Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3108.06.20163

612-2016 (5121)

Opetussuunnitelman koulukohtaisten tarkennusten hyväksyminen, vuosiluokkien 1-9 ja 7-9 koulut

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 31

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne 31.5.2016:

 

Perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiset tarkennukset lukuihin 1-12 hyväksyttiin Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 27.1.2016. Kaupunkikohtaiset tarkennukset vuosiluokkakokonaisuuksiin 1-2 ja 3-6 sekä niiden aikana opetettaviin oppiaineisiin (luvut 13 ja 14) hyväksyttiin Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 2.3.2016. Kaupunkikohtaiset tarkennukset vuosiluokkakokonaisuuksiin 7-9 sekä niiden aikana opetettaviin oppiaineisiin (luku 15) hyväksyttiin Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 13.4.2016. Alakoulujen (vuosiluokat 1-6) sekä Kiinamyllyn koulun (sairaalakoulu) koulukohtaiset opetussuunnitelman tarkennukset hyväksyttiin 26.5.2016.

 

Valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa ja Turun kaupungin opetussuunnitelmassa on määritelty, mitä seikkoja koulujen tulee kuvata omissa opetussuunnitelmatarkennuksissaan. Koulukohtainen tarkennus kirjoitetaan opetussuunnitelmassa asianomaiseen kohtaan siten että koulukohtainen osuus alkaa koulun logolla ja teksti erottuu selkeästi perustetekstistä ja kuntakohtaisesta tekstistä eri värillä tai omalla kehyksellään.

 

Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan sellaiset koulun käytännöt ja toimintatavat, jotka eivät vaihdu vuosittain. Koulukohtainen tarkennus voidaan kuvata opetussuunnitelman sijasta myös koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Näin tehdään silloin, kun kuvattava asia on muuttuva ja siitä päätetään vuosittain.

 

Muutokset, jotka uusi opetussuunnitelma tuo tullessaan, näkyvät selkeästi ohjaussuunnitelmassa (luku 1.4 tai liite), toimintakulttuurin kuvauksissa ja yhdessä suunnittelemisen periaatteissa (luku 4), oppilaiden osallisuuden kuvauksissa (esim. luku 4.2) sekä opintojen aikaisen arvioinnin kuvauksissa (luku 6.2).

 

Koulut kuvaavat opetussuunnitelmissaan lisäksi, mihin oppiaineeseen ne sijoittavat kasvatus- ja opetuslautakunnan 6.4.2016 (§ 46) tekemän tuntijakopäätöksen mukaiset kolme lisätuntia vuosiluokilla 1-6 ja yhden lisätunnin vuosiluokilla 7-9.

 

Taide- ja taitoaineiden valinnaisia tunteja, valinnaisten aineiden tunteja ja lautakunnan päättämiä lisätunteja voidaan käyttää myös painotettuun opetukseen.

 

Opetussuunnitelmatyön koordinaattori on käynyt läpi koulujen opetussuunnitelmaluonnokset. Terminologiaa on tarkastettu vastaamaan valtakunnallisia perusteita. Koulut ovat koordinaattorin aloitteesta tehneet sisältöihin parannuksia, mikäli koulun ehdotus on ollut ristiriidassa valtakunnallisten perusteiden tai kaupunkikohtaisten linjausten kanssa.

 

Koulujen opetussuunnitelmaluonnokset ovat tämän esityksen liitteinä seuraavassa järjestyksessä:

 

Liite 1                                  Luolavuoren koulu

 

Liite 2                                  Luostarivuoren koulu

 

Liite 3                                  Nummenpakan koulu

 

Liite 4                                  Raunistulan koulu

 

Liite 5                                  Topeliuksen koulu

 

Liite 6                                  Vasaramäen koulu

 

Linkki koulujen opetussuunnitelmasivustoon, jossa em. koulujen opetussuunnitelmaluonnokset ovat liitetiedostojen lisäksi tällä hetkellä nähtävissä: http://blog.edu.turku.fi/ops2016/luonnokset/. Sivustosta löytyy muutakin tietoa, joka liittyy opetussuunnitelmiin ja opetussuunnitelmatyöhön: http://blog.edu.turku.fi/ops2016/

 

Opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1-6 kokonaisuudessaan ja vuosiluokilla 7-9 lukujen 1-12 osalta. Vuosiluokilla 7-9 uusi tuntijako ja uudet oppiainesisällöt otetaan käyttöön portaittain 1.8.2017 alkaen. Kaikki luokka-asteet ovat siirtyneet noudattamaan opetussuunnitelmaa kokonaisuudessaan 1.8.2019.

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Luolavuoren, Luostarivuoren, Nummenpakan, Raunistulan, Topeliuksen, ja Vasaramäen koulun opetussuunnitelmaluonnoksen koulun virallisiksi opetussuunnitelmaksi 1.8.2016 alkaen.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti hyväksyä Luolavuoren, Luostarivuoren, Nummenpakan, Raunistulan, Topeliuksen, ja Vasaramäen koulun opetussuunnitelmaluonnoksen koulun virallisiksi opetussuunnitelmaksi 1.8.2016 alkaen.

Koulujen tulee täydentää opetussuunnitelmia siten, että 7.-9. luokkien valinnaisaineiden kuvaukset sekä muut puuttuvat kuvaukset tehdään 15.10.2016 mennessä.

Opetussuunnitelmissa käytetään perusopetuksen oppilaanohjaus-oppiainetta opettavasta opettajasta nimikettä oppilaanohjaaja. Opetussuunnitelmat tarkistetaan tämän mukaisesti.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedHimanen Timo
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedPerjopuro Anne
tiedUlfstedt Marianne
tiedVälimäki Jyrki


Liitteet:

Kasosvpj § 31
Liite 1:Luolavuoren koulun OPS 2016
Liite 2:Luostarivuoren koulu OPS 2016
Liite 3:Nummenpakan koulun OPS 2016
Liite 4:Raunistulan koulun OPS 2016
Liite 5:Topeliuksen koulun OPS 2016
Liite 6:Vasaramäen koulun OPS 2016