Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto5028.10.20153

10515-2015 (5121)

Uuden opetussuunnitelman käyttöön otossa tarvittavat siirtymävaiheen järjestelyt

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 50

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne 19.10.2015:

 

Elokuussa 2016 käyttöön otettavassa opetussuunnitelmassa muuttuu perusopetuksen tuntijako siten, että A1-kielessä (3. luokalta alkavassa pitkässä kielessä) yksi viikkotunti siirtyy yläkoulusta alakouluun kokonaisviikkotuntimäärän pysyessä samana. Turussa on päätetty, että tämä tunti sijoitetaan 5. luokalle siten, että A1-kieltä on kolme viikkotuntia aiemman kahden sijasta. Uuteen opetussuunnitelmaan siirrytään vaiheittain siten, että alakoulut siirtyvät sitä noudattamaan kokonaisuudessaan elokuussa 2016. Yläkoulut ottavat uuden tuntijaon käyttöön tämän jälkeen vuosittain etenevästi (2017 siirtyy 7. lk, 2018 siirtyy 8. lk ja 2019 siirtyy 9. lk. uuteen ops:aan)

 

Ne oppilaat, jotka ovat lukuvuonna 2016 – 2017 6. luokalla, ovat opiskelleet A1-kieltä vain 2 viikkotuntia ollessaan 5. luokalla. Yläkoulussa heillä on kuitenkin uuden tuntijaon mukaan yksi tunti vähemmän. Jotta nämä oppilaat saisivat riittävästi opetusta A1-kielessä perusopetuksen aikana, tulee heille järjestää yksi ylimääräinen viikkotunti A1-kieltä jollakin luokka-asteella.

 

On perusteltua lisätä korvaava A1-kielen tunti yläkouluun näiden oppilaiden ollessa 7. luokalla lukuvuonna 2017 -2018. Tällöin oppilaat muutoinkin siirtyvät käyttämään yläkoulun oppimateriaalia ja yläkoulun opettaja on tietoinen väliin jäävistä aiemmin yläkoulussa opiskelluista oppisisällöistä ja pystyy parhaiten kuromaan väliin jäävän oppitunnin aiheuttaman haitan opiskelulle.

 

Liite 1                                   Havaintokuva siirtymävaiheen järjestelyistä

B1-kielessä tapahtui tuntijaon tuntijakomuutos siten, että kaksi viikkotuntia siirtyi yläkoulusta 6. luokalle. Näin oppilailla on 6. luokalla kaksi viikkotuntia A1-kieltä, 2 viikkotuntia B1-kieltä ja mahdollisesti vielä 2 viikkotuntia vapaaehtoista A2-kieltä. B1-kielen aikaistaminen ei kuitenkaan aiheuta tarvetta tuntien erityisjärjestelyihin, vaan oppilas voi opiskella uuden opetussuunnitelman mukaisella tuntijaolla koko perusopetuksen loppuun. Sen sijaan tämä muutos aiheuttaa sen, että B1-kielessä annetaan aiempaa enemmän opetusta samanaikaisesti koko perusopetuksessa, kun osa aloittaa 6. luokalla ja osa 7. luokalla. Tämä tuntilisäys poistuu vasta, kun elokuussa 2016 7. luokalla aloittavat ovat päättäneet perusopetuksen.

 

Sekä A1-kielen tuntilisäys 2017 – 2018 että lisääntynyt B1-kielen opetus kolmen vuoden ajan 2016 – 2019 tulee ottaa huomioon perusopetuksen resurssissa.

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että siirtymävaiheen järjestelynä lukuvuonna 2016 -2017 6. luokalla oleville oppilaille korvataan puuttuva A1-kielen tunti heidän ollessaan 7. luokalla lukuvuonna 2017 -2018. Tällöin viikkotunteja on yksi enemmän kuin uuden opetussuunnitelman mukaan heillä muutoin olisi. Tämä merkitsee useimpien kohdalla kahden viikkotunnin asemesta kolmea viikkotuntia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedEkqvist Niina
tiedErkkilä Johanna
tiedGrönroos Sari
tiedHimanen Timo
tiedHirvola Sanna
tiedHyssälä Antti
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJokinen Arto
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKalske Timo
tiedKantonen Juha
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKurtén Elise
tiedLaakio Hanna
tiedLaakso Markku
tiedLaine Jukka
tiedLampi Nana
tiedLatva Jyrki
tiedLehtinen Timo
tiedLindfors Johanna
tiedLittunen Henri
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMustonen Aaro
tiedMäenpää Juha
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPaappa Tiina
tiedPalmunen Matti
tiedPerjopuro Anne
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalminen Kari
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedTakalo Anne
tiedTanzi-Albi Anu
tiedUlfstedt Marianne
tiedWulff Nicke
tiedVälimäki Jyrki
tiedVänni Tuija


Liitteet:

Kasosvpj § 50
Liite 1:Havaintokuva siirtymävaiheen järjestelyistä