Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1318.03.20158

2529-2015 (5129)

Perusopetuksen oppilaaksi oton perusteet 1.8.2015 alkaen

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 13

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt oppilasvalintakriteereistä viimeksi 3.10.2007 (§ 176). Kriteerit astuivat voimaan 1.1.2008. Mainitun ajankohdan jälkeen on sivistystoimialalla tapahtunut runsaasti organisatorisia muutoksia. Lisäksi mm. perusopetuksen yhteistyöalueet ja oppilasalueet ovat muuttuneet. Siksi kriteerit on välttämätöntä päivittää vastaamaan tämänhetkistä tilannetta.

 

Lainsäädäntö ja vallitseva käytäntö:

 

Perusopetuslain (628/1998) 4 §:n mukaan kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille. Lain 6 §:n 1 momentin mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.

 

Perusopetuslain 6 §:n 2 momentin mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muuta perusopetuslaissa tarkoitettua opetusta saavalle oppilaalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen järjestämään opetusta. Kunta voi perustellusti opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.

 

Oppilaaksi otto tapahtuu siten että opetuksen järjestäjä osoittaa koulujen oppilasalueiden perusteella oppilaalle lähikoulun. Lähikoulu voidaan osoittaa myös erityisen tuen päätöksellä.

 

Oppilaalla on perusopetuslain 28 §:n perusteella oikeus käydä 6 §:n 2 momentissa tarkoitettua koulua. Oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kuin em. lähikouluun. Tällöin oppilaita otettaessa hakijoihin on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita.

 

Oppilaalla on oikeus hakeutua myös vieraan oppilasalueen kouluun joko ns. vapaan haun yhteydessä, jolloin oppilaat otetaan 1. ja 7. luokalle tammi-helmikuussa joka vuosi, tai sitten muuna ajankohtana, jolloin hakeutumiseen tarvitaan perusteltu syy ja oman koulun rehtorin puolto.

 

Jos oppilas alakoulussa käy vieraan oppilasalueen koulua, määräytyy hänen yläkoulunsa alakoulun mukaan.

 

Perusopetuslain 28 §:n 2 momentissa todetaan, että jos opetuksessa noudatetaan opetussuunnitelmaa, jossa painotetaan yhtä tai useampaa oppiainetta, voidaan oppilaita otettaessa käyttää myös oppilaan taipumuksia edellä tarkoitettuun opetukseen osoittavaa koetta. Valintaperusteista ja -kokeesta tulee ilmoittaa etukäteen. Kunta voi kuitenkin päättää (PL 28 § 2 momentti), että sen järjestämään opetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia.

 

Turussa on opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päättämiä erikoisluokkia ja erikoispainotuksia, joihin oppilaat otetaan valintakokeen perusteella

 

Perusopetuslaissa säädetään myös koulumatkoista:

 

Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, on oppilas oikeutettu maksuttomaan kuljetukseen. Oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia (PL 32 § 2 momentti). Jos oppilas lukuvuoden alkaessa on täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään 3 tuntia.

 

Jos perusopetusta tai lisäopetusta saava oppilas otetaan muuhun kuin 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kouluun, voidaan oppilaan ottamisen edellytykseksi asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

 

Kuljetuksista on päätetty, että oppilaan huoltaja vastaa koulumatkoista, mikäli oppilas omasta tahdostaan käy muuta kuin lähintä oman oppilasalueensa koulua. Jos oppilas on oikeutettu koulukuljetusetuun lähimpään oman oppilasalueensa kouluun, korvataan matka myös muuhun kouluun.

 

Oppilaaksi otto tapahtuu seuraavassa järjestyksessä:

 

ensisijaisesti omalta oppilasalueelta

toissijaisesti omalta yhteistyöalueelta ottaen huomioon koulumatkan pituus (muilta oppilas oppilasalueilta pyrkivät oppilaat asetetaan koulumatkan pituuden mukaiseen järjestykseen)

sitten muualla Turussa asuvat ottaen huomioon koulumatkan pituus (muilta oppilasalueilta pyrkivät oppilaat asetetaan koulumatkan pituuden mukaiseen järjestykseen)

sen jälkeen muissa kunnissa asuvia vieraskuntalaishakemuksen perusteella, mikäli paikkoja on

 

Mikäli koulussa on opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston hyväksymiä erikoisluokkia tai erikoispainotuksia, jonne oppilaat valitaan perusopetuslain 28 §:n 2 momentin mukaisilla jaoston vahvistamilla valintakokeilla, kokeessa hyväksytyt oppilaat hyväksytään kouluun oman oppilasalueen oppilaiden jälkeen. Palvelualuejohtaja vahvistaa erityispainotuslinjojen erityiset valintakriteerit vuosittain.

 

Liite 1                                  Oppilaaksi oton perusteet Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.8.2015 alkaen

 

Liitteessä 1 on päivitetyt oppilaaksi oton perusteet. Perusteet eivät ole muuttuneet aiemmista sisällöllisesti muutoin kuin niissä kohdissa, joissa teksti on kirjoitettu punaisella. Käytäntö on osoittanut, että muutamissa tapauksissa kriteerit aiheuttavat hankalia tilanteita ja niihin tarvitaan vähäisiä muutoksia ja tarkennuksia.

 

Ehdotuksesta on pyydetty kommentteja perusopetuksen rehtoreilta ja sitä on käsitelty rehtorien yhteisessä tilaisuudessa 5.3.2015. Tekstissä on otettu huomioon rehtoreilta saatu palaute.

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto hyväksyy liitteessä olevan luonnoksen perusopetuksen oppilaaksi oton perusteiksi. Päivitetyt perusteet astuvat voimaan 1.8.2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedEkqvist Niina
tiedErkkilä Johanna
tiedGrönroos Sari
tiedHimanen Timo
tiedHyssälä Antti
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJokinen Arto
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKalske Timo
tiedKantonen Juha
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKiviluoma Tea
tiedKortekangas Juhani
tiedKurtén Elise
tiedLaakso Markku
tiedLatva Jyrki
tiedLehtinen Timo
tiedLindfors Johanna
tiedLindqvist Milla
tiedLittunen Henri
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMerta Pentti
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMustonen Hannele
tiedMäenpää Juha
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPaappa Tiina
tiedPalmunen Matti
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalminen Kari
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedSuomi Anneli
tiedTanzi-Albi Anu
tiedUlfstedt Marianne
tiedVauro Maarit
tiedWulff Nicke
tiedVälimäki Jyrki


Liitteet:

Kasosvpj § 13
Liite 1:Oppilaaksi oton perusteet Turun suomenkielisessä perusopetuksessa 1.8.2015 alkaen