Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1913.04.20163

3758-2016 (5121)

Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 1.8.2016

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 19

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne 4.4.2016:

 

Opetushallitus on päättänyt 13.11.2015 perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteista. Opetuksen järjestäjän tulee laatia ja hyväksyä perusopetukseen valmistavaa opetusta varten opetussuunnitelma. Lähtökohdan opetussuunnitelman laatimiselle muodostavat perusopetuslaki ja -asetus, valtioneuvoston asetuksessa (422/2012) määritellyt yleiset ja perusopetukseen valmistavaa opetusta koskevat valtakunnalliset tavoitteet, Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet 2015 sekä soveltuvin osin Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014.

 

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmassa tulee olla kuvattuna:

toimintakulttuuri ja sen periaatteet

opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

periaatteet oppilaan oman opinto-ohjelman laatimiseksi

oppilashuollon ja siihen liittyvän yhteistyön järjestäminen

ohjaustoiminta oppimisen tukena

oppimisen ja koulunkäynnin tuki

suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista

yhteistyö esi- ja perusopetuksen kanssa

kodin ja koulun yhteistyö

yhteistyö muiden tahojen kanssa

oppilaan arviointi ja todistukset.

 

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma on laadittu siten, että valtakunnallisten perusteiden lomassa kunnan päätettäväksi määrätyt asiat on kuvattu kunkin luvun kohdalla. Nämä kuvaukset yhdessä perustetekstin kanssa muodostavat kunnan opetussuunnitelman. Mustavalkoiset osat ovat opetushallituksen antamaa perustetekstiä. Ne ovat kunnille velvoittavia ja niiden sisältöön ei kunta voi vaikuttaa Kuntakohtaiset tarkennukset ovat persikanvärisellä pohjalla Turun kaupungin vaakunalla varustettuna. Nämä kaupunkikohtaiset osat ovat niitä, jotka jaoston on tarkoitus hyväksyä. Koska opetussuunnitelman rakenne on hierarkkinen, kuntakohtaisissa osissa on vältetty valtakunnallisen opetussuunnitelmatekstin toistamista.

 

Valmistavaa opetusta koskevat pääsääntöisesti samat periaatteet kuin perusopetuksen opetussuunnitelman yleisen osan luvuissa 1-12 on kuvattu. Useat koulukohtaiset suunnitelmat, kuten esim. tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista, turvallisuussuunnitelma jne. ovat yhteisiä perusopetukselle ja valmistavalle opetukselle. Niin ikään perusopetuksen oppilashuoltoa koskevat periaatteet ovat voimassa myös valmistavassa opetuksessa.

 

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaluonnos laadittiin tammi-maaliskuun 2016 aikana kaikkien kaupungin 20 VALMO-opettajan yhteistyönä. Kyseiset VALMO-opettajat tutustuivat opetussuunnitelman perusteisiin monikulttuurisen opetuksen suunnittelijan johdolla. Yhteisissä kokouksissa keskusteltiin VALMO:n opetussuunnitelman perusteiden sisällöistä ja sen edellyttämistä kaupunkikohtaisista linjauksista. Muutama opettajista osallistui myös Monikulttuurinen Oppiva OPS –koulutukseen. VALMO-opettajat jakautuivat viiteen työryhmään tekstien laatimiseksi. Välillä käytiin yhteisesti keskustelua prosessin aikana heränneistä kysymyksistä ja esitettiin kommentteja muiden työryhmien tekstiluonnoksiin. Valmista luonnosta kommentoi valmistavan opetuksen opetussuunnitelmatyön ohjausryhmä, johon kuuluvat palvelualuejohtaja Outi Rinne (pj.), monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Annika Rae, perusopetuksen OPS-koordinaattori Tuija Vänni, monikulttuurisen opetuksen koordinoiva opettaja rehtori Johanna Järvinen, Varissuon koulun johtaja Nana Lampi, Turun Lyseon koulun rehtori Anu Tanzi-Albi sekä Puropellon koulun rehtori Anne Alho. Ohjausryhmän kommentoinnin jälkeen VALMO-opettajat kävivät kommentit läpi. Tämän jälkeen luonnos oli valmis esitettäväksi jaostolle.

 

Liite 1                                   Luonnos Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaksi 2016

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto hyväksyy liitteenä olevan luonnoksen Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaksi 1.8.2016 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa oli esittelemässä koordinaattori Tuija Vänni.

Jakelu

tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedEkqvist Niina
tiedErkkilä Johanna
tiedGrönroos Sari
tiedHiltunen Pia
tiedHimanen Timo
tiedHirvola Sanna
tiedHolmén Aino
tiedHyssälä Antti
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJokinen Arto
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKurtén Elise
tiedLaakio Hanna
tiedLaakso Markku
tiedLaine Jukka
tiedLampi Nana
tiedLatva Jyrki
tiedLehtinen Timo
tiedLindfors Johanna
tiedLittunen Henri
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMäenpää Juha
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPaappa Tiina
tiedPalmunen Matti
tiedPerjopuro Anne
tiedPätäri Taru
tiedRae Annika
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedSoukainen Ulla
tiedTanzi-Albi Anu
tiedUlfstedt Marianne
tiedWulff Nicke
tiedVälimäki Jyrki
tiedVänni Tuija


Liitteet:

Kasosvpj § 19
Liite 1:Luonnos Turun kaupungin perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaksi 2016