Kieliohjelma
1. A1-kieli
A1-kielenä, joka alkaa ensimmäisellä luokalla, on kaikilla oppilailla alkaa englanti, paitsi osalla lukuunottamatta Luostarivuoren koulua, jossa on tarjolla englannin lisäksi A1-ruotsia sekä Hannunniitun koulua (jatkumo kielelle Nummenpakkaan), jossa on tarjolla englannin lisäksiA1- espanjaa. A1-espanjan ja –ruotsin lähiluokkien aloituskoko min 16 oppilasta. Turussa on tarjolla myös kieliluokkia, joissa kielten opetus on järjestetty koulun opetussuunnitelmassa kuvatulla tavalla. Vuoden 2016 tuntijaossa yksi vuosiviikkotunti siirtyy yläkoulusta viidennelle luokalle, jolloin viidennellä luokalla on A1-kieltä kolme tuntia viikossa.
Turku noudattaa tuntijakoa 224 + 4. Alakoulussa 3 vuosiviikkotuntia voidaan sijoittaa koulun päättämällä tavalla, yläkouluissa 1.Turussa A1-kieli alkaa aina ensimmäisen luokan alussa. Tuntijako A1-kielessä on 1-luokkalaisilla 1 vvh (1.8.2019 alkaen) ja 2.-luokkalaisilla 1 vvh (1.8.2020 alkaen). On opetussuunnitelman mukaista, että koulut hyödyntävät alkuopetusikäisten lasten herkkyyttä kielen oppijoina. Tämä voi tapahtua varhennetun kielenopetuksen lisäksi myös kehittämällä oppimisympäristön kielitietoisuutta.
2. B1-kieli
B1-kielenä oppilailla alkaa kuudennella vuosiluokalla ruotsi, ellei oppilas opiskele ruotsia A2-kielenä. B1-ruotsin opetus järjestetään siten, että opetusta on kaikilla vuosiluokilla 6 – 9. Ruotsia on suositeltavaa tarjota yläkoulun valinnaisaineena syventämään ja laajentamaan tavoitteita.
3. Vapaaehtoinen A2-kieli ja valinnainen B2-kieli
Kielipolut on laadittu yhteistyöalueittain. Niiden suunnittelussa on otettu huomioon monipuolinen kielitarjonta sekä opetuksen jatkumon turvaaminen oppilasalueittain perusopetuksen loppuun saakka. Kaikissa kouluissa tarjotaan mahdollisuus ainakin yhden A2-kielen valitsemiseen ja yhteistyöalueella valittavana olevia A2-kieliä on ainakin kaksi.
A2-kielinä voidaan tarjota espanjaa, ranskaa, ruotsia ja saksaa. Englantia on tarjottava A2-kielenä oppilaille, joilla on jokin muu A1-kieli kuin englanti. B2-kielinä voidaan tarjota espanjaa, ranskaa, saksaa ja venäjää, italiaa, kiinaa, latinaa ja viroa. Jos yhtenäiskoulu tai oppilasalueen ala- ja yläkoulu yhdessä haluavat aloittaa jonkin muun kielen opetuksen vapaaehtoisena A2-kielenä, voi koulu tai ryhmä kouluja hakea muutosta opetussuunnitelmaansa Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkieliseltä varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostolta. Jos koulu tarjoaa valittavaksi kieltä, jonka koetta ei voi suorittaa osana ylioppilastutkintoa, pitää oppilaita ja heidän perheitään tiedottaa asiasta valintaprosessin yhteydessä.
A2-kielen opetus alkaa neljännellä vuosiluokalla ja B2-kielen opetus kahdeksannella vuosiluokalla. B2-latinan opiskelu alkaa kuitenkin jo seitsemännellä vuosiluokalla.
A2-kielen ryhmäkoon tulee olla neljännen luokan alussa vähintään 16 oppilasta. Opetus voidaan oppilasalueen yhteisellä päätöksellä käynnistää pienemmälläkin koulukohtaisella oppilasmäärällä, jos oppilasalueen A2-kielen opiskelijoiden yhteismäärä riittää turvaamaan ko. kielen opiskelun jatkumon perusopetuksen loppuun saakka. Tämän varmistamiseksi saman yläkoulun oppilasalueeseen kuuluvat alakoulut tarkistavat keskenään aloittavien oppilaiden yhteismäärän vuosittain.
Alkavan B2-kielen ryhmän vähimmäiskoko on koulukohtaisesti harkinnanvarainen ja voi vaihdella lukuvuosittain.
Oppilaalla, joka aloittaa A2- tai B2-kielen opiskelun, on oikeus saada opetusta mainitun vaatimustason mukaisesti perusopetuksen loppuun saakka. Oppilaan tulee sitoutua kielen opiskeluun. Kielen opiskelun lopettaminen tai kielen vaihtaminen on mahdollista vain erittäin painavista syistä. Koulujen tulee tukea oppilaiden kielitietoisuutta ja kulttuurista osaamista. Tämä on mahdollista myös esim. laaja-alaisissa oppimiskokonaisuuksissa sekä valinnaisaine- ja kerhotarjonnassa.
Tuntijako kieltenopetuksessa:
*Opetus alkaa 1.8.2020 alkaen. A2-kielen opetusta on kaksi vuosiviikkotuntia kaikilla vuosiluokilla 4 – 9. A2-kieltä opiskellaan vuosiluokilla 4 -7 vähimmäistuntimäärän ylittävänä opetuksena. Vuosiluokilla 8-9 A2-kieli on valinnaisaineena annettavaa opetusta tai poikkeuksellisesti se voi olla vähimmäistuntijaon ylittävää. Poikkeuksen muihin A2-kieliin muodostaa A2-ruotsi, jota opetetaan vuosiluokilla 4-5 vähimmäistuntijaon ylittävänä, vuosiluokilla 6-9 ensisijaisesti B1-ruotsin asemesta (vuosiluokilla 6-9) ja vasta toissijaisesti valinnaisaineena tai poikkeuksellisesti tuntijaon ylittävänä opetuksena (vuosiluokilla 8-9).
B2-kieltä opiskellaan valinnaisaineena vuosiluokilla 8 ja 9 kaksi vuosiviikkotuntia kummallakin. Jos oppilas opiskelee sekä A2- että B2-kieltä, on osan ko. kielten opiskelusta oltava vähimmäistuntimäärän ylittävää myös vuosiluokilla 8 – 9.
Latina muodostaa poikkeuksen B2-kielistä, koska opiskelu alkaa jo 7. luokalla ja vuosiviikkotunteja on vuosiluokilla 7-9 kullakin 2. Tunnit voivat olla osittain valinnaisaineina opetettavia, osittain vähimmäistuntijaon ylittäviä.
Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan koulussa tarjottavat B2-kielen tavoitteet, sisällöt ja arviointi, ellei kuvausta ole sisällytetty Turun kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan. Kuvaus laaditaan joko koulukohtaisesti tai koulujen yhteistyönä.
4. A2-kielipolut
ETELÄINEN YHTEISTYÖALUE
ITÄINEN YHTEISTYÖALUE
POHJOINEN YHTEISTYÖALUE
*Eteläisellä yhteistyöalueella sijaitsevan Vähä-Heikkilän koulun A2- englantia opiskelevien oppilaiden kielipolku jatkuu pohjoisella yhteistyöalueella sijaitsevaan Topeliuksen yläkouluun. Luostarivuoren koulu tarjoaa A2-englantia A1-ruotsin lukijoille eteläisellä yhteistyöalueella. Hannunniitun koulu tarjoaa A1-espanjan lukijoille A2-englantia ja näiden oppilaiden kielitarjonta jatkuu Nummenpakkalla luokilla 7.-9 itäisellä yhteistyöalueella.
Koulut voivat tehdä yhteistyötä A2-kielen opetusryhmien muodostamisessa, mikäli etäisyydet antavat siihen mahdollisuuden.
Tietyn yläkoulun oppilasalueen alakoulut voivat keskenään muodostaa A2-kielen etäopetusryhmän mikäli jatkuvuuden takaamiseksi oppilaita on riittävästi. Ryhmä muuttuu lähiopetusryhmäksi yläkouluun siirryttäessä. Yläkoulut voivat keskenään sopia etäopetuksesta tarpeen mukaan, mikäli jonkin A2-kielen ryhmät muutoin jäisivät kohtuuttoman pieniksi.
Kielivalintojen vaikutukset muihin valittaviin aineisiin on kuvattu luvussa 12.3.
|