja hyväksyä valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pohjalta paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat. Varhaiskasvatussuunnitelman laatimisvelvoite koskee myös kunnan hankkimaa avointa varhaiskasvatustoimintaa ja kunnan valvomaa yksityistä lasten varhaiskasvatusta sekä yksityistä perhepäivähoitoa. Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat ovat velvoittavia ja niitä tulee arvioida ja kehittää. Varhaiskasvatuksen järjestäjät voivat sopia järjestäjärajat ylittävästä yhteistyöstä varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa, arvioitaessa ja kehitettäessä.

Varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan siten, että se määrittelee, ohjaa ja tukee varhaiskasvatuksen järjestämistä paikallisesti. Suunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon paikalliset erityispiirteet, mahdolliset pedagogiset painotukset, lasten tarpeet sekä varhaiskasvatusta koskevan arviointitiedon ja kehittämistyön tulokset. Paikalliset suunnitelmat voivat tarkentaa valtakunnallisia perusteita, mutta ne eivät voi sulkea pois mitään lain, asetuksen tai varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden edellyttämää tavoitetta tai sisältöä.

Aluepäällikkö Klaus Rytöhonka esittelee laadittua suunnitelmaa kokouksessa. Suunnitelmasta on tarkoitus päättää kesäkuun 2021 kokouksessa.

Liite 1Turun varhaiskasvatussuunnitelma

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee esityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa esitteli aluepäällikkö Klaus Rytöhonka.


Liitteet:

Kasosvpj § 31
Liite 1:Turun varhaiskasvatussuunnitelma