Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1531.05.20173

6174-2017 (421, 429)

Turun varhaiskasvatuksen harkinnanvaraisten kuljetusten myöntämiskriteerit 1.8.2017 alkaen

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 15

Erityispalvelupäällikkö Anne Luoma ja palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 22.5.2017:

Pelkässä esiopetuksessa olevan lapsen kuljetuksista määrätään perusopetuslain pykälässä 32 Koulumatkat seuraavasti: ” Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. (19.12.2003/1139)” Turun kaupungin koulukuljetusperiaatteet esi- ja perusopetuksessa on vahvistettu Kaupunginhallituksessa 15.9.2014 § 350. Mikäli lapsi osallistuu esiopetuksen lisäksi täydentävään varhaiskasvatukseen, määräytyvät kuljetusperiaatteet varaiskasvatuslain mukaisesti.

Varhaiskasvatuslaki ei edellytä lasten varhaiskasvatuskuljetusten järjestämistä. Varhaiskasvatuslain 1 § (8.5.2015/580) mukaan varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle voidaan järjestää myös tarpeelliset kuljetukset. Turun varhaiskasvatuksessa on ollut käytäntö, jonka mukaan erityispäivähoidossa oleville lapsille on harkinnan mukaan voitu järjestää kuljetuksia päivähoitopaikkaan. Käytännöstä ei ole olemassa minkään toimielimen erillistä päätöstä. 10.10.1991 päivähoitokuljetuksissa olevien lasten vanhemmille laaditun kirjeen perusteella Turun kaupungin sosiaalitoimen harkinnanvaraisten päivähoitokuljetusten järjestämiseen vaikuttavat mm. vanhempien työmatkat, perheen auto ja myös bussiyhteydet päiväkotiin. Vuonna 2016 varhaiskasvatuksen harkinnanvaraisiin kuljetuksiin kului 111 236 € ja kuljetuksen piirissä oli keskimäärin 23 lasta. Keväällä 2017 kuljetusten piirissä on ollut 18 lasta.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaan huoltajien kanssa tehtävällä yhteistyöllä on tärkeä merkitys varhaiskasvatuksessa. Lasten päivittäiset tapahtumat ja kokemukset jaetaan huoltajien kanssa. Huoltajan ja henkilöstön havainnot ja keskustelut lapsen päivästä luovat pohjan lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaamiselle. (Opetushallitus: Määräykset ja ohjeet 2016:17.) Päivittäiset keskustelut ja tietojen vaihto onnistuvat ainoastaan silloin, kun huoltajat huolehtivat lapsen varhaiskasvatusmatkojen kuljettamisesta.

Turun varhaiskasvatuksessa tukea tarvitsevat lapset sijoittuvat oman lähipäiväkotinsa päiväkotiryhmään, alueelliseen integroituun ryhmään tai Susiniityn päiväkodin erityisryhmään. Poikkeustapauksissa lapsen sijoitus voi olla myös muussa kuin lähipäiväkodin ns. tavallisessa päiväkotiryhmässä. Lähtökohtaisesti lapsen huoltajat ovat velvollisia huolehtimaan lapsen kuljetuksesta varhaiskasvatukseen. Lapsen sijoittuessa alueelliseen integroituun ryhmään tai erityisryhmään, kuljetustarve voi olla mahdollinen. Oikeudenmukaisen ja tasapuolisen päätöksenteon tueksi on syytä määritellä ne kriteerit, joiden perusteella harkinnanvarainen kuljetus voidaan ko. lapsille myöntää.

Varhaiskasvatuksen kuljetuskäytäntöjä Kuusikkokunnissa tukea tarvitsevien lasten osalta

Oulussa harkinnanvaraisia kuljetuksia voidaan järjestää erityislapsille. Nykyään ko. lasten tuki tarjotaan lähipäiväkodissa, ja kuljetusten määrä on tästä syystä erittäin pieni. Harkinnan perustana on lapsen päiväkotikuntoutuksen toteutuminen.

Mikäli Tampereella lapsen hoitoa, kasvatusta ja opetusta ei voida toteuttaa lähipäivähoitopaikassa, järjestetään tarvittaessa kuljetus kodin ja päivähoitopaikan välille. Kuljetukset toteutetaan ensisijaisesti integroituihin erityisryhmiin, kun matkan etäisyys on vähintään kolme kilometriä. Kuljetus järjestetään koulujen työpäivinä. Kuljetusta myönnettäessä otetaan huomioon lapsen yksilölliset tarpeet ja perheen olosuhteet.

Vantaalla kuljetus voidaan järjestää erityistä tukea tarvitsevalle lapselle, jolle kuntouttavaan päivähoitoon osallistuminen voidaan katsoa välttämättömäksi ja sitä ei voida järjestää hoitopaikassa, johon huoltajat pystyvät lapsen kuljettamaan. Kuljetuksen myöntäminen on aina harkinnanvarainen ja määräaikainen. Harkinnanvaraisen kuljetuspäätöksen arviointikriteereinä ovat: lapselle osoitettuun hoitopaikkaan ei ole joukkoliikenneyhteyttä, perheellä ei ole autoa tai sitä ei perustellusta syystä voida käyttää lapsen kuljettamiseen tai perheen kokonaistilanne ei kohtuudella mahdollista lapsen kuljettamista.

Espoossa voidaan poikkeustapauksissa järjestää kasvun ja oppimisen tukea tarvitsevalle lapselle kuljetus. Myönteinen päätös edellyttää, että lapsen varhaiskasvatukseen osallistuminen tuen toteutumiseksi voidaan katsoa välttämättömäksi. Kuljetuksen myöntäminen edellyttää, että kodin ja lapsen hoitopaikan välillä ei ole toimivaa julkista liikenneyhteyttä eikä perheellä ole käytettävissä lapsen kuljettamiseen autoa tai perheen kokonaistilanne ei kohtuudella mahdollista lapsen kuljettamista. Kuljetuspäätös on aina harkinnanvarainen ja määräaikainen.

Helsingissä kuljetuksen myöntämisen lähtökohtana on se, että lapsen tuen tarve vaatii lapsen sijoittamista muuhun kuin lähipäiväkodin ryhmään eikä vanhemmilla ole mahdollisuutta kuljettamiseen. Lähtökohtaisesti kolmeen monivammaisten lasten erityisryhmään on myönnetty kuljetuksia sekä niiden lisäksi muutamalle yksittäiselle lapselle perustelluista syistä.

Kriteerien määrittely Turun varhaiskasvatuksen harkinnanvaraisten kuljetusten päätöksenteon tueksi

Tuen tarpeessa oleva lapsi sijoitetaan ensisijaisesti omaan lähipäiväkotiinsa, jossa hän saa tarvittavan tuen. Tällöin huoltajat kuljettavat lapsen itse. Mikäli lapsen tuen tarve on sellainen, että tukea ei voida toteuttaa lähipäiväkodissa, hänet sijoitetaan joko alueelliseen integroituun ryhmään tai erityisryhmään, mikäli ko. ryhmissä on vapaita paikkoja. Huoltajat kuljettavat lapsen mainittuihin ryhmiin varhaiskasvatukseen lähtökohtaisesti itse omalla tai julkisella kulkuvälineellä. Lapselle voidaan kuitenkin myöntää perustellusta syystä yhdensuuntainen tai kahdensuuntainen yhteistaksikuljetus kodin ja päiväkodin väliseen matkaan Turun kaupungissa vanhempien erillisestä anomuksesta. Harkinnanvaraisen ja määräaikaisen päätöksen tekee varhaiskasvatuksen erityispalvelupäällikkö seuraavien kriteereiden mukaisesti:

  1. Lapsen huoltajat anovat harkinnanvaraista kuljetusta erillisellä kaavakkeella vähintään kuukausi (1 kk) ennen kuljetustarpeen alkamista.
  2. Kodin ja lapsen varhaiskasvatuspaikan välillä ei ole toimivaa julkista liikenneyhteyttä tai lapsen vamman laadun vuoksi julkisten kulkuvälineiden käyttö ei ole mahdollista eikä perheellä ole käytettävissä lapsen kuljettamiseen autoa.
  3. Kuljetus myönnetään vain lapsen väestörekisterin mukaiseen osoitteeseen.
  4. Kuljetus voidaan myöntää kodin ja varhaiskasvatuspaikan välillä yhdensuuntaisena tai kahdensuuntaisena 1-5 päivälle viikossa. Kuljetusten järjestämisen vuoksi kuljetuspäätöksessä määritellään pysyvät kuljetuspäivät. Mahdolliset muutokset anotaan uudella anomuksella.
  5. Kuljetus toteutetaan ryhmätaksikuljetuksena, jonka reitit ja aikataulut suunnittelee Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus kuljetuspäätöksen sekä huoltajien ilmoittamien varhaiskasvatusaikojen perusteella.
  6. Perheen kokonaistilanne on sellainen, että se ei kohtuudella mahdollista lapsen kuljettamista.
  7. Lapsen huoltajat sitoutuvat noudattamaan kuljetuksen varaus- ja ilmoittautumiskäytännöistä sovittavaa menettelyä.

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää vahvistaa varhaiskasvatuksen harkinnanvaraisten kuljetusten myöntämiskriteerit esittelyssä ehdotetun mukaisesti 1.8.2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedEk-Tuominen Päivi
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedJokela Elina
tiedJokila Anita
tiedKariluoma Virpi
tiedKarma Sanna-Kaisa
tiedKillström Virpi
tiedKilpinen Antero
tiedKivikorpi Maarit
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLahdelma Tuula
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedLuoma Anne
tiedMaine Armi
tiedMiettinen Sinikka
tiedMikola Johanna
tiedNikkilä Leena
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedTakala Tuija
tiedTuomisto Heljä
tiedUhmavaara Tuija
tiedUski Jaana
tiedValdolin Päivi
tiedVesanen Merja
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVuorela Anja
tiedYrttiaho Kirsti