Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto4716.06.20217

4762-2021 (12 01 02, 12 01 03)

Vastaus opiskelijayhdistys Taika ry:n kannanottoon opiskelijoille maksettavasta ateriakorvauksesta

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 47

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen 10.06.2021:

 

Turun ammatti-instituutti jakaa opiskelijoilleen ateriakorvausta eli tutummin "ruokarahakorvausta" työssäoppimisjaksojen työpäivistä. Korvaus on 3 €/työpäivä, ja sen on tarkoitus kattaa osa päivän lounaskuluista. Korvausta annetaan vain koulutussopimuksen solmineille työharjoittelijoille, mikäli työpaikka ei tarjoa lounasta.

 

Mielestämme korvausta tulee korottaa. Muissa ammatillisissa oppilaitoksissa korvaus vaihtelee pääsääntöisesti 3-6 euron välillä, joissain jopa alle 3 euroa. Tämä korvaus ei ole inhimillinen, koska lounaan hinta pyörii 8-11 euron välillä lounasravintoloissa. Etenkin aloilla, joissa kuljetaan ympäri kaupunkia, omien eväiden (esim. lounaat) lämmittäminen ei ole mahdollista. Tämä asettaa opiskelijoita huonoon asemaan, koska lounas on tärkeä osa päivittäistä ruokaympyrää, jotta opiskelija jaksaa tehdä 7-8 tuntia vielä palkatta töitä. Ymmärrämme, että tämä ei ole edullinen korotus, mutta se on välttämätön nuorten kasvua ja monipuolista ruokavaliota tukeva asia. Esimerkiksi vähävaraisten perheiden nuorille koululounas saattaa olla päivän ainoa lämmin ruoka, jolloin harjoittelun jälkeen saatava korvaus ei auta harjoittelun aikana lounaskuluihin. Tällöin opiskelija ei syö mitään työpäivän aikana, ja tuskin myöskään kotona. Kolmella eurolla saa kolmioleivän ja vesipullon, joka ei ole kovin hyvälounasvaihtoehto 8 tunnin työpäivälle.

Ateriakorvausta tulee korottaa viimeistään ensi vuodesta alkaen. Esimerkiksi jo 5 € kattaisi puolet lounasravintoloiden lounashinnasta, jolloin loppuosa jää silti opiskelijan maksettavaksi. Turun kaupunki ja Turun ammatti-instituutti voisi tässä asiassa näyttää mallia muille kaupungeille/kunnille ja nostaa korvausta vähän inhimillisemmälle tasolle.

 

Allekirjoittaneet: opiskelijayhdistys Taika ry: puheenjohtaja, nuorisovaltuutettu Eetu Raunio ja opiskelijayhdistys Taika ry:n varapuheenjohtaja Riku Merisaari.

 

 

Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 100 §, Oikeus maksuttomaan ruokailuun:

 

Päätoimisessa perustutkintokoulutuksessa ja valmentavassa koulutuksessa opiskelijalla on oikeus maksuttomaan ateriaan sellaisina päivinä, joina opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma edellyttää opiskelijan läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa. Opiskelijalla on edellä säädetyn lisäksi oikeus myös muuhun maksuttomaan päivittäiseen ruokailuun koulutuksessa, joka on järjestämisluvan mukaisesti järjestetty sisäoppilaitosmuotoisesti sekä valtioneuvoston asetuksella säädettävissä perustutkinnoissa, joissa osaamisen hankkiminen edellyttää läsnäoloa koulutuksen järjestäjän osoittamassa koulutuspaikassa tavanomaista työpäivää pidemmän ajan.

 

Mitä 1 momentissa säädetään, ei sovelleta oppisopimuskoulutuksessa, työvoimakoulutuksessa eikä henkilöstökoulutuksessa olevaan opiskelijaan.

Opintojen päätoimisuuteen sovelletaan, mitä opintotukilain (65/1994) 5 a §:ssä säädetään päätoimisista opinnoista.

 

Lisäksi tätä tarkennettu valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oppaassa 2019:5a.

 

Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta – ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin, kappale 7.1., sivu 84.

 

Työelämässä oppiminen – koulutussopimuksen aikainen ruokailu Perustutkintoa opiskelevalla ja valmentavassa koulutuksessa olevalla opiskelijalla on oikeus maksuttomaan ateriaan silloin, kun hän opiskelee työelämässä koulutussopimuksella. Koska koulutuksen järjestäjien toiminta-alueet ovat hyvin erilaisia, on myös hyvin erilaisia tapoja hoitaa lain velvoite. Tämä voi tapahtua:

 

-Tarjoamalla opiskelijalle mahdollisuus tulla ruokailemaan oppilaitoksen eri opetuspisteisiin.

-Tarjoamalla mahdollisuus ruokailla työpaikalla, mikäli työpaikalla järjestetään ruokailu. Tämä voi tapahtua joko työpaikan tarjoamana tai oppilaitos voi maksaa työpaikalle opiskelijan ruokailusta. – koulutussopimuksen sopimuspohjaan kirjataan opiskelijalle maksuttoman aterian järjestelytavat ja mahdollinen ateriakorvauksen maksaminen suoraan työnantajalle/yritykselle.

-Maksamalla opiskelijalle päivittäinen ruokaraha, jolloin opiskelija itse hoitaa ruokailunsa.

-Antamalla opiskelijalle päivittäiset eväät/mukaan noudettava lounas.

 

Turun ammatti-instituutti maksoi opiskelijoille ateriakorvauksia vuonna 2019 279.000 € ja vuonna 2020 210.000 €. Vuoden 2020 kustannuksiin vaikutti huomattavasti jo korona viruksesta aiheutuneet yrityselämässä peruuntuneet työelämässä oppimisen jaksot. Nämä jaksot korvattiin pääsääntöisesti oppilaitoksen työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä, jolloin opiskelija ruokaili oppilaitoksessa ja ateriakorvausta ei syntynyt. Ammatti-instituutin koulutussopimuksella toteutettava keskimääräinen työelämässä oppimisen jakso kestää noin kuusi viikkoa (vaihteluväli 1 – 97 pv) ja ateriakorvaus opiskelijalle on 3 € / pv toteutuman mukaisesti. Korvaus on linjassaan oppilaitoksessa kustannettavan aterian kanssa. Alueen muiden ammatillisen koulutuksen järjestäjien ateriakorvauksen suuruuden selvityksessä ilmeni, että korvauksen suuruus on sama tai hyvin lähellä instituutin maksamaa korvausta. Poikkeuksena kuitenkin yksi koulutuksen järjestäjä, jossa käytössä on kaksi korvaustasoa riippuen suoritettavasta tutkinnosta alemman tason ollessa sama kuin instituutilla.

 

Opiskelijayhdistys esittää kannanotossaan ateriakorvauksen nostamista vähintään 5 € suuruiseksi, joka olisi nykyiseen maksettavaan korvaukseen verrattuna yli 60 % kasvu. Esimerkiksi vuoden 2019 maksettujen ateriakorvausten tasolla korotus merkitsisi lähes 190.000 € kustannuksen kasvua palvelualueen talousarviossa. Turun ammatti-instituutti katsoo, että tällaiseen esitettyyn korotukseen talouden suunnitteluraamit eivät anna mahdollisuutta.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää merkitä ammatillisen koulutuksen selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastTurun ammatti-instituutin Opiskelijayhdistys TAIKA ry
tiedKasvatus ja opetus, ammatillinen koulutus