Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3220.08.20196

7567-2019 (10 03 02, 05 10 00)

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019-2022

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 32

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 13.8.2019:

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli kokouksessaan 19.6.2019 §:ssä 81 Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitystä. Asia päätettiin jättää pöydälle ja asia on käsittelyssä 14.8.2019 kokouksessa.

Palveluverkkoselvitys on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan, konsernihallinnon strategia ja kehittäminen -vastuualueen, kaupunkiympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun sekä Tilapalvelukeskuksen kanssa. Työtä on ohjannut ohjausryhmä.

Yleisenä havaintona Turun varhaiskasvatusverkon tilanteesta voidaan todeta verkon olevan kohtalaisen eheä ja toimipisteiden sijainnit kohtalaisia.

Nykytilanteessa kunnalliset päiväkodit ovat pääosin täynnä, vuoden ajasta ja alueesta riippuvaa vaihtelua ilmenee kuitenkin jonkin verran. Haasteena on tilojen kunto. Seuraavan kymmenen vuoden aikana peruskorjausta odottaa ainakin 13 päiväkotikohdetta, ja tämän lisäksi tiloihin kohdistuu eritasoisia kunnossapitotarpeita. Kaikkia kohteita ei ole perusteltua ryhtyä korjaamaan, joten osa tarpeista tulee toteuttaa korvaavina uudishankkeina. Tarkastelujaksolla 2019 - 2022 kunnossapitoon liittyviä toimenpiteitä on arvioitu tarvittavaksi noin 5,4 M€:lla. Kaupunki on käynnistänyt laajan koulu- ja päiväkotikohteiden kuntotutkimuskierroksen, jonka aikana on määrä kartoittaa kaikkien koulu- ja päiväkotikohteiden kunto. Tämän seurauksena voi esiin nousta vielä ennakoimattomia korjaustarpeita.

Syntyvyys on koko valtakunnan tasolla laskusuunnassa. Vuosien 2010 ja 2018 välillä syntyneiden määrä on pienentynyt noin viidenneksen, ja syntyvyys on edelleen laskussa. Turussa tämä ei näy lapsimäärän vähenemisenä käsillä olevalla palveluverkon tarkastelujaksolla 2019 - 2022. Sen sijaan lapsimäärään ennustetaan kasvua kaupungin kasvun yhteydessä. Alueellista vaihtelua ilmenee kuitenkin jonkin verran. Turun muuttovoitto seudulle näyttää pysyvän hyvällä tasolla, ja se edistää rakennuskannan uusiutumista eli edellyttää uudis- ja korjausrakentamista. Oletettavaa on, että työllisyyden paraneminen lisää edelleen päiväkotihoidon kysyntää ja osa-aikaisen hoidon tarve esim. leikkipuistoissa edelleen vähenee. Sama koskee myös lasten kotihoidontuen käyttöä. Erityisesti vuorohoidon kysyntä on viime vuosina kasvanut merkittävästi, ja siihen ei ole pystytty olemassa olevalla tilakapasiteetilla vastaamaan.

 0-6 -vuotiaiden määrän ennustetaan kehittyvän eniten keskustan ja Länsikeskuksen alueilla, erityisesti läntisen keskustan ja Kaerlan suunnalla. Uusina asuinalueina Skanssi ja Linnakaupunki esiintyvät myös kasvavina alueina. Miinusmerkkistä kehitystä näyttää olevan Varissuon ja Lausteen sekä Pansion ja Jyrkkälän alueilla.

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala esittelee kokouksessa tarkemmin keskeiset havainnot ja suunnitteilla olevat toimenpide-ehdotukset.

Liite 1Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019 - 2022

Liite 2Tiivistetty esitys

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää merkitä selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasosvpj § 32
Liite 1:Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019-2022
Liite 2:Tiivistetty esitys