Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1005.04.20174

10076-2015 (5110, 001, 421)

Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä:

Päivähoitolaki päivitettiin varhaiskasvatuslaiksi (1973/36) otettavaksi kunnissa käyttöön 1.8.2015 alkaen. Uudistetussa laissa (§2a) määriteltiin varhaiskasvatukselle kymmenen yksilöityä tavoitetta. Lain uudistuksen toteuduttua sekä varhaiskasvatuksen valtakunnallisen ohjauksen siirryttyä Sosiaali- ja terveysministeriöstä Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen Opetushallitus julkaisi syksyllä 2016 normimuotoiset Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (http://www.oph.fi/download/179349_varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet_2016.pdf). Perusteiden poh-jalta kuntien oli laadittava paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat, jotka tulee ottaa käyttöön 1.8.2017.

Kasosvpj § 10

Palvelupäällikkö Ulla Soukainen ja palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 23.3.2017:

Valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ryhdyttiin työstämään Opetushallituksen työpajoissa syksyllä 2015. Turusta jokaiseen neljään työpajaan osallistui kaksi henkilöä. Näiden työpajojen perusteella pystyttiin jo hyvissä ajoin ennakoimaan, mitkä asiat painottuvat tulevissa perusteissa. Ennakointia hyödyntämällä Turussa laadittiin apulomake yksiköiden käyttöön Turun varhaiskasvatussuunnitelman työstämiseksi.

Apulomakkeen avulla keskustelu uudesta varhaiskasvatussuunnitelman sisällöstä saatiin käyntiin hyvissä ajoin. Syksyn 2016 vanhempainilloissa mahdollistettiin huoltajien osallistuminen suunnitelman laadintaan. Myös www.turku.fi –sivuilla oli mahdollisuus antaa palautetta Opetushallituksen luonnosesityksestä. Yksiköissä käydyt keskustelut koottiin extranetissä olevalle OneNote-työskentelyalustalle, josta materiaali koottiin yhteen. Extranetiin oli pääsy myös yksityisillä palveluntuottajilla, Turun ja Kaarinan seurakunnan lapsityöntekijöillä, Turun vapaa-aikatoimen lastenkulttuurin yhdyshenkilöllä sekä osallisuuden erityisasiantuntijalla. Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma on kirjoitettu mainitun yhteen koostetun materiaalin perusteella.

Turun varhaiskasvatussuunnitelman perustana ovat Opetushallituksen Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Perusteita ei ole kirjoitettu uudelleen paikalliseen suunnitelmaan, vaan paikallisen suunnitelman toteuttamisen edellytyksenä ovat perusteiden sisällön tunteminen ja noudattaminen yhdessä Turun paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman kanssa. Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa on kuvattu yksityiskohtaisesti Turun toimintamallit ja paikalliset piirteet, ja suunnitelma päivitetään tarvittaessa. Näin myös huoltajat saavat tarvittavaa tietoa siitä, mitä varhaiskasvatus on.

Haasteeksi Turun varhaiskasvatussuunnitelman laadinnassa muodostui se, että varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa on samoja teemoja käsitelty eri paikoissa. Tästä esimerkkinä osallisuus (Osallistuminen ja vaikuttaminen s. 24 sekä Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo s. 30) ja turvallisuuteen liittyvät seikat (Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot s.23 sekä Hyvinvointi, turvallisuus ja kestävä elämäntapa s. 31). Myös erilaisia monipuolisia työtapoja on kirjattu valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin moneen eri kohtaan. Turun varhaiskasvatussuunnitelmassa on pitäydytty kuitenkin mahdollisimman pitkälle perusteiden mukaisessa otsikoinnissa ja lukujen järjestyksessä.

Uusi Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma edellyttää yksiköissä perusteellista nykytoiminnan tarkastelua ja toimintakulttuurin muutosta. Merkittäviä muutoskohteita ovat pedagogisen toiminnan ja sen dokumentoinnin korostuminen entisestään sekä lasten ja huoltajien osallisuuden huomioiminen kaikessa toiminnassa. Toimintakulttuurin muutosta tukemaan on aloitettu henkilöstön koulutus, joka jatkuu edelleen vuonna 2018. Koulutuksen teemoina ovat mm. pedagogiikan johtaminen, lapsilähtöisyys, leikin havainnointi ja pedagoginen dokumentointi. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden luvun 7 (Toiminnan arviointi ja kehittäminen varhaiskasvatuksessa) johdosta myös varhaiskasvatuksen laatukäsikirja tullaan päivittämään uutta lakia ja varhaiskasvatussuunnitelmia vastaavaksi.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli palvelupäällikkö Ulla Soukainen.

Jakelu

tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedJokila Anita
tiedKarma Sanna-Kaisa
tiedKillström Virpi
tiedKilpinen Antero
tiedKivikorpi Maarit
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLahdelma Tuula
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedMaine Armi
tiedMiettinen Sinikka
tiedMikola Johanna
tiedNikkilä Leena
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedTakala Tuija
tiedUhmavaara Tuija
tiedUski Jaana
tiedValdolin Päivi
tiedVesanen Merja
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVuorela Anja