Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto5410.09.201911

4474-2019 (01 01 01)

Oikaisuvaatimus palvelualuejohtaja Hannu Immosen virkavaalipäätöksen 24.5.2019 § 31 johdosta

Tiivistelmä:

Oikaisuvaatimus esitetään hylättäväksi, perusteettomana.

Kasoslaj § 54

Koulutuspäällikkö Marleena Tuuri:

Katri-Helena Paasonen vaatii muutosta päätökseen, jolla toistaiseksi voimassa olevaan Turun ammatti-instituutin elintarvikealan lehtorin virka on valittu Anu Vasko.

Paasosen oikaisuvaatimuksen mukaan päätös tulee kumota, koska se ei ole tarkoituksenmukainen Vaskon ammattipätevyyttä ja ansioituneisuutta arvioitaessa. Paasosen mukaan Vaskon pätevyys ja ansioituneisuus tehtävään on heikompi kuin hänen.

Oikaisuvaatimuksessa Paasonen katsoo valintapäätöksen olevan perustuslain 125 § vastainen.

Kuntarekry:ssä avoimena olleessa elintarvikealan lehtorin viran hakuilmoituksessa asiat oli mainittu seuraavasti:

Haemme elintarvikealan ammatillisten aineiden opettajaa Turun ammatti-instituutin (TAI) Aninkaisten koulutaloon lehtorin toistaiseksi voimassa olevaan virkaan. Opettajan tehtävä sisältää ammatillisten aineiden opetusta elintarvikealan perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinnossa, työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjausta ja näyttöjen arviointia, opiskelijan henkilökohtaiseen ohjaukseen ja tukeen liittyviä tehtäviä sekä opetuksen suunnittelu- ja kehittämistyötä. Työaika on vuosityöajan mukainen ja voi sijoittua eri päivinä klo 8-21 välille.

Kelpoisuusvaatimukset määräytyvät kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 986/98 mukaan. Edellytämme vahvaa käytännön kokemusta elintarvikealan, erityisesti elintarvikevalmistuksen, erilaisista työtehtävistä. Arvostamme mielenkiintoa oman ammattialan koulutusten tuotteistamiseen sekä erityisesti innostusta elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon ja elintarvikealan erikoisammattitutkinnon koulutusten suunnitteluun ja tuotteistamiseen. Eduksi luetaan monipuolisten pedagogisten menetelmien hallinta ja digitaalinen osaaminen sekä kokemus opetus- ja ohjaustyöstä.

Virkaan tuli yhteensä 10 hakemusta, joista haastateltiin kolme hakijaa. Virkaan valittiin Anu Vasko ja perustelut valinnalle olivat seuraavat:

Hakemusten ja haastattelujen perusteella tehdyn kokonaisarvion perusteella tehtävään valittiin Anu Vasko, joka täytti viran kelpoisuusehdot. Vasko omasi haussa edellytettyä vahvaa työkokemusta elintarvikealan erilaisista työtehtävistä, joiden katsottiin vastaavan elintarvikealan perustutkinnon, elintarviketeollisuuden ammattitutkinnon ja elintarvikealan erikoisammattitutkinnon uusien tutkinnon perusteiden mukaista sisällöllistä ammatillista osaamista. Vaskon vahvuudeksi katsottiin myös hakemuksessa ja haastattelussa esiin tullut motivaatio ja mielenkiinto oman ammattialan koulutusten suunnitteluun ja tuotteistamiseen.

Lisäksi Vaskon eduksi katsottiin opetus- ja ohjauskokemus erilaisten opiskelijaryhmien parissa sekä monipuolinen pedagogisten menetelmien hallinta ja digitaalinen osaaminen, jota hän on jo toteuttanut koulutusalalla Parasta digiosaamista –hankkeen mahdollistamana mobiiliohjauksen pilotointina. Haastattelussa Vasko nosti esiin myös kiinnostuksensa sähköisen opetusmateriaalin tuottamiseen, joka vastaa koulutusalan koulutusten uudenlaisiin kehittämis- ja tuotteistamistarpeisiin.

Palvelualuejohtaja Hannu Immonen:

Perustuslain 125 §:n mukaiset yleiset virkanimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Niiden lisäksi valintapäätöstä tehtäessä hakuilmoituksella on tärkeä, perustuslain 125 §:n virkanimitysperusteita täsmentävä merkitys. Valintapäätöksen teko on aina kokonaisharkintaa, eikä yksinomaan työhistorian pituus ole ratkaiseva tekijä.

Oikaisuvaatimus on mahdollista tehdä sekä laillisuus- että tarkoituksenmukaisuusperusteella. Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtajan päätös 24.5.2019 § 31 ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä päätöstä tehtäessä ole ylitetty toimivaltaa eikä päätös ole muutenkaan lainvastainen. Päätös ei myöskään ole epätarkoituksenmukainen. Näin ollen Paasosen oikaisuvaatimus tulisi hylätä aiheettomana.

 

Liite 1Katri-Helena Paasosen oikaisuvaatimus 31.5.2019 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 32 kohta)

Liite 2Lisäliite oikaisuvaatimukseen koskien valintapäätöstä elintarvikealan lehtorin viran täyttäminen 5.8.2019 alkaen paj § 31 24.5.2019 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 32 kohta)

Oheismateriaali 1Palvelualuejohtajan päätös 24.5.2019 § 31

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää hylätä Katri-Helena Paasosen oikaisuvaatimuksen perusteettomana edellä esitetyillä perusteilla.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPaasonen Katri-Helena
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tiedImmonen Hannu


Liitteet:

Kasoslaj § 54
Liite 1:Katri-Helena Paasosen oikaisuvaatimus 31.5.2019 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 32 kohta)
Liite 2:Lisäliite oikaisuvaatimukseen koskien valintapäätöstä elintarvikealan lehtorin viran täyttäminen 5.8.2019 alkaen paj § 31 24.5.2019 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 32 kohta)