Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1516.03.20214

3102-2021 (00 01 02)

Varhaiskasvatuksen asiakaskyselyn yhteenveto

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 15

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 8.3.2021:

Varhaiskasvatuksessa on tehty huoltajille asiakaskysely. Vastaajia oli yhteensä 1986 vuonna 2020 vastaajia oli 2148. Yleisarvosana varhaiskasvatuksesta oli 8,8 asteikolla 4-10, yleisarvosana oli sama myös 2020 toteutetussa kyselyssä.

Keskeisiä tuloksia

Varhaiskasvatuksen arjen toiminta toteutui erinomaisesti koronasta huolimatta

Kyselyn mukaan huoltajat olivat tyytyväisiä varhaiskasvatuksen toteutumiseen yleisesti ottaen kaikilla osa-alueilla. Varhaiskasvatus sai yleisarvosanakseen huoltajilta 8,8 kouluarvosanoilla 4-10 arvioituna. Huoltajat pitävät erityisen tärkeänä päivittäisiä kohtaamisia erityisesti lapsen saapuessa ja lähtiessä. He haluavat tietää mahdollisimman paljon lapsen päivän kulusta. Huoltajat kokevat, että Korona-ajan rajoitukset ovat luoneet jonkin verran haasteita aikuisten väliseen kommunikaatioon ja mahdollisuuteen osallistua päiväkodin toimintaan. Useissa päiväkodeissa onkin pyritty jakamaan tietoa päiväkodin toiminnasta ja lasten päivän tapahtumista myös vaihtoehtoisilla tavoilla.

Suuri osa huoltajista koki kommenttien perusteella, että heidän lapsensa tulevat hyvin huomioiduksi varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen toiminnan koetaan olevan monipuolista ja lapsen kehitystasolle sopivaa. Päiväkodin henkilökunta sai pääosin ruusuja huoltajilta, jotka kokevat, että perheen tarpeita huomioidaan ja kommunikointi heidän kanssaan on helppoa. Kommenttien perusteella huoltajia askarruttavia kysymyksiä olivat mm. lapsen tarpeiden huomioiminen, henkilökunnan vaihtuvuus, ruoan laatu ja lapsen turvallisuuteen liittyvät asiat. Huoltajille on tärkeää tuntea lapsen olevan päiväkodissa kaikin tavoin turvassa luotettavien ja lähestyttävien aikuisten ympäröiminä. Huoltajat kaipasivat mahdollisuutta osallistua päiväkodin toimintaan. Erityisesti odotetaan aikaa, jolloin juhlien ja yhteisten tapahtumien järjestäminen on taas mahdollista.

 Lasten aloittaminen varhaiskasvatuksessa sujui pääosin hyvin 

Alle puoli vuotta varhaiskasvatuksessa olleiden lasten huoltajilta kysyttiin aloittamiseen liittyviä kokemuksia.  Suurin osa vastaajista koki saaneensa varhaiskasvatuspaikan perheen toiveiden mukaisesti. Osa huoltajista oli sitä mieltä, että paikan hakemiseksi kaivattaisiin vielä enemmän tukea ja neuvontaa. Varhaiskasvatuksessa kiinnitetäänkin tähän asiaan jatkossa erityistä huomiota. Palveluja tarjotaan jo nyt monikanavaisesti ja yhteistyötä esimerkiksi neuvoloiden kanssa on tarkoitus tiivistää.

Suurin osa äskettäin aloittaneista lapsista oli ennen varsinaista varhaiskasvatuksen alkua tutustumisjaksolla päiväkodissa tai perhepäivähoitajan luona. Huoltajat kokivat jakson tarpeelliseksi ja enimmäkseen tutustuminen sujui hyvin. Korona oli vaikuttanut jonkin verran tutustumisjaksojen järjestämiseen ja huoltajien halukkuuteen osallistua niihin.

Palvelualuejohtaja esittelee tuloksia tarkemmin kokouksessa.

Liite 1Yhteenveto tuloksista

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee kyselyn tulokset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasosvpj § 15
Liite 1:Yhteenveto tuloksista