Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto3904.06.20198

1799-2019 (12 00 01, 00 01 02, 02 08 00)

Vastaus Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen lukio- ja ammattiopetusjaoston jäsen Eija Koskivaaran aloitteeseen lukiolaisten tietokoneiden yhteishankinnasta ja sovellusten keskitetystä asentamisesta sekä IT-tutortoiminnasta

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen lukio- ja ammattiopetusjaoston jäsen Eija Koskivaara on tehnyt 5.2.2019 § 10 aloitteen, jossa esitetään mm. lukiolaisten tietokoneiden yhteishankintaa, ohjelmien ja sovellusten keskitettyä asentamista ja IT-tutortoiminnan aloittamista.

Kasoslaj § 39

Lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen 27.5.2019:

 

 

Turussa lukiolaiset ovat arvioineet lukiokoulutuksen kokonaiskustannusten olevan n. 2 600 euroa. Summa sisältää kirjat, tietokoneen ja yo-kirjoitusten maksut. Suomen Lukiolaisten Liitto on arvioinut, että keskivertolukiolainen maksaa oppikirjoistaan kaikkiaan lukion aikana noin 1 850 euroa uusista kirjoista tai noin 1 230 euroa käytettynä ostetuista kirjoista.

 

Elokuusta 2019 alkaen pienituloisten perheiden ammatillista tai lukiokoulutusta suorittavat lapset voivat saada opintorahan oppimateriaalilisää 46,80 e/kk. Oppimateriaalilisään ovat oikeutettuja vanhempansa luona asuvat alle 20-vuotiaat ja muualla asuvat alle 18-vuotiaat, joiden vanhempien vuositulot ovat yhteensä enintään 41 100 euroa. Lisän voivat saada myös alle 17-vuotiaat lapsilisän piirissä olevat opiskelijat. Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka saavat jo opintorahaa. Jos opiskelija ei nyt saa opintorahaa, hänen on haettava opintotukea keväällä tai kesällä 2019.

 

Elokuusta 2019 alkaen muuttuu myös lukio-opintojen lukuvuosittainen opintotukiaika. Lukiolainen voi saa-da opintotukea 10 kuukaudelta elokuun alusta toukokuun loppuun. Kela pidentää opintotukea saavien lukiolaisten tukiajat ilman uutta hakemusta.

 

Uusien kustannuksia pienentävien ratkaisujen hakemiseksi opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti yhdessä opetushallituksen kanssa pilottitoiminta hankkeita lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Pilottihankkeissa kehitetään malleja oppimateriaalien ja -välineiden kierrätykseen ja lainaamiseen sekä avoimia digitaalisia oppimateriaaleja. Lisäksi on tarkoitus kehittää koulutuksen järjestäjien yhteishankintamenettelyjä opiskelijoiden tarvitsemien materiaalien ja varusteiden hankintakustannusten alentamiseksi.

 

Myös Turussa on pilottitoimintaa. Suuressa kaupungissa on kuitenkin omat hankaluutensa järjestää laaja-mittaista ja kattavaa yhteishankintaa. Opiskelijat viime kädessä itse päättävät ja maksavat ainakin toistaiseksi itse tietokoneensa. Ohjelmien ja sovellusten hankinta tuottaa sekin omat ongelmansa yhteensopivuuskysymysten ja kaupungin tietoverkkojen hallinnan vuoksi. Kaupungin lisenssillä hankittujen ohjelmistojen käyttöehdot eivät normaalisti salli niiden asentamista opiskelijoiden omistamille laitteille. Tosin jo nyt opiskelijat voivat asentaa esim. Microsoftin Office-ohjelmat maksutta omille laitteilleen osana oppilaitossopimustamme. Useimmat sähköisissä ylioppilaskirjoituksissa ja Abitti-koejärjestelmässä käytettävät ohjelmistot ovat opiskelijoiden maksuttomasti ladattavissa myös omille laitteille.

 

Jokaiselle lukiolle on varattu ns. TVA-tekijä IT-tutorointiin 1.1.2019 alkaen. Se on kuitenkin suunnattu opettajien tueksi. Esitetty opiskelijoiden tietotekninen tuki vaatisi kuitenkin lähes kokopäiväistä resursointia. Henkilöstöresurssia IT-tutortoimintaan ei ole mahdollista irrottaa, mutta opiskelijalähtöisen IT-tutortoiminnan käynnistämistä ja laajentamista voidaan selvittää.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.