Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3218.05.20214

6006-2021 (05 10 00, 12 01 02)

Kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelma Turussa

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 32

Suunnittelija Maarit Kivikorpi ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 11.5.2021:

Turku on mukana kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa, kokeilu alkaa elokuussa 2021 ja päättyy toukokuussa 2024. Kokeilussa on mukana otanta vuonna 2016 ja 2017 syntyneitä lapsia.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun tarkoituksena on

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia –kehittämisohjelmaa.

Kokeiluun valittiin kaksivuotisen esiopetuksen kokeilulain (1046/2020) mukaisesti satunnaisotannalla kuntia tai kunnista koostuvia alueita. Koska kokeilu perustuu koeasetelmaan, kunnat eivät ole voineet hakeutua siihen itse.

Kaksivuotista esiopetusta järjestetään 105 kunnassa. Näiden kuntien lisäksi on valittu kokeilukuntia, jotka eivät järjestä kaksivuotista esiopetusta, mutta toimivat verrokkikuntina.

Opetushallitus laatii kaksivuotisen esiopetuksen kokeilulle opetussuunnitelman perusteet ja tukee kokeilun järjestäjiä kokeilun toimeenpanossa. Kaksivuotisen esiopetuksen perusteet julkaistiin 8.2.2021 ja ne otetaan käyttöön kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa 1.8.2021. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluperusteet pohjautuvat esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014). Niitä on tarvittavilta osin muokattu kokeiluun sopivaksi. Perusteet on laadittu niin, että sen mukainen toiminta ja opetus muodostavat luontevan osan lasten oppimisen polkua varhaiskasvatuksesta perusopetukseen.

Kaksivuotisen esiopetuksen perusteissa määritellään tavoitteet esiopetuksen järjestämiselle ja opetukselle. Perusteissa otetaan huomioon kokeilussa mukana olevat aiempaa pienemmät, 5-vuotiaat lapset. Kokeilun opetussuunnitelman perusteissa korostetaan lapsilähtöistä, leikkiin ja tutkivaan havainnointiin perustuvaa pedagogiikkaa sekä lasten hyvinvoinnista huolehtimista. Lasten osaamiselle ei aseteta tavoitteita. Kaksi vuotta kestävässä esiopetuksessa kukin lapsi saa edetä oppimisessaan omaan tahtiinsa.

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun toteutumista selvitetään seuraamalla ja arvioimalla kokeilun toimeenpanoa, kohdejoukkoa, kokeilun pedagogisia ja toiminnallisia käytäntöjä sekä kokeilun opetussuunnitelman perusteita ja paikallisia opetussuunnitelmia. Kokeilukunnan tulee osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Tutkimushankkeella saatua tietoa käytetään valtakunnallisen päätöksenteon pohjana.

Suunnittelija Maarit Kivikorpi esittelee opetussuunnitelmaa kokouksessa. Kaksivuotisen esiopetuskokeilun opetussuunnitelman perusteet on luettavassa: Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun opetussuunnitelman perusteet 2021 | Opetushallitus (oph.fi)

Liite 1Kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelmasta

Varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston on tarkoitus päättää paikallisesta suunnitelmasta kesäkuun 2021 kokouksessa.

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee esityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa esitteli suunnittelija Maarit Kivikorpi.


Liitteet:

Kasosvpj § 32
Liite 1:Kaksivuotisen esiopetuksen opetussuunnitelmasta