Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto5530.11.20166

10514-2016 (065, 421)

Esiopetuspaikat lukuvuonna 2017-2018 ja esiopetuksen tuottajaksi ilmoittautuminen lukuvuosiksi 2017-2018 ja 2018-2019

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 55

Aluepäälliköt Pia Jokinen, Virpi Kariluoma ja Kirsti Yrttiaho sekä palvelualuejohtajat Maija-Liisa Rantanen ja Vesa Kulmala ja kaupungin lakimies Päivi Kynkäänniemi, 23.11.2016:

 

Ilmoittautumismenettely

Turun kaupungin sivistystoimiala on pyytänyt varhaiskasvatuspalvelujen palveluntuottajia ilmoittautumaan esiopetuksen palveluntuottajiksi kahdeksi lukuvuodeksi alkaen lukuvuodesta 2017 – 2018. Ilmoittautumismenettelyn kohteena oli perusopetuslain (628/1998) suomen- tai englanninkielisen esiopetus-palvelun tuottaminen palveluntarjoajan Turun kaupungin alueella sijaitsevassa päiväkodissa.

 

Valittavien palveluntuottajan kanssa tullaan laatimaan yleissopimus, jonka voimassaoloaika on 1.8.2017 - 31.7.2019 ja lisäksi palveluntuottajan kanssa laaditaan lukuvuosittain lapsikohtaiset palvelusopimukset. Turun kaupunki ei takaa yhdenkään esiopetuspaikan käyttöä, vaan palvelua hankitaan kysynnän ja käytettävissä olevien kaikkien esiopetuspaikkojen mukaan. Sopimus laaditaan määräaikaiseksi kahdeksi vuodeksi. Mikäli sopimuskauden ensimmäisenä vuonna ei ryhmää muodostu, toisena vuonna voidaan vielä perustaa ryhmä, jos päiväkoti on sopimuksen piirissä.

 

Palveluntuottajia pyydettiin ilmoittautumaan esiopetuksen tuottajiksi ajalla 13.9. – 30.9.2016. Ilmoitus toimitettiin sähköpostitse kaikille Turussa toimiville varhaiskasvatuksen palvelusetelituottajille, lisäksi ilmoitus julkaistiin internetissä.

 

Määräaikaan mennessä ilmoituksen halukkuudesta toimia esiopetuksen palveluntuottajana toimittivat seuraavat tuottajat:

 

Auralan Setlementti ry   

Day Care Daisy Oy   

Lastentarha l`Hexagonen kannatusyhdistys ry   

Päiväkoti Karusellimaa Oy

Katariinan Vilske Oy

Suomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry   

Muksulanmäki Oy / Välskäri

Lastentalo Mukulax Oy

Mukulax Hirvensalo   

Mukulax Kähäri

Mukulax Käsityöläiskatu   

Päiväkoti Peppiina tmi   

Pilkepäiväkodit Oy

Pilke Tähtimetsä

Pilke musiikkipäiväkoti Sinikello

Sateenkaari Koto Oy

Ketunpesän päiväkoti

Päiväkoti Pääskynpesä   

Suomen saksalainen evl seurakunta/ Turun kappeliseurakunta   

Touhula Varhaiskasvatus Oy

Touhula Nättinummi

Touhula Varissuo   

Touhula Vähäheikkilä   

Touhula Yli-Maaria   

Päiväkotiyhdistys Tyksilä ry

The English Club of Turku ry Wendy House

 

Steiner-päiväkoti on ilmoittanut puhelimitse kiinnostuksen esiopetuksen tuottamisesta viikolla 42. Myöhästyneen ilmoittautumisen vuoksi Steiner-päiväkodin esiopetusta ei voida käsitellä tässä yhteydessä.

 

Kirjekuorten avaustilaisuus pidettiin maanantaina 3.10.2016, läsnä olivat palvelualuejohtajat Maija-Liisa Rantanen ja Vesa Kulmala sekä aluepäällikkö Pia Jokinen. Tilaisuudessa päädyttiin pyytämään eräiltä palveluntuottajilta lisäselvitys esiopetusta antavan henkilöstön kelpoisuudesta. Lisäksi todettiin, että Suomen saksalainen evl seurakunta / Turun kappeliseurakunta ei toimi tällä hetkellä palvelusetelituottajana. Ko. palveluntuottajalta pyydettiin lisäselvitystä suunnitelmista.

 

Jaostolle esitetään, että se hyväksyisi kaikki ilmoittautuneet palveluntuottajat esiopetuksen tuottajaksi ajalle 1.8.2017 - 31.7.2019. Turun kaupunki ei kuitenkaan tässä vaiheessa takaa yhdenkään esiopetuspaikan käyttöä, vaan palvelua hankitaan kysynnän ja käytettävissä olevien kaikkien esiopetuspaikkojen mukaan huomioiden esiopetuspaikan osoittamiseen liittyvät periaatteet. Oppilaaksiottoalueen mukainen esiopetuspaikkojen riittävyyden tarkastelu on esitetty liitteessä 1.

 

Esiopetukseen ilmoittautuminen ja esiopetuspaikan osoittaminen

Perusopetuslain 26 a §:n 4 mom. mukaan lapsen huoltajan on huolehdittava siitä, että lapsi osallistuu esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.

 

Perusopetuslain 6 §:n 2 mom. mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan. Esiopetusta saavalle oppilaalle voidaan opetuksen järjestämispaikaksi osoittaa myös vastaavat edellytykset täyttävä päivähoitopaikka tai muu soveltuva esiopetuksen järjestämispaikka. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.

 

Perusopetusasetuksen 23 a §:n mukaan esiopetukseen tulee hakea ennen opetuksen alkamista opetuksen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Opetuksen järjestäjän tulee etukäteen ilmoittaa esiopetuksen järjestämispaikoista ja miten sen järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen haetaan.

 

Esiopetukseen voi hakea oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan perusopetuslain 6 §:n 2 momentin mukaan osoittamaan esiopetuksen järjestämispaikkaan. Näitä oppilaita otettaessa on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Kunta voi kuitenkin päättää, että sen itse järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia.

 

Käytäntö Turussa

Turussa esiopetukseen ilmoittaudutaan sähköisen järjestelmän kautta. Ilmoittautuminen tapahtuu ajalla 2.1 – 16.1.2016. Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta.

 

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilaaksiottoalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilaaksiottoalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Moikoisten, Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta

 

2. Perusopetuslain 6 §:n mukaisesti Turun kaupunki voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa seuraavin perustein:

2.1. mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen

2.2. lapsi tarvitsee vuoropäivähoitoa

2.3. lapsen terveyteen ja tukeen liittyvät seikat vaikuttavat täydentävän päivähoidon järjestämiseen

2.4. perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa

 

Esiopetuksen ryhmäkoko

Esiopetusryhmässä tulee olla vähintään 13 lasta ja enintään 21 lasta. Poikkeuksena Kerttulin päivähoitoyksikössä toimivassa kielikylvyssä (ruotsi) lapsia voi olla enintään 25.

 

Esiopetusryhmän vähimmäiskokovaatimuksesta voidaan poiketa, mikäli perustettavassa ryhmässä on lapsia, joille on tehty päätös tehostetusta tai erityisestä tuesta ja päätöksessä on otettu kantaa ryhmäkokoon, toimintayksikön toimintakieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Tällaisessa tapauksessa ryhmässä tulee olla vähintään viisi lasta ja enintään 21 lasta.

 

Turun kaupungin esiopetussuunnitelmassa luvussa 7 todetaan, että Turun kaupunki ei tuota itse erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuvaa esiopetusta. Mikäli tuottajan toiminta perustuu Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaiseen erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään, tällaisessa tapauksessa ryhmässä tulee olla vähintään viisi lasta ja enintään 21 lasta.

 

Palveluntuottamisesta maksettava korvaus

Esiopetuksen tuottamisesta maksetaan korvausta palveluntuottajalle kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaisesti. Lukuvuonna 2017 – 2018 korvaus on 462 euroa ja elokuulta 230 euroa. Lukuvuoden 2018 – 2019 korvaus päätetään lautakunnassa keväällä 2018. Mikäli lapsella on tuen tarve, noudatetaan esiopetuksen osalta samoja periaatteita kuin varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvoa määritettäessä.

 

Liite 1                                  Oppilaaksiottoalueen mukainen tarkastelu ja järjestämispaikat ilmoittautumisvaiheessa

Liite 2                                  Ilmoitus esiopetuksen palveluntuottajaksi ilmoittautumisesta

Liite 3                                  Palveluntuottajien ilmoittautumislomakkeet

Liite 4                                  Sopimusluonnos

 

Oheismateriaalit salassa pidettäviä julkisuuslain 24.1 §:n 25 kohdan mukaisesti

 

Oheismateriaali 1               2011 syntyneet lapset oppilasalueittain

Oheismateriaali 2                2012 syntyneet lapset oppilasalueittain

 

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että Turun kaupungissa esiopetuspaikat osoitetaan seuraavasti:

 

1. Turun kaupungissa lähtökohtana on se, että lasta ei siirretä esiopetusta varten päiväkodista toiseen vaan tarvittavat siirrot tehdään kouluissa toimiviin esiopetuspaikkoihin tai esiopetusta antaviin erillisiin yksiköihin.

1.1. ensisijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan lapsen kotiosoitteen mukaisen oppilaaksiottoalueen esiopetusyksiköstä, joka sijaitsee Turun kaupungin ylläpitämässä peruskoulussa,

1.2. toissijaisesti esiopetuspaikka osoitetaan oppilaaksiottoalueen muusta erillisestä esiopetusyksiköstä: Moikoisten, Lanatien tai Teräsrautelan nuorisotalon yksiköistä,

1.3. kolmanneksi esiopetuspaikka osoitetaan kunnallisesta päiväkodista tai huoltajan suostumuksella ilmoittautumismenettelyssä hyväksytystä esiopetusyksiköstä

1.4. jos mitään edellä olevista vaihtoehdoista ei voida toteuttaa, suoritetaan arvonta

 

2. Lisäksi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä perusopetuslain 6 §:n mukaisesti Turun kaupunki voi opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa seuraavin perustein:

2.1. mahdollistetaan kielirikasteisessa toiminnassa jatkumo varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen

2.2. lapsi tarvitsee vuoropäivähoitoa

2.3. lapsen terveyteen ja tukeen liittyvät seikat vaikuttavat täydentävän päivähoidon järjestämiseen

2.4. perheen vanhemmat sisarukset käyvät perusopetusta samassa peruskoulussa

 

Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittautuessa esittää toivomus lapsen esiopetuspaikasta. Huoltajan esittämä toive ei ole tae siitä, että esiopetuspaikka osoitetaan toiveen mukaisesta paikasta.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää lukuvuodeksi 2017 – 2018 esiopetuksen järjestämispaikat ilmoittautumisvaiheessa ja niiden vähimmäis- ja enimmäisoppilaspaikat sekä ryhmien määrät liitteessä 1 määritellyn mukaisesti ja että seuraavien palveluntuottajien kanssa laaditaan erillinen yleissopimus esiopetuksen tuottamisesta ajalla 1.8.2017 – 31.7.2019.

 

Auralan Setlementti ry

Day Care Daisy Oy   

Lastentarha l`Hexagonen kannatusyhdistys ry

Päiväkoti Karusellimaa Oy

Katariinan Vilske Oy

Suomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry

Muksulanmäki Oy / Välskäri

Lastentalo Mukulax Oy

Mukulax Hirvensalo

Mukulax Kähäri

Mukulax Käsityöläiskatu

Päiväkoti Peppiina tmi

Pilkepäiväkodit Oy

Pilke Tähtimetsä

Pilke musiikkipäiväkoti Sinikello

Sateenkaari Koto Oy

Ketunpesän päiväkoti

Päiväkoti Pääskynpesä

Suomen saksalainen evl seurakunta/ Turun kappeliseurakunta

Touhula Varhaiskasvatus Oy

Touhula Nättinummi

Touhula Varissuo

Touhula Vähäheikkilä

Touhula Yli-Maaria

Päiväkotiyhdistys Tyksilä ry

The English Club of Turku ry Wendy House

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää edelleen, että Suomen saksalainen evl. seurakunta/ Turun kappeliseurakunta hyväksytään ehdollisesti esiopetuksen palveluntuottajaksi. Ehtona ko. tuottajan hyväksymiselle on, että ko. tuottajan tulee ilmoittautua varhaiskasvatuksen palvelusetelituottajaksi ja antaa riittävät selvitykset edellytyksistä tuottaa saksankielistä esiopetusta 31.1.2017 mennessä ja tulla hyväksytyksi palvelusetelituottajaksi. Mikäli tuottaja ei toimita selvityksiä määräaikaan mennessä tai ei tule hyväksytyksi palvelusetelituottajaksi, hyväksyntää ei anneta.

 

Samalla kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että palvelualuejohtaja Vesa Kulmala valtuutetaan allekirjoittamaan edellä mainitut sopimukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuralan Setlementti ry
tiedDaycare Daisy Oy
tiedKatariinan Vilske Oy
tiedLasten Päiväkoti Sinikello Oy
tiedLastentalo Mukulax Hirvensalo
tiedLastentalo Mukulax Kähäri
tiedLastentalo Mukulax Käsityöläiskatu
tiedLastentarha L'Hexagonen kannatusyhdistys ry
tiedPäiväkoti Karusellimaa Oy
tiedPäiväkoti Muksulanmäki Välskäri
tiedPäiväkoti Peppiina
tiedPäiväkoti Pilke Tähtimetsä
tiedPäiväkoti Touhula Nättinummi
tiedPäiväkoti Touhula Varissuo
tiedPäiväkoti Touhula Vähäheikkilä
tiedPäiväkoti Touhula Yli-Maaria
tiedPäiväkotiyhdistys Tyksilä ry
tiedSateenkaari koto oy Pääskynpesä
tiedSateenkaarikoto ry:n päiväkoti Ketunpesä
tiedSuomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry
tiedSuomen saksalainen evl seurakunta / Turun kappeliseurakunta
tiedThe English Club of Turku
tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedJokila Anita
tiedJokinen Pia
tiedKanerva Taina
tiedKariluoma Virpi
tiedKarma Sanna-Kaisa
tiedKillström Virpi
tiedKilpinen Antero
tiedKivikorpi Maarit
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKulmala Vesa
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedKynkäänniemi Päivi
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLahdelma Tuula
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedMiettinen Sinikka
tiedMikola Johanna
tiedNikkilä Leena
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRantala Taina
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedTakala Tuija
tiedUhmavaara Tuija
tiedUski Jaana
tiedValdolin Päivi
tiedVesanen Merja
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVuorela Anja
tiedYrttiaho Kirsti


Liitteet:

Kasosvpj § 55
Liite 1:Oppilaaksiottoalueen mukainen tarkastelu ja järjestämispaikat ilmoittautumisvaiheessa
Liite 2:Ilmoitus esiopetuksen palveluntuottajaksi ilmoittautumisesta
Liite 3:Palveluntuottajien ilmoittautumislomakkeet
Liite 4:Sopimusluonnos