Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1813.04.20161

612-2016 (5121)

Opetussuunnitelman siirtymävaiheen aiheuttamat muutokset yhteiskuntaopin ja katsomusaineiden tuntimäärissä lukuvuosina 2016-2017 ja 2017-2018

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 18

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Opetussuunnitelman tuntijako perustuu valtioneuvoston asetukseen perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (422/2012). Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti Turun perusopetuksen tuntijaosta 6.4.2016. Uusi tuntijako otetaan käyttöön 1.8.2016 vuosiluokilla 1-6.

 

Siirtymävaiheen aiheuttamista poikkeuksista on jo aiemmin (28.10.2015 § 50) päätetty, että A1-kieltä opetetaan 2017 - 2018 yksi tunti normaalia enemmän 7. luokalla niille oppilaille, jotka ovat ensi lukuvuonna 6. luokalla. Heiltä on jäänyt yläkoulusta 5. luokalle siirtyvä A1-kielen tunti väliin.

 

Uudessa tuntijaossa oppilaalla on perusopetuksen aikana 5 viikkotuntia yhteiskuntaoppia, kun sitä 2004 käyttöön otetussa tällä hetkellä voimassa olevassa opetussuunnitelmassa oli vain 3 viikkotuntia. Yläkoulun osalta tuntimäärä pysyi uudessa opetussuunnitelmassa samana, mutta alakouluun tuli 2 viikkotuntia lisää. Tunnit sijoitettiin 4. ja 6 luokille. Oppilaat jotka lukuvuonna 2016 - 2017 ovat 5. ja 6. luokilla, eivät ole opiskelleet 4. luokalla yhteiskuntaoppia, jolloin heiltä jää puuttumaan yksi viikkotunti päättötodistuksen edellyttämästä tuntimäärästä, joka näiden oppilaiden osalta on jo uuden opetussuunnitelman vaatimusten mukainen. Siksi nämä tunnit on opetettava ko. oppilaille ylimääräisinä siirryttäessä uuteen tuntijakoon.

 

Jotta oppilas saisi oikean tuntimäärän yhteiskuntaoppia, tulee sitä opettaa lukuvuosina 2016 – 2017 ja 2017 – 2018 poikkeuksellisesti 2 viikkotuntia 6. luokalla niin, että neljännen luokan sisällöt opitaan 6. luokan sisältöjen lisäksi.

 

 

 

Myös katsomusaineiden (uskonnot ja elämänkatsomustieto) tuntimäärissä tapahtui muutos. Vanhassa opetussuunnitelmassa on uskontoa/ elämänkatsomustietoa 11 viikkotuntia, kun taas uudessa opetussuunnitelmassa sitä on vain 10 viikkotuntia. Vanhassa opetussuunnitelmassa 3. ja 6. vuosiluokilla on kaksi viikkotuntia, muilla vuosiluokilla 1 viikkotunti. Uudessa opetussuunnitelmassa vain 5. vuosiluokalla on 2 viikkotuntia ja kaikilla muilla vuosiluokilla 1.

 

Oppilaat, jotka ovat ensi lukuvuonna 4. ja 5. luokilla ovat opiskelleet 3. luokalla 2 viikkotuntia ja opiskelisivat jälleen 5. luokalla 2 viikkotuntia, jolloin tunteja tulisi yksi ylimääräinen. Sen vuoksi lukuvuosina 2016 – 2017 ja 2017 – 2018 voidaan 5. luokalla opettaa poikkeuksellisesti vai yksi tunti katsomusainetta.

 

Viidenteen luokkaan mennessä oppilaat eivät katsomusaineessa ole opiskelleet vieraiden uskontojen (juutalaisuus, kristinusko ja islam) osuutta. Tämä osuus pitäisi sisällyttää viidennellä luokalla yhden vuosiviikkotunnin laajuiseen opetukseen. Lisäksi viidennelle luokalle on sijoitettu joitakin oman uskonnon sisältöjä, joita ei aiemmin ole käsitelty. Ne tulee käsitellä tässä vaiheessa. Etiikan osuudessa taas on vuosiluokilla 3-6 paljon samoja vuosittain toistuvia sisältöjä. Niistä voidaan vähentää ne, joita on käsitelty aiemmin. Koulun on pidettävä huoli siitä, että kaikki opetussuunnitelmassa määritellyt sisältöalueet tulevat alakoulun aikana jollakin vuosiluokalla käsitellyiksi. Vanhassa opetussuunnitelmassa ei ole kaikkia kouluja yhtenäisesti sitovaa vuosiluokittain kuvattua suunnitelmaa oppiaineiden sisällöistä. Siksi tarkka määrittely opetettavasta aineksesta on tässä kohdassa tehtävä koulukohtaisesti em. periaatteita noudattaen.

 

 

 

 

Kun kahtena seuraavana lukuvuotena yhteiskuntaoppia opetetaan yksi tunti enemmän ja katsomusainetta yksi tunti vähemmän, ei muutoksista aiheudu koulun palkkamenoihin merkittävää muutosta.

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että

 

1.Uuteen opetussuunnitelmaan siirryttäessä yhteiskuntaoppia opetetaan lukuvuosina 2016 – 2017 ja 2017 – 2018 6. luokalla poikkeuksellisesti 2 viikkotuntia 1:n asemesta niin, että neljännen luokan sisällöt opitaan 6. luokan sisältöjen lisäksi.

2.Lukuvuosina 2016 – 2017 ja 2017 – 2018 opetetaan 5. luokalla poikkeuksellisesti vai yksi viikkotunti katsomusainetta (uskonnot/elämänkatsomustieto). Tällöin opetetaan ne 5. luokan sisällöt, joita ei ole opetettu aiemmin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa olivat esittelemässä rehtori Timo Himanen ja koordinaattori Tuija Vänni.

Jakelu

tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedEkqvist Niina
tiedErkkilä Johanna
tiedGrönroos Sari
tiedHimanen Timo
tiedHirvola Sanna
tiedHolmén Aino
tiedHyssälä Antti
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJokinen Arto
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKurtén Elise
tiedLaakio Hanna
tiedLaakso Markku
tiedLaine Jukka
tiedLampi Nana
tiedLatva Jyrki
tiedLehtinen Timo
tiedLindfors Johanna
tiedLittunen Henri
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMäenpää Juha
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPaappa Tiina
tiedPalmunen Matti
tiedPerjopuro Anne
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedTanzi-Albi Anu
tiedUlfstedt Marianne
tiedWulff Nicke
tiedVälimäki Jyrki
tiedVänni Tuija