Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto606.02.2018

1728-2018 (05 10 00)

Vetoomus Mukulax Hirvensalon esiopetuksen puolesta

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 6

Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistys on lähettänyt kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkieliselle varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostolle seuraavan kirjeen:

 

Arvoisat poliittiset päättäjät!

 

Lähestymme nyt teitä, koska varhaiskasvatuksen virkamiehet toistuvasti jättävät huomioimatta vanhempien ja päiväkodin näkemykset Mukulax Hirvensalon esiopetusasiassa.

 

Me Hirvensalo Mukulaxin vanhemmat haluamme, että lapsemme saavat jatkaa Mukulax Hirvensalossa kielirikasteisessa esiopetuksessa myös syksyllä 2018. 

 

Edellisinä vuosina Mukulax Hirvensalon lapset on hajasijoitettu eri puolelle Hirvensaloa vapaisiin esiopetuspaikkohin sen jälkeen kun kunnallisessa hoitopaikassa olevat lapset on jaettu ensisijaisiin esiopetuspaikkoihin. Tämä on jo kolmas vuosi peräkkäin kun Mukulaxin vanhemmat nostavat asian esiin, sillä Mukulax Hirvensalon lapset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa alueen kunnallisissa hoitopaikoissa oleviin lapsiin verrattuna.   

 

Kysymmekin, miksi Turun virkamiehet eivät Mukulax Hirvensalon perheiden osalta tuo 6.2.2018 olevan kokouksen esityslistalla (http://ah.turku.fi/kasosvpj/2018/0206001l/3663915.htm) esiin sitä tosiasiaa, että Mukulaxin 5-vuotiaista lapsista 18 lasta 19 lapsesta on hakenut ensisijaisesti esiopetukseen Hirvensalo Mukulaxiin? 

 

Lisäksi perheet ovat nostaneet hakemisen yhteydessä esiin asioita, jotka merkittävästi vaikuttavat perheiden hyvinvointiin ja arjen sujumiseen (kts. liitteenä olevan vetoomuksen 1. kappale sekä liite 2, Pia Jokisen viesti). Mikäli Mukulax Hirvensalo ei saa tänäkään vuonna järjestää esiopetusta, seuraa siitä mm. seuraavaa:

 

Ei toteudu kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston (10.10.2017 kokouksen pöytäkirjassa) kohdan 2.1 päätös: ”mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen”. Tämä jatkuvuus ei tule toteutumaan.

 

Tästä kärsivät perheiden ja lasten kaveri- ja kasvattajasuhteet sekä hoidon ja kasvatuksen jatkumo ja pysyvyys.

 

Nykyisistä 5-vuotiaista kahdeksalla on pikkusisarus Mukulax Hirvensalossa, mikä aiheuttaa kuljetuksen kahteen eri paikkaan, lisää aamuista kiirettä ja stressiä, vie aikaa ja aiheuttaa lisäruuhkaa ennestään ruuhkaiseen Hirvensaloon.

 

Yksiautoisissa perheissä aiheuttaa painetta toisen auton hankintaan, sillä julkisen liikenteen avulla eri paikkoihin liikkuminen on mahdotonta. Tämä ei tue kaupungin kestävän kehityksen ja liikkumisen arvoja.

 

Perheiden tilanteet, kuten työajat, -paikat ja –matkat ovat niin moninaisia ja vaativia arjen sujumisen kannalta. Siksi 30-60 min ylimääräinen päivittäinen lasten kuljetuksiin (kulkuneuvosta riippuen) kuluva aika kahteen eri paikkaan pidentää lasten hoitopäiviä, vaikeuttaa perheiden arkea ja lyhentää perheen yhteistä aikaa.

 

Tutustukaa liitteenä olevaan Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomukseen. Mukulax Hirvensalon vetoomuksen esiopetuksen puolesta on allekirjoittanut 58 Mukulax Hirvensalon vanhempaa.

 

Liite 1                                  Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomus esiopetuksen puolesta.

 

Liite 2                                  Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomuksen liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 25 kohta

 

Yhteistyötä ja Mukulax Hirvensalon lapsiperheiden ääntä kuulluksi toivoen,

 

Yt. Emmi Rankonen

Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja

 

Päätös          Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti lähettää asian valmisteltavaksi.

Jakelu

tpvKulmala Vesa


Liitteet:

Kasosvpj § 6
Liite 1:Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomus esiopetuksen puolesta.
Liite 2:Mukulax Hirvensalon vanhempainyhdistyksen vetoomuksen liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 25 kohta