Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1420.03.20185

1728-2018 (05 10 00)

Vetoomus Mukulax Hirvensalon esiopetuksen puolesta

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 14

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, aluepäällikkö Virpi Kariluoma ja aluepäällikkö Pia Jokinen 12.3.2018:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti lähettää 1.2.2018 päivätyn vetoomuksen Mukulax Hirvensalon esiopetuksen puolesta valmisteltavaksi kokouksessaan 6.2.2018 §:ssä 6.

Vetoomuksessa kysytään miksi Turun virkamiehet eivät Mukulax Hirvensalon perheiden osalta tuo 6.2.2018 olevan kokouksen esityslistalla esiin sitä tosiasiaa, että Mukulaxin 5–vuotiaista 18 lasta 19 lapsesta on hakenut ensisijaisesti esiopetukseen Hirvensalon Mukulaxiin.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti kokouksessaan 30.11.2016 §:ssä 55 esiopetuksen tuottajiksi hyväksytyistä päiväkodeista ja esiopetuspaikan osoittamisen periaatteista. Turun kaupungin sivistystoimiala oli pyytänyt varhaiskasvatuspalvelujen tuottajia ilmoittautumaan esiopetuksen palveluntuottajiksi kahdeksi lukuvuodeksi alkaen lukuvuodesta 2017 – 2018. Ilmoittautumismenettelyn kohteena oli perusopetuslain (628/1998) suomen- tai englanninkielisen esiopetus-palvelun tuottaminen palveluntarjoajan Turun kaupungin alueella sijaitsevassa päiväkodissa. Jaosto päätti, että se hyväksyi kaikki ilmoittautuneet palveluntuottajat esiopetuksen tuottajaksi ajalle 1.8.2017 - 31.7.2019. Turun kaupunki ei kuitenkaan takaa yhdenkään esiopetuspaikan käyttöä, vaan palvelua hankitaan kysynnän ja käytettävissä olevien kaikkien esiopetuspaikkojen mukaan huomioiden esiopetuspaikan osoittamiseen liittyvät periaatteet. Lisäksi päätetiin, että palveluntuottajan kanssa tullaan laatimaan yleissopimus, jonka voimassaoloaika on 1.8.2017 - 31.7.2019 ja lisäksi palveluntuottajan kanssa laaditaan lukuvuosittain lapsikohtaiset palvelusopimukset.

Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen 6.2.2018 § 4 virkamiesvalmistelu tehtiin esiopetukseen lukuvuodeksi 2018 – 2019 ilmoittautumisen jälkeen. Oppilasalueen kaikki hakemukset käytiin läpi ja todettiin, että suomenkieliselle varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostolle voidaan esittää esiopetuksen toteuttamista koulujen yhteydessä olevissa esiopetusyksiköissä. Yksiköt kuuluvat hallinnollisesti Haarla-Pikisaaren, Kukolan tai Moikoisten päivähoitoyksikköön tai Syvälahden päiväkotiin.

Esitys perustuu kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen 15.11.2017 § 183, jolloin se päätti pysyttää kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston 10.10.2017 § 33 päätöksen. Hirvensalossa voitaisiin noudattaa lukuvuonna 2018 - 2019 päätöksen 1.1 kriteeriä. Kyseisen kriteerin mukaan ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa.

Lähtökohtaisesti valmistelussa ei ole otettu kantaa ilmoittautuneiden lasten lukumääriin, koska tarkoituksena oli päättää esiopetuksen järjestämispaikoista toteutuneen ilmoittautumisen perusteella eikä päättää vielä yksittäisen lapsen esiopetuspaikasta. Esityslistan oheismateriaalina on ollut tiedosto, jossa on jaoston jäsenille annettu tiedoksi ilmoittautuneiden lasten määrät. Oheismateriaali ei ole nähtävissä pöytäkirjassa. Listauksesta on jätetty pois yksiköt, joihin ei esitetty esiopetusryhmää lukuvuodeksi 2018 – 2019.

Vetoomuksen mukaan kyseisen päiväkodin 5-vuotaiden lasten osalta jaoston päätös merkitsee 2-3 ryhmän ja oppimisympäristön vaihdosta runsaan kahden vuoden aikana. Vetoomuksessa kysytään miten järjestelyt tukevat varhaiskasvatuksen ja –opetuksen jatkuvuutta.

Esiopetuksesta määrätään osana perusopetuslakia. Turussa on lähdetty siitä, että painopisteenä tarkastelussa on jatkuvuus kohti alkuopetusta. Esiopetussuunnitelman perusteiden (2014) mukaan varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Kuitenkin mahdollistetaan se, että esiopetukseen opetukseen osallistuvilla lapsilla on mahdollisuus käyttää muita varhaiskasvatuspalveluja. Palvelunjärjestäjän näkökulmasta pyrkimyksenä on se, että vaihdoksia tapahtuisi vähän, niitä ei kuitenkaan voida täysin välttää.

Vetoomuksessa kysytään myös miksi Mukulax Hirvensalossa virallisesti tammikuusta 2018 alkanutta englannin kielisuihkutoimintaa ei huomioida esiopetusjärjestelyissä 2018 alkaen. Edelleen kysytään miksi Pilke Tähtimetsässä toteutettava kielisuihkutoiminta huomioidaan.

Haettaessa esiopetuksen palveluntuottajia syksyllä 2016, palveluntuottajia pyydettiin ilmoittautumaan esiopetuksen tuottajiksi ajalla 13.9. – 30.9.2016. Ilmoitus toimitettiin sähköpostitse kaikille Turussa toimiville varhaiskasvatuksen palvelusetelituottajille, lisäksi ilmoitus julkaistiin internetissä. Tuossa yhteydessä Lastentalo Mukulax Oy ei ilmoittanut kielipainotteisuudesta. Syksyllä 2018 alkaa voimassa olevan ilmoittautumismenettelyn mukainen toinen lukuvuosi, tuottajien ilmoittamia painotuksia ei voida huomioida 30.9.2016 päättyneen ilmoittautumismenettelyn jälkeen. Tämä koskee kaikkia muitakin palveluntuottajia, jotta palveluntuottajia kohdeltaisiin tasaveroisesti.

Pilke Tähtimetsä on toiminut alusta asti kielirikasteisena yksikkönä, joten asia on huomioitu ilmoittautumismenettelyssä ja vuoden 2016 päätöksissä.

Vetoomuksessa kysytään myös miksi perheillä on mahdollisuus valita hoitopaikka, mutta esiopetuksen alkaessa alkaa lasten ja perheiden eriarvoistava kohtelu. Esisijaisina paikkoina pidetään perusopetuksen tiloja, seuraavana listalla ovat kaupungin omat esiopetusyksiköt, sitten kunnallisten päiväkotien tilat ja lopulta yksityisten päivähoitotuottajien palvelut. Vetoomuksessa kysytään mihin edellä oleva järjestys perustuu.

Varhaiskasvatuslaki ei takaa sitä, että huoltaja saa varhaiskasvatuspaikan toivomastaan yksiköstä. Laissa todetaan, että lapsen huoltajien, jotka haluavat lapselle varhaiskasvatuspaikan, on tehtävä sitä koskeva hakemus määräajassa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Varhaiskasvatusta on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä lapsen vanhempien tai muiden huoltajien toivomassa muodossa.

Huoltajilla on mahdollisuus esiopetukseen ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta. Kuten se ei myöskään ole varhaiskasvatuspaikkajärjestelyissä.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti 10.10.2017 §:ssä 33, että Turun kaupungissa esiopetuspaikat osoitetaan seuraavasti:

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa, mukaan lukien Kerttulin, Syvälahden, Toffinkujan, Haarlan, Hannunniitun Kohmon ja Uittamon Jalustinkadun yksikköjen esiopetus sekä Vähä-Heikkilän koulun pihapiirissä sijaitsevan Myllymäentien esiopetus. Ensisijainen esiopetuspaikka voidaan myös osoittaa siitä päiväkodista, jossa lapsi on käynyt ennen esiopetusvuottaan mikäli sijoitus merkittävästi vaikuttaa perheen hyvinvointiin ja arjen sujumiseen.

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilasalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta.

Perusopetuslain 6 §:n mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään. Esiopetusta saavalle oppilaalle voidaan opetuksen järjestämispaikaksi osoittaa myös vastaavat edellytykset täyttävä päivähoitopaikka tai muu soveltuva esiopetuksen järjestämispaikka. Edelleen perusopetusasetuksen (852/1988) 23 a §:ssä säädetään, että esiopetukseen tulee hakea ennen opetuksen alkamista opetuksen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Opetuksen järjestäjän tulee etukäteen ilmoittaa esiopetuksen järjestämispaikoista, opetuksen alkamis- ja päättymisajankohdasta sekä siitä, miten sen järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen haetaan.

Esiopetukseen voi hakea oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan perusopetuslain 6 §:n 2 momentin mukaan osoittamaan esiopetuksen järjestämispaikkaan. Näitä oppilaita otettaessa on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Edellä mainitut esiopetuspakan osoittamisen periaatteet on päätetty, jotta lainsäädännön vaatimukset hakeutumisesta ja esiopetuspaikan osoittamisesta toteutuisi lain hengen mukaisesti.

Kohdassa 1.3 ovat sekä kunnalliset että yksityiset päiväkodit, yksityisten päiväkotien osalta todetaan vielä huoltajien suostumuksen välttämättömyys. Tämä liittyy täydentävään varhaiskasvatukseen, jota rahoitetaan palvelusetelillä. Huoltajilla on oikeus kieltäytyä palvelusetelistä ja kunnan on silloin järjestettävä palvelu muulla tavalla.

Vanhempain yhdistys on nostanut esille myös sen, että kahdeksalla lapsella on nuorempi sisarus Mukulax Hirvensalossa ja edelleen esille nostetaan kuljetusjärjestelyjen vaikutukset, kuten ajankäyttö, useampaan paikkaan lasten kuljettaminen, liikenneruuhkat sekä kestäväkehitys.

Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen mukaisesti huomioidaan esiopetuspaikasta päätettäessä se, jos perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa. Lähtökohtana on ollut se, että sisaruksilla olisi myöhemmin mahdollisuus käydä samaa peruskoulu.

Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomuksessa kysytään: ”Miksi 18 nykyistä 5-vuotiasta lasta ei voi jatkaa Mukulax Hirvensalossa myös esiopetusvuotta 2018 – 2019?”

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa vuodelta 2014 on kirjaus, että lasten kasvun tukemisen ja oppimisen sujuvuuden vuoksi siirtymävaiheet suunnitellaan ja niitä arvioidaan yhdessä erikseen kuvatulla tavalla. Opetus- ja muu henkilöstö tekevät huoltajien kanssa yhteistyötä lasten oppimisen polun kaikissa vaiheissa. Tavoitteena on, että kunkin lapsen oppimisen polku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen jatkuu joustavasti lapsen tarpeista lähtevänä. Tämän varmistamisessa henkilöstön yhteistyön ja osaamisen suunnitelmallisella johtamisella esiopetusyksiköissä ja opetuksen järjestäjän tasolla on tärkeä merkitys.

Edelleen on perusteltua noudattaa kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston 10.10.2017 § 33 päätöstä ja todeta, että Mukulax Hirvensalon yksikössä keväällä 2018 olevien 5-vuotiaiden lasten esiopetuspaikka osoitetaan joko Syvälahden, Wäinö Aaltosen tai Haarlan koulun yhteydessä / pihapiirissä olevasta esiopetusyksiköstä. Jokaisen lapsen huoltajan kanssa käydään vielä erillinen keskustelu, jotta voitaisiin varmistaa sujuva jatkumo esiopetuksesta alkuopetukseen. Samalla voidaan käydä käydä keskustelu ilmoittautumisvaiheessa esitetyistä merkittävästi vaikuttaa perheen hyvinvointiin ja arjen sujumiseen vaikuttavista seikoista. Näyttäisi siltä, että vain muutama huoltaja on esittänyt ilmoittautumisen yhteydessä edellä mainittuja seikkoja. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan voida taata sitä, että lapset siirtyisivät yhtenäisenä luokkana esiopetuksesta perusopetukseen. Tilanteeseen vaikuttaa esimerkiksi huoltajien valinnat perusopetukseen liittyen.

Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistys on lisäksi toimittanut Turun kaupungille 28.2.2018 päivätyn lausuman, liite 3.

Liite 1Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomus esiopetuksen puolesta

Liite 2Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomuksen liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 25 kohta

Liite 3Vanhempainyhdistyksen lausuma 28.2.2018

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää antaa vetoomukseen valmistelun mukaisen vastauksen ja päättää, että esiopetuksen järjestämispaikkoihin lukuvuodeksi 2018-2019 ei tehdä muutosta Mukulax Hirvensalon osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi jaosto totesi, että esiopetuksen järjestämispaikkoihin liittyvä viestintäketju ei ole onnistunut kaikelta osin ja jaosto edellyttää, että viestinnän toimintatavat tarkistetaan, jotta vastaavilta väärinkäsityksiltä vältytään tulevaisuudessa.

Päätöksenteko

Rusi teki Koivusalon kannattamana päätökseksi tulleen muutosehdotuksen.

Aholainen teki Lammen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: ”Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että esiopetuksen järjestämispaikkoihin lukuvuodeksi 2018-2019 hyväksytään Mukulax Hirvensalo”

Rusin ehdotus voitti Aholaisen ehdotuksen äänin 9 – 2. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Rusin ehdotuksen puolesta äänestivät Kangasniemi, Lehtinen, Tuimala, Koivusalo, Roslakka, Haapanen, Saloniemi ja Ylitalo.

Aholaisen ehdotuksen puolesta äänesti Lampi.

Äänestyksen voittanut Rusin ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

tiedPäiväkoti Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistys ry


Liitteet:

Kasosvpj § 14
Liite 1:Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomus esiopetuksen puolesta
Liite 2:Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomuksen liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 25 kohta)
Liite 3:Vanhempainyhdistyksen lausuma 28.2.2018