Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto527.01.20164

593-2016 (5129)

Muutos perusopetuksen oppilaaksi oton perusteisiin

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 5

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne 15.1.2016:

 

Perusopetuksen oppilaaksi oton perusteet on hyväksytty Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisessä varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 18.3.2015. Perusteet astuivat voimaan 1.8.2015.

 

Oheismateriaali 1               Oppilaaksi oton perusteet Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.8.2015 alkaen

 

Seuraavassa linkki Kasvatus ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätökseen:

http://ah.turku.fi/kasosvpj/2015/0318002x/3214500.htm

 

 

Oppilaaksi oton perusteissa on luvussa 5 kohta, jonka perusteella oppilas voi ottaa luokkien 1-9 aikana vastaan vain yhden erikoisluokkapaikan.

 

”Mikäli koulussa on opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston hyväksymiä erikoisluokkia tai erikoispainotuksia, jonne oppilaat valitaan perusopetuslain 28 §:n 2 momentin mukaisilla jaoston vahvistamilla valintakokeilla, kokeessa hyväksytyt oppilaat voidaan hyväksyä kouluun oman oppilasalueen oppilaiden jälkeen. Palvelualuejohtaja hyväksyy em. koulujen erityiset valintakriteerit. Koulukohtaisten erilaisten muiden painotusten perusteella oppilaita ei karsita. Oppilas voi hakea vain yhteen erikoisluokkakouluun kerrallaan. Oppilas, joka on kerran vastaanottanut erikoisluokkapaikan, ei enää voi myöhemmin hakea muulle erikoisluokalle.”

 

Sama punainen teksti on uudelleen luvussa 9.

 

Syynä erikoisluokan vaihtamiskieltoon oli, että oppilas on erikoisluokkapaikan saadessaan jättänyt useita halukkaita erikoisluokan ulkopuolelle. Kun sitten sama oppilas vaihtaa erikoisluokalta toiselle, näin käy taas uudelleen ja aiempi erikoisluokkapaikka jää käyttämättä Erilaiset täydentämiset, ellei sitä täytetä koulua työllistävin erityisin täydennyshakujärjestelyin. Erikoisluokkapaikka on lisäsatsaus oppilaaseen. Jotkut varaavat niitä monta, kun kaikki eivät saa yhtäkään. Rehtorien toivomuksesta tällainen menettely haluttiin uusissa perusteissa tehdä mahdottomaksi.

 

Tammikuussa tapahtuu oppilaaksi otto perusopetukseen. 3. luokalta alkaville erikoisluokille (musiikki-, matematiikka-, liikunta- ja kuvataide-) ja 7. luokalta alkaville erikoisluokille haluaa hakea useita oppilaita, jotka ovat aiemmin olleet muulla erikoisluokalla.

 

Ko. lasten huoltajat perustelevat erikoisluokan vaihtotarvetta sillä, että oppilas on hakeutunut esim. 1. luokalta alkavalle erikoisluokalle vanhempiensa tahdosta. 6 vuotta myöhemmin hänen harrastuneisuutensa ja motivaationsa onkin suuntautunut vahvasti muuhun, esim. liikuntaan, jolloin oppilas haluaisi vaihtaa liikuntaluokalle. Nuori saattaa olla vahvasti seuratoiminnassa mukana ja kuulua huippuvalmennusryhmään, josta useita ikätovereita hakeutuu liikuntaluokalle, koska se tarjoaa harjoittelumahdollisuuden koulutyön yhteydessä.

 

Toinen esimerkki erikoisluokan vaihtamistarpeesta on, että huoltaja on hakenut lapsensa 1. luokalla alkavalle erikoisluokalle sen vuoksi, että tämä on päässyt valmiiksi siihen kouluun, jossa 3. luokalla alkava erikoisluokka toimii. Lopullinen koulutustähtäin on alun perinkin ollut jälkimmäisessä.

 

Useat huoltajat pitävät erikoisluokalta toiselle siirtymisen rajoittamista epäoikeudenmukaisena siksi, että asiasta ei ole silloin tiedotettu, kun oppilas on ensi kertaa valinnut erikoisluokan esim. 6 tai 4 vuotta sitten. Rajoituksen voimaan tuloon halutaan siksi siirtymäkautta.

 

Osa 7-9 erikoisluokkakoulujen rehtoreista kannattaa vähintään siirtymäkautta, koska asiasta on ensi kertaa informoitu huoltajille vasta oppilaaksi oton alkaessa tammikuun 2016 alussa koulujen esittelytilaisuuksissa. Tällöin asia on tullut monelle huoltajalle yllätyksenä. Osa 7-9 erikoisluokkakoulujen rehtoreista kannattaa rajoituksen poistamista yläkouluun siirryttäessä kokonaan. Alakouluissa taas katsotaan, että sitoutumisen erikoisluokkatoimintaan tulee olla pidempi kuin kaksi vuotta (1. luokalta alkavat erikoisluokat).

 

On mahdollista toimia mm. seuraavin eri tavoin:

 

1.Pitää erikoisluokalta toiselle siirtymisen rajoitus ennallaan eikä sallia siirtymistä

 

2.Muuttaa kyseinen kohta niin, että 7. luokalle mentäessä vaihtaminen on mahdollista, koska tällöin on selkeästi kyse nuoren omasta tahdosta ja motivaatiosta, joka on saattanut muuttua alakoulun alkuajoista ilman, että sitä on voitu ennakoida vuosia aikaisemmin.

 

3.Poistaa koko siirtymärajoitus koko peruskouluaikaa koskien.

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää muuttaa perusopetuksen oppilaaksi oton perusteita siten, että erikoisluokilla opiskelevat oppilaat voivat vaihtaa erikoisluokalta toiselle 7. luokalle siirryttäessä, mutta ei muulloin.

 

Erikoisluokkakoulujen tulee informoida kaikkia niitä, joihin tämä säännös vaikuttaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Haapasen ehdotus, että suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää pitää erikoisluokalta toiselle siirtymisen rajoituksen ennallaan eikä sallia siirtymistä, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedEkqvist Niina
tiedErkkilä Johanna
tiedGrönroos Sari
tiedHimanen Timo
tiedHirvola Sanna
tiedHyssälä Antti
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJokinen Arto
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKurtén Elise
tiedLaakio Hanna
tiedLaakso Markku
tiedLaine Jukka
tiedLampi Nana
tiedLatva Jyrki
tiedLehtinen Timo
tiedLindfors Johanna
tiedLittunen Henri
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMerta Pentti
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMustonen Aaro
tiedMäenpää Juha
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPaappa Tiina
tiedPalmunen Matti
tiedPerjopuro Anne
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalminen Kari
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedSuomela Katja
tiedTanzi-Albi Anu
tiedUlfstedt Marianne
tiedVauro Maarit
tiedWulff Nicke
tiedVälimäki Jyrki