Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto2729.08.20178
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3310.10.20173

9091-2017 (421)

Esiopetukseen ilmoittautuminen, esioppilaaksi ottamisen perusteet ja esiopetusryhmien minimi- ja maksimioppilasmäärät lukuvuonna 2018-2019

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 27

Aluepäälliköt Pia Jokinen, Virpi Kariluoma ja Kirsti Yrttiaho sekä palvelualuejohtajat Maija-Liisa Rantanen ja Vesa Kulmala, 16.8.2017:

 

Ilmoittautumismenettely

 

Turun kaupungin sivistystoimiala pyysi syyskuussa 2016 varhaiskasvatuspalvelujen palveluntuottajia ilmoittautumaan esiopetuksen palveluntuottajiksi lukuvuosiksi 2017 – 2018 ja 2018 - 2019. Ilmoittautumismenettelyn kohteena oli perusopetuslain (628/1998) suomen- tai englanninkielisen esiopetuspalvelun tuottaminen palveluntarjoajan Turun kaupungin alueella sijaitsevassa päiväkodissa.

 

Seuraavat palveluntuottajat toimittivat määräaikaan mennessä ilmoituksen halukkuudesta toimia esiopetuksen palveluntuottajina:

 

Auralan Setlementti ry   

 

Day Care Daisy Oy   

 

Lastentarha l`Hexagonen kannatusyhdistys ry   

 

Päiväkoti Karusellimaa Oy

 

Katariinan Vilske Oy

 

Suomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry   

 

Muksulanmäki Oy / Välskäri

 

Lastentalo Mukulax Oy

 

oMukulax Hirvensalo   

 

oMukulax Kähäri

 

oMukulax Käsityöläiskatu   

 

Päiväkoti Peppiina tmi   

 

Pilkepäiväkodit Oy

 

oPilke Tähtimetsä

 

oPilke musiikkipäiväkoti Sinikello

 

Sateenkaari Koto Oy

 

oKetunpesän päiväkoti

 

oPäiväkoti Pääskynpesä   

 

Suomen saksalainen evl seurakunta/ Turun kappeliseurakunta

 

Touhula Varhaiskasvatus Oy

 

oTouhula Nättinummi

 

oTouhula Varissuo   

 

oTouhula Vähäheikkilä   

 

oTouhula Yli-Maaria   

 

Päiväkotiyhdistys Tyksilä ry

 

The English Club of Turku ry Wendy House

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti 30.11.2016 § 55 hyväksyä kaikki ilmoittautuneet palveluntuottajat esiopetuksen palveluntuottajiksi. Mainittujen palveluntuottajien kanssa on laadittu yleissopimus, jonka voimassaoloaika on 1.8.2017 - 31.7.2019. Turun kaupunki ei takaa yleissopimuksella yhdenkään esiopetuspaikan käyttöä, vaan palvelua hankitaan kysynnän ja käytettävissä olevien kaikkien esiopetuspaikkojen mukaan.

 

Esiopetukseen ilmoittautuminen ja esiopetuspaikan osoittaminen

 

Perusopetuslain 26 a §:n 4 mom. mukaan lapsen huoltajan on huolehdittava siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

 

Perusopetuslain 6 §:n 2 mom. mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan. Esiopetusta saavalle oppilaalle voidaan opetuksen järjestämispaikaksi osoittaa myös vastaavat edellytykset täyttävä päivähoitopaikka tai muu soveltuva esiopetuksen järjestämispaikka. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.

 

Perusopetusasetuksen 23 a §:n mukaan esiopetukseen tulee hakea ennen opetuksen alkamista opetuksen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Opetuksen järjestäjän tulee etukäteen ilmoittaa esiopetuksen järjestämispaikoista ja miten sen järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen haetaan.

 

Esiopetukseen voi hakea oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan perusopetuslain 6 §:n 2 momentin mukaan osoittamaan esiopetuksen järjestämispaikkaan. Näitä oppilaita otettaessa on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Kunta voi kuitenkin päättää, että sen itse järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia.

 

Käytäntö Turussa

 

Turussa esiopetukseen ilmoittaudutaan sähköisen järjestelmän kautta. Ilmoittautuminen tapahtuu ajalla 2.1. – 16.1.2018. Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta.

 

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

 

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa

 

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilasalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä

 

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

 

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta

 

2. Perusopetuslain 6 §:n mukaisesti Turun kaupunki voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa seuraavin perustein:

 

2.1. mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen

 

2.2. lapsi tarvitsee vuorohoitoa

 

2.3. lapsen terveyteen ja tukeen liittyvät seikat vaikuttavat esiopetuksen ja täydentävän varhaiskasvatuksen järjestämiseen

 

2.4. perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa

 

Esiopetuksen ryhmäkoko

 

Esiopetusryhmässä tulee olla vähintään 14 lasta ja enintään 21 lasta. Poikkeuksena Kerttulin päivähoitoyksikössä toimivassa kielikylvyssä (ruotsi) lapsia voi olla enintään 25.

 

Esiopetusryhmän vähimmäiskokovaatimuksesta voidaan poiketa, mikäli perustettavassa ryhmässä on lapsia, joille on tehty päätös tehostetusta tai erityisestä tuesta ja päätöksessä on otettu kantaa ryhmäkokoon tai toimintayksikön toimintakieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Tällaisessa tapauksessa ryhmässä tulee olla vähintään 5 lasta ja enintään 21 lasta. Samoja ryhmäkokojen minimi- ja maksimikokoja noudatetaan vuorohoidon ryhmissä.

 

Turun kaupungin esiopetussuunnitelmassa luvussa 7 todetaan, että Turun kaupunki ei tuota itse erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuvaa esiopetusta. Mikäli tuottajan toiminta perustuu Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään, tällaisessa tapauksessa ryhmässä tulee olla vähintään 5 lasta ja enintään 21 lasta.

 

Palveluntuottamisesta maksettava korvaus

 

Esiopetuksen tuottamisesta maksetaan korvausta palveluntuottajalle kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaisesti. Lukuvuonna 2017 – 2018 korvaus on 462 euroa ja elokuulta 230 euroa. Lukuvuoden 2018 – 2019 korvaus päätetään lautakunnassa keväällä 2018. Mikäli lapsella on tuen tarve, noudatetaan esiopetuksen osalta samoja periaatteita kuin varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvoa määritettäessä.

 

Liite 1                                  Esiopetuspaikat oppilaaksiottoalueilla 2017 - 2019

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että Turun kaupungissa esiopetuspaikat osoitetaan seuraavasti:

 

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

 

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa, mukaan lukien Kerttulin, Syvälahden, Toffinkujan, Haarlan, Hannunniitun Kohmon ja Uittamon Jalustinkadun yksikköjen esiopetus sekä Vähä-Heikkilän koulun pihapiirissä sijaitsevan Myllymäentien esiopetus

 

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilasalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä

 

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

 

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta 

 

2. Lisäksi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä perusopetuslain 6 §:n mukaisesti Turun kaupunki voi opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa seuraavin perustein:

 

2.1. mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen

 

2.2. lapsi tarvitsee vuoropäivähoitoa

 

2.3. lapsen terveyteen ja tukeen liittyvät seikat vaikuttavat esiopetuksen ja täydentävän varhaiskasvatuksen järjestämiseen

 

2.4. perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa

 

Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta.

 

3. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää esiopetusryhmien minimi- ja maksimiryhmäkoot esittelyn mukaisesti.

 

4. Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee tiedokseen kokouksen esittelymateriaalin mukaisen tiedon mahdollisista esiopetuksen järjestämispaikoista lukuvuotena 2018 - 2019 ja vuonna 2012 syntyneiden lasten kokousajankohdan mukaisesta sijoittumisesta varhaiskasvatuspalveluihin.

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasosvpj § 33

Pöydältä 29.8.2017 § 8

EhdotusPalvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen 4.10.2017:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että Turun kaupungissa esiopetuspaikat osoitetaan seuraavasti:

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa, mukaan lukien Kerttulin, Syvälahden, Toffinkujan, Haarlan, Hannunniitun Kohmon ja Uittamon Jalustinkadun yksikköjen esiopetus sekä Vähä-Heikkilän koulun pihapiirissä sijaitsevan Myllymäentien esiopetus

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilasalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta 

2. Lisäksi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä perusopetuslain 6 §:n mukaisesti Turun kaupunki voi opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa seuraavin perustein:

2.1. mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen

2.2. lapsi tarvitsee vuoropäivähoitoa

2.3. lapsen terveyteen ja tukeen liittyvät seikat vaikuttavat esiopetuksen ja täydentävän varhaiskasvatuksen järjestämiseen

2.4. perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa.

Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta.

3. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää esiopetusryhmien minimi- ja maksimiryhmäkoot esittelyn mukaisesti.

4. Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee tiedokseen kokouksen esittelymateriaalin mukaisen tiedon mahdollisista esiopetuksen järjestämispaikoista lukuvuotena 2018 - 2019 ja vuonna 2012 syntyneiden lasten kokousajankohdan mukaisesta sijoittumisesta varhaiskasvatuspalveluihin. Esiopetuksen järjestämispaikkojen tilanne tuodaan esiopetukseen ilmoittautumisen jälkeen uudelleen arvioitavaksi jaoston kevään 2018 ensimmäiseen kokoukseen.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti, että Turun kaupungissa esiopetuspaikat osoitetaan seuraavasti:

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilasalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa, mukaan lukien Kerttulin, Syvälahden, Toffinkujan, Haarlan, Hannunniitun Kohmon ja Uittamon Jalustinkadun yksikköjen esiopetus sekä Vähä-Heikkilän koulun pihapiirissä sijaitsevan Myllymäentien esiopetus. Ensisijainen esiopetuspaikka voidaan myös osoittaa siitä päiväkodista, jossa lapsi on käynyt ennen esiopetusvuottaan mikäli sijoitus merkittävästi vaikuttaa perheen hyvinvointiin ja arjen sujumiseen.

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilasalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta 

2. Lisäksi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä perusopetuslain 6 §:n mukaisesti Turun kaupunki voi opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa seuraavin perustein:

2.1. mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen. Mahdollistetaan myös liikuntapainotteisen, luontopainotteisen, musiikkipainotteisen sekä taidepainotteisen toiminnan jatkuminen varhaiskasvatuksesta esiopetukseen.

2.2. lapsi tarvitsee vuoropäivähoitoa

2.3. lapsen terveyteen ja tukeen liittyvät seikat vaikuttavat esiopetuksen ja täydentävän varhaiskasvatuksen järjestämiseen

2.4. perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa.

Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta.

3. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti esiopetusryhmien minimi- ja maksimiryhmäkoot esittelyn mukaisesti.

4. Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsi tiedokseen kokouksen esittelymateriaalin mukaisen tiedon mahdollisista esiopetuksen järjestämispaikoista lukuvuotena 2018 - 2019 ja vuonna 2012 syntyneiden lasten kokousajankohdan mukaisesta sijoittumisesta varhaiskasvatuspalveluihin. Esiopetuksen järjestämispaikkojen tilanne tuodaan esiopetukseen ilmoittautumisen jälkeen uudelleen päätettäväksi jaoston kevään 2018 ensimmäiseen kokoukseen.

Päätös asiassa tehtiin äänin 5 – 6.

Päätökseksi tulleen Aholaisen Lammen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Norro, Lehtinen, Rusi ja Ylitalo.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Tuimala, Koivusalo, Roslakka, Haapanen ja Laine.

Esittelijä, Koivusalo, Roslakka, Haapanen ja Laine ilmoittivat eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan.


Liitteet:

Kasosvpj § 27
Liite 1:Esiopetuspaikat oppilaaksiottoalueilla 2017 - 2019