Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto3819.04.201616

4222-2016 (016, 010, 5110)

Suunnitelma opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tukemiseksi sekä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi ammatillisen koulutuksen palvelualueella

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 38

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen 13.4.2016:

 

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (1986/609) edellyttää koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten huolehtivan siitä, että naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet koulutukseen ja ammatilliseen kehittymiseen ja että opetusmenetelmät ja -aineisto tukevat tasa-arvon toteutumista. Oppilaitostasoinen suunnitelma pitää laatia yhteistyössä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajien kanssa. Suunnitelman tulee sisältää oppilaitoksen tasa-arvotilanteen ja siihen liittyvien ongelmien kartoitus sekä toteutettaviksi suunnitellut tarpeelliset toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi. Erityistä huomiota tulee kiinnittää tasa-arvon toteutumiseen opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä ja opintosuorituksia arvioitaessa sekä toimenpiteisiin, joilla pyritään seksuaalisen häirinnän ja sukupuolen perusteella tapahtuvan häirinnän ehkäisemiseen ja poistamiseen. (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (1986/609 ja päivitys 2005/232).

 

Yhdenvertaisuuslaki (2014/1325) puolestaan kieltää kaikenlaisen henkilön ominaisuuksiin perustuvan syrjinnän. Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi tässä laissa tarkoitettua syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.

 

Turun kaupunki on 2015 laatinut henkilöstön tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jota myös Turun ammatti-instituutissa noudatetaan.

 

Ammatillisen koulutuksen palvelualueen opiskelijoita koskeva suunnitelman laadinnassa on käytetty opiskelijoille joulukuussa 2015 tehdyn sähköisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn tuloksia ja opiskelijoiden haastatteluissa saatuja tietoja. Suunnitelman avulla pyritään edistämään nuorisoasteen opiskelijoiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisemään kiusaamista ja syrjintää. Erityistä huomiota kiinnitetään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä ja opintosuorituksia arvioitaessa. Lisäksi linjataan toimenpiteitä, joilla pyritään seksuaalisen häirinnän ja erilaisten yksilöllisten ominaisuuksien perusteella tapahtuvan syrjinnän sekä kaikenlaisen eri syistä johtuvan koulukiusaamisen ehkäisemiseen ja poistamiseen.

 

Suunnitelman laadintaan on osallistuneet henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat.

 

Liite 1                                  Suunnitelma opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tukemiseksi sekä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi ammatillisen koulutuksen palvelualueella

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää hyväksyä suunnitelman opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tukemiseksi sekä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi ammatillisen koulutuksen palvelualueella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tiedSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning
tpvLehto Soile
ilmOksanen Marjo


Liitteet:

Kasoslaj § 38
Liite 1:Suunnitelma opiskelijoiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tukemiseksi sekä koulukiusaamisen ehkäisemiseksi ammatillisen koulutuksen palvelualueella