Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto4711.12.20183

11309-2018 (02 08 00)

Esiopetuspaikan ilmoittaminen Turun varhaiskasvatuksessa

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 47

Aluepäälliköt Pia Jokinen, Virpi Kariluoma ja Kirsti Yrttiaho sekä palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 4.12.2018:

 

Taustaa ja lainsäädäntö

 

Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna esiopetusta. Kunta voi hankkia esiopetuspalvelut myös muulta julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta.

 

Esiopetukseen oppilaaksi otosta vastaa opetuksen järjestäjä. Yleiset perusteet esiopetuksen oppilaaksi ottoon tulevat perusopetuslaista (PoL 1998/628). Turun kaupungin suomenkielisessä esiopetuksessa aloittavan lapsen esiopetuspaikka osoitetaan oppilasaluejaolla.

 

Oppilasalueiden rajat ilmenevät www.turku.fi – sivuilla olevasta kartasta.

 

http://opaskartta.turku.fi/IMS/?layers=Opaskartta&lon=Oppilasalueet&cp=6713280,23467104&z=64

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto käsitteli esiopetusasiaa kokouksessaan 9.10.2018 §:ssä 39. Tuossa yhteydessä todettiin, että esiopetuksessa 2019 aloittavista lapsista lähtien Turun kaupunki ilmoittaa vuosittain esiopetuksen aloittavalle lapselle ja hänen huoltajilleen tämän oman oppilasalueen mukaisen esiopetuspaikan, jonne lapsi tulee ilmoittaa esiopetukseen ilmoittautumisajan sisällä tammikuussa. Perusopetuslain 628/1998 § 26a 4 mom. mukaan lapsen huoltajan on huolehdittava siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

 

Edellä mainitun päätöksen mukaan ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen kunnallisesta esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämän peruskoulun yhteydessä. Seuraavaksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä yksityisestä esiopetusyksiköstä.

 

Kokouksessa 13.11.2018 § 44 kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti mm. esiopetuspaikkojen osoittamisperiaatteista. Varhaiskasvatuksen aluepäälliköt aloittivat päätöksen mukaisen vuonna 2013 syntyneiden turkulaislasten ryhmittelyn oppilasalueiden mukaisesti heti päätöksen jälkeen. Sen myötä on tullut ilmi, että osalla oppilasalueita esikouluikäisten määrä on niin suuri, että kaikki lapset eivät tulisi lopullisesti mahtumaan päätöksen mukaiseen kotiosoitteen mukaiseen ensisijaiseen esiopetuspaikkaan. Tästä syystä nähdään epätarkoituksenmukaisena ja jopa sekaannusta aiheuttavana, että ilmoitukset tehtäisiin näillä tietyillä alueilla ko. päätöksen mukaisesti. Sen sijaan olisi jo tässä vaiheessa otettava käyttöön myös kyseisen päätöksen toissijaiset esiopetuspaikat. Tämänkin jälkeen huoltajalle jäisi edelleen oikeus ilmoittaa lapsi muuhun esiopetuspaikkaan kuin Turun kaupungin ilmoittamaan oppilasalueen mukaiseen ensi- tai toissijaiseen esiopetuspaikkaan. Tällöin noudatettaisiin edelleen 13.11.2018 § 44:ssä päätettyjä periaatteita.

 

Toissijaisen esiopetuspaikan osoittaminen saattaa aiheuttaa yksittäisten lasten osalta siirtoa päiväkodista joko kunnalliseen tai yksityiseen päiväkotiin (kyseessä noin 30 lasta). Tämä johtuu siitä, että näissä tapauksissa lapsen nykyiseen päiväkotiin ei näyttäisi muodostuvan esiopetusryhmää ja oppilasalueella ei ole tarjolla esiopetusta koulujen yhteydessä.

 

Toissijaisten esiopetuspaikkojen huomiointi tulisi kysymykseen seuraavilla oppilasalueilla:

 

Oppilasalue

Ilmoittamisen yhteydessä mukaan luettava toissijainen esiopetuspaikka

Hepokulta – Teräsrautela

Karusellimaa, Ekmaninkatu 4

Touhula Nättinummi, Schalininkatu 4

Kähäri - Raunistula

Aurala, Satakunnantie 10

Mukulax Kähäri, Untolankatu 29

Puolala-Topelius

Mukulax Käsityöläiskatu, Käsityöläiskatu 20 a

Pilke Sinikello, Tuureporinkatu 5

Hannunniittu – Nummenpakka

Tyksilä, Vanha Littoistentie 26

Touhula Jaani, Tähtimökatu 1

Lauste-Vasaramäki

Sateenkaarikoto Pääskynpesä, Kurjenmäenkatu 4-6, rak.34

Haarla-Syvälahti-Wäinö Aaltonen

Mukulax Hirvensalo, Kukolantie 40

Pilke Tähtimetsä, Isohaarlantie 1

13.11.2018 § 44 kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus ja perusopetusjaosto päätti myös esiopetuspaikkojen vähimmäis- ja enimmäismääristä. Tarkentuneiden oppilasalueiden lapsimäärien perusteella esiopetuspaikkojen enimmäismääriä tulisi muuttaa kolmessa esiopetuksen järjestämispaikassa.

 

Oppilasalue

Esiopetuksen järjestämispaikka

13.11. päätetty ryhmien lkm

13.11. päätetty enimmäismäärä

uusi ryhmämäärä

uusi enimmäismäärä

Hannunniittu – Nummenpakka

 

Kuuvuoren phy

1

21

2

14

Kärsämäki

Kaerlan phy

1

21

2

14

Haarla – Wäinö Aaltonen

Mukulax Hirvensalo

1

14

1

21

Yrittäjä on vahvistanut paikkojen lisäämisen mahdollisuuden.

 

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää tarkentaa esiopetuspaikkojen ilmoittamiskriteereitä esittelyssä mainituilla oppilasalueilla lisäämällä oppilasalueen mukaisten ensisijaisten esiopetuspaikkojen lisäksi mukaan luettavat toissijaiset paikat.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää muuttaa Kuuvuoren ja Kaerlan päivähoitoyksikköjen esiopetuspaikkojen sekä Mukulax Hirvensalon enimmäismäärän esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuralan Setlementti ry
tiedDaycare Daisy Oy
tiedKatariinan Vilske Oy
tiedLastentalo Mukulax Oy
tiedLastentarha L'Hexagonen kannatusyhdistys ry
tiedNorlandia päiväkodit Oy
tiedPilke päiväkodit Oy
tiedPäiväkoti Karusellimaa Oy
tiedPäiväkoti Peppiina
tiedPäiväkotiyhdistys Tyksilä ry
tiedSateenkaari Koto Oy
tiedSuomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry
tiedTouhula Varhaiskasvatus Oy
tiedTurun Steiner-päiväkoti
tiedWendy House
tiedVerkanappulat Oy
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tiedKarlsson Hanna
tiedKjellman Liliane
tiedKulmala Vesa
tiedLuoma Anne
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedSiipola Anne
tiedSoukainen Ulla
tiedYrttiaho Kirsti