Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto2408.09.20204

9362-2020 (12 00 01)

Esitys keskusta-alueen oppilasaluejaon tarkastamiseksi Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.8.2021 alkaen

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 24

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 19.8.2020.

Luostarivuoren, Puolalan ja Topeliuksen koulujen rehtorit kirjoittavat seuraavaa:

”Voimassa olevista Luostarivuoren, Puolalan ja Topeliuksen koulujen oppilasalueista tulisi jatkossa muodostaa yksi yhteinen oppilasalue, joka mainittujen koulujen kesken palvelisi Turun keskusta-alueen perusopetuksen oppilaspaikkatarpeita paremmin. Keskusta-alueelle voitaisiin nykyistä joustavammin sijoittaa oppilaita, kun vapaiden oppilaspaikkojen tarkastelussa on mukana kolme koulukokonaisuutta kahden sijasta.

Esitettyä oppilasaluejaon muutosehdotusta perustellaan seuraavin tavoin.

Nykyisillä oppilasalueilla olevien kolmen koulun tilat eivät nykyisellään mahdollista kaikilta osin oppilaspaikkatarpeen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja, koska alueen oppilaspaikkakysyntä on ollut selkeästi kasvamassa ja oppilasmäärän sijoittamisessa kouluihin on ollut vaikeuksia. Ennusteiden mukaan alueen oppilaspaikkakysyntä tulee edelleen kasvamaan.

Nykyiset kaksi Turun keskustan oppilasaluetta ovat maantieteellisesti vierekkäin ja muodostettava uusi oppilasalue on edelleen kooltaan sellainen, että sen sisällä lähikoulumatkaetäisyydet pysyisivät kohtuullisina riippumatta siitä, mihin alueen kouluista sijoitutaan.

Uusi oppilasalue tukisi nykyisten koulujen yhteistyötä erityisesti silloin, kun yhteiselle oppilasalueelle muuttaa uusia oppilaita. Uusi oppilasalue mahdollistaisi alueelle tulevien oppilaiden järkevän sijoittumisen ryhmiin niin, että koulut voivat aiempaa paremmin huomioida ryhmäkoot ja oppilaiden tuen tarpeet eri ryhmien välillä oppilaiden sijoittamista suunniteltaessa.

Uudistetun oppilasalueen sisällä ei tapahtuisi koulumatkojen turvallisuuden kannalta olennaisia muutoksia, koska liikenneympäristö on koko esitetyn oppilasalueen sisällä samankaltainen. Keskikaupunkiympäristössä koulumatkoilla tulee aina noudattaa erityisen huolellisesti liikenteen vaatimaa turvallista liikennekäyttäytymistä.

Esitetty muutos ei vaikuta alueyhteistyöjakoon. Mainitut kolme koulua jatkaisivat edelleen nykyisillä yhteistyöalueillaan oppilasaluejaon muutoksen jälkeen.

Esitetty muutos tulisi voimaan 01.08.2021.

Henri Littunen, rehtori

Luostarivuoren koulu

Tuomas Nousiainen, rehtori

Puolalan koulu

Timo Himanen, rehtori

Topeliuksen koulu”

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen:

EhdotusSuomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä tehdyn esityksen ja muuttaa oppilasaluejakoa esitetyllä tavalla 1.8.2021 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

mtpvHimanen Timo
mtpvLittunen Henri
mtpvNousiainen Tuomas